Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατροί και οδοντίατροι ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό


Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οδοντίατροι ζητούν την απόσυρση του προσχεδίου για το ασφαλιστικό, αναφέροντας ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση των επιστημονικών φορέων και στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Επίσης, την αντίθεσή τους εκφράζουν η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά, (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που καλούν τα μέλη του να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Σήμερα, σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, επανέλαβε, ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, έτσι όπως έχει παρουσιαστεί, «αποτελματώνει κάθε ατομική δραστηριότητα και οδηγεί τον ιατρικό κόσμο σε υπαλληλοποίηση, σε μετανάστευση και τους στερεί τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών και άλλων υποχρεώσεων τους.» Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ συνεδριάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.

Το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, απορρίπτει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων, αναφέροντας ότι «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)».

Απόσυρση του προσχεδίου ζητούν και οι οδοντίατροι, τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στην εξόντωση των επαγγελματιών επιστημόνων οι οποίοι μετατρέπονται σε είλωτες του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, υποχρεούμενοι να καταβάλλουν εξωπραγματικές εισφορές και φόρους που φτάνουν και στο 65% του καθαρού εισοδήματος τους».

«Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση τη ληστρική υφαρπαγή οποιουδήποτε ύψους εισφορών με ανταπόδοση μετά από 40 χρόνια, ποσού μικρότερου από το μισό των δοθέντων εισφορών, σε σύνταξη», αναφέρει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, ενώ την έντονη δυσαρέσκεια του, εκφράζει και ο κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών.

----------

Το ΔΝΤ απέρριψε την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό


Ακολουθώντας μυστικά και κατά πόδας την περιοδεία Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Πολ Τόμσεν μετέφερε την απόρριψη των θέσεων της Αθήνας για το ασφαλιστικό από το ΔΝΤ, ενώ εκδήλωσε την απαισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

H παρουσία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μόνο τυχαία δεν ήταν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, ο κ. Τόμσεν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει βήμα-βήμα την ευρωπαϊκή περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Έκλεισε ραντεβού και συναντήθηκε – ή θα συναντηθεί- με ευρωπαίους εταίρους τους οποίους συνάντησε πρώτος ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ,ανάμεσά τους και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Bloomberg: Συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ «ψήνεται» στο Νταβός

Ο Πολ Τόμσεν θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στο σημερινό Eurogroup ενώ υπολογίζεται ότι θα παραμείνει επί ευρωπαϊκού εδάφους μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, σκοπός των επισκέψεων Τόμσεν είναι να ενημερώσει μεταξύ άλλων τους ευρωπαίους εταίρους ότι το Ταμείο απορρίπτει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Η διαφωνία αυτή είναι κομβικής σημασίας γιατί αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πρώτης αξιολόγησης την οποία ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δίνει μηδενικές πιθανότητες ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, μεταξύ άλλων, θεωρούν ότι η αύξηση των εισφορών των εργοδοτών θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμένουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016.

Ενδεικτικό της αρνητικής στάσης του ΔΝΤ στο ζήτημα του ασφαλιστικού είναι και το γεγονός ότι τελικά η επικεφαλής του Ελληνικού προγράμματος Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αλλά θα αφιχθούν μόνο τα τεχνικά κλιμάκια και κάποια στιγμή αργότερα, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει και η ίδια.

Μέχρι σήμερα το ΔΝΤ κρατούσε μια διπλωματική σιγή ιχθύος για τα ασφαλιστικό, απέφευγε να απαντήσει και σε δημοσιεύματα και σε φημολογίες γύρω από την τελική του στάση . Αυτό σχετίζεται άμεσα και με τις αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στο εσωτερικό του ΔΝΤ για το αν θα συμμετέχει σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του Ταμείου, αν θα έπαιρναν εκείνοι την απόφαση, θα τάσσονταν κατά της συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η απόφαση είναι πολιτική καθώς αν το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον (σσ: προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η χθεσινή συνομιλία Λιού-Τσακαλώτου) επιμείνουν και πιέσουν τότε αυτό θα επηρεάσει την στάση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

----------

Παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

Μέχρι και 22 Ιανουαρίου.

Την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους έως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας συνεδρίασε μετά το τέλος της πορείας που

πραγματοποίησαν οι δικηγόροι και άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι κατά του επίμαχου νομοσχεδίου. Οι δικηγόροι οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντα τους από την περασμένη Τρίτη θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ως την προσεχή Παρασκευή όποτε και θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

Τα μέλη της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «επισφράγησαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την ομόθυμη, καθολική και απόλυτη αντίθεση των δικηγόρων της χώρας στο κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. ασφαλιστικό σύστημα». Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι :

«Καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το προσχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε και ζητεί να εκκινήσει καλόπιστα, νέος διάλογος από μηδενική βάση στο πλαίσιο τεκμηριωμένων προτάσεων».

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια αποφάσισε:

α. Την συνέχιση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων από τα δικαστήρια έως και την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, με αυστηρό πλαίσιο χορήγησης αδειών.

β. Την συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας(22-1-2016), προκειμένου να αξιολογηθούν τυχόν μεσολαβούσες εξελίξεις και να ληφθεί απόφαση σχετικά με την συνέχιση της αποχής.

----------

Υπ. Εργασίας: Ασφαλιστικές εισφορές με βάση το πραγματικό εισόδημα


Τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή του.

Το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους- (μετά το 1993) – αναφέρει το υπουργείο- βασίζεται σε ασφαλιστικές κλάσεις οι οποίες ανεβαίνουν ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Πρόκειται για ένα ανελαστικό σύστημα γιατί στηρίζεται αποκλειστικά στα χρόνια ασφάλισης χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το πραγματικό εισόδημα και την εισφοροδοτική ικανότητα του ασφαλισμένου.

Επαγγελματίες χωρίς εργασία και εισόδημα υποχρεούνται σήμερα να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει αντιστοίχηση με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Η πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα (μετά την αφαίρεση των δαπανών) ανταποκρίνεται στην θεραπεία της παραπάνω αδικίας και υπήρξε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στις γενικές αρχές για την ισονομία και δικαιοσύνη στο χώρο του ασφαλιστικού αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιους κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών.

Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών η συγκρότηση επιτροπής από εμπειρογνώμονες που θα ορίσουν οι ανωτέρω φορείς υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και με συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών. Η Επιτροπή αυτή θα εξειδικεύσει την πρότασή μας προκειμένου να τεθούν ανώτατα όρια στην επιβάρυνση με βάση το άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα άδικα αποτελέσματα.

----------

Μόνο 4.500 αγρότες θα έχουν αύξηση εισφορών άνω του 13% εκτιμά ο Πετρόπουλος


Την εκτίμηση ότι η επιβάρυνση των αγροτών από εισφορές με το νέο Ασφαλιστικό θα είναι πολύ μικρότερη από τα όσα «λέγονται και γράφονται» εξέφρασε ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος από το βήμα της Βουλής.

«Δεν θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των αγροτών, δηλαδή δεν θα συμβεί να έχουμε μία δήμευση της αγροτικής περιουσίας με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μόνο 4.500 αγρότες θα έχουν μια επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με ό, τι καταβάλουν σήμερα» επεσήμανε ο κ. Πετρόπουλος.

Τόνισε ότι από την άλλη πλευρά, περίπου 1 εκατ. αγρότες θα καταβάλουν εισφορές σε χαμηλή κλίμακα.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη των αγροτών, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος δεν κατοχύρωνε τη βασική σύνταξη.

«Εμείς προωθούμε μία εθνική σύνταξη για όλους, ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς εξαιρέσεις για κανέναν» συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου, για την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης και έκδοσης εργοσήμου που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι με το νέο σύστημα η δαπάνη του εργόσημου θα εκπίπτει από τα έσοδα του αγρότη, ώστε ο αγρότης να έχει κίνητρο, είτε απασχολεί Έλληνες, είτε ξένους εργάτες γης.

«Έχουμε τεράστια απώλεια εσόδων από τους Έλληνες που δουλεύουν και δεν έχουν κλήρο ή έχουν κλήρο και συμπληρώνουν το εισόδημά τους με απασχόληση στο κτήμα του συναδέλφου, του διπλανού αγρότη, και οι οποίοι δεν παίρνουν ασφαλιστικό ημερομίσθιο», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.

----------

Πότε θα ψηφιστεί το ασφαλιστικό


Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί χωρίς δυσκολία, εξέφρασε σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ.

«Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, περίπτωση να μην είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε αντιθέτως να έχουμε και διεύρυνσή της», δήλωσε ο υπουργός.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψή του να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία έως το τέλος Ιανουαρίου.

«Δεν προλαβαίνουμε για το τέλος του Γενάρη» εξήγησε, «γιατί θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, δεν μπορεί να μπει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως το ασφαλιστικό. Σκοπεύουμε να το καταθέσουμε μέσα στο Γενάρη, ώστε η ψηφοφορία να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου», τόνισε.

Στο ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εάν έχει ήδη κάποιες αντιδράσεις από τους θεσμούς για το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει και εάν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup, ο υπουργός απάντησε:

«Στο Eurogroup δεν θα γίνει σήμερα συζήτηση για το ασφαλιστικό, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Μπορεί ενδεχομένως να γίνει μια γενική αναφορά. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από τους θεσμούς, για τις πάνω από τις 170 σελίδες που τους στείλαμε. Είναι η πρώτη φορά, που αυτοί έχουν να μεταφράζουν και όχι εμείς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ερχόντουσαν έτοιμα από τις Βρυξέλλες τα σχέδια για τη νομοθέτηση. Το ασφαλιστικό είναι μια εθνική μεταρρύθμιση, την έχουμε θέση υπόψη των θεσμών για να έχουμε μια συζήτηση μαζί τους. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι καλόπιστη, αλλά έχουμε εκ των προτέρων πει, ότι υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι έξω από το τραπέζι όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων».

Σε άλλη παρατήρηση, ότι από διαρροές τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες που έχουν δει το νομοσχέδιο, ακούγονται σχόλια για «πολυπλοκότητα» στην απονομή συντάξεων και ότι δεν διαφαίνεται η «επί μακρόν βιωσιμότητα», ο κ. Κατρούγκαλος αντέκρουσε λέγοντας ότι συμβαίνει το «ακριβώς αντίθετο». Εξήγησε:

«Στο παρελθόν ορισμένες ενοποιήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν ενθαρρύνει και οι δανειστές μας, ήταν εικονικές. Δηλαδή έμπαιναν τα ταμεία στο ΙΚΑ, αλλά κρατούσαν τους δικούς τους κανόνες υπολογισμού της σύνταξης. Έτσι σήμερα το ΙΚΑ δίνει τις συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς αντίθετα προτείνουμε έναν και μόνο τρόπο υπολογισμού για όλους. Δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς, που σημαίνει μεγάλη απλοποίηση. Και ανάμεσα σε όλα τα άλλα καλά, έχουμε ισονομία, ισότητα και συντάξεις που θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα».

Απορρίπτοντας κάθε έννοια «πολυπλοκότητας» ο υπουργός πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι δίνουν για τη σύνταξή τους το 20% επί του πραγματικού τους εισοδήματος. Οι μισθωτοί στο μισθό τους, όλοι οι άλλοι στο πραγματικό τους εισόδημα.

Η σύνταξη βγαίνει με τρία απλά στοιχεία: το μέσο εισόδημα του καθενός, είτε μισθωτού είτε ελεύθερου επαγγελματία, τα χρόνια ασφάλισης και ένα συντελεστή αναπλήρωσης που θα είναι κοινός για όλους. Για πρώτη φορά λοιπόν ανάλογα με τις εισφορές που θα έχουμε δώσει και με τη δουλειά μας, θα έχουμε όλοι σύνταξη με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, για να βοηθήσουμε αυτούς που είναι πολύ καιρό έξω από την αγορά εργασίας, μακροχρόνια άνεργοι, ή με διακεκομμένο εργασιακό ιστορικό, προβλέπουμε και το νέο θεσμό της εθνικής σύνταξης. Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα δίνει σε όλους τους συνταξιούχους μια σύνταξη βάσης, που θα είναι τέτοια ώστε να προστατεύει από τη φτώχεια, γιατί υπολογίζεται ακριβώς όπως υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη φτώχεια στο 60% του διάμεσου εισοδήματος».

«Επομένως η μεταρρύθμισή μας αποτελεί μια σημαντική τομή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχουμε μια και μόνη ταχύτητα συνταξιούχων και μάλιστα με συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός.

Σχετικά με τη μελλοντική συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Εμείς θεωρούμε ότι σε ιδανικές συνθήκες οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αποφασίζουν για την Ευρώπη. Από εκεί και μετά δεν θέτουμε ζήτημα παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα το αποφασίσει το ίδιο».

Στην ερώτηση εάν εκπροσωπώντας μια αριστερή κυβέρνηση μετά την έγκριση του νομοσχεδίου του, θα μπορεί να κοιτάξει με ικανοποίηση στα μάτια τον ελληνικό λαό, ο υπουργός απάντησε :

«Απολύτως έτσι. Είναι μια αριστερή μεταρρύθμιση, γιατί βασίζεται σε δυο βασικές αρχές της Αριστεράς: την ισότητα - ίδιοι κανόνες για όλους- και την κοινωνική δικαιοσύνη -γιατί είμαστε μεροληπτικοί υπέρ των αδύναμων, όπως ήταν πάντα η Αριστερά. Άλλωστε οι προσαρμογές που κάνουμε, η αναγκαστική δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση δηλαδή του συνταξιοδοτικού κόστους γίνεται ακριβώς για να δώσουμε ελπίδα στις συντάξεις, για να κρατήσουμε ζωντανό το συνταξιοδοτικό σύστημα. Είμαι πράγματι περήφανος για αυτή τη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.