Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Έρπης ζωστήρας: Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν προσβληθεί από έρπητα ζωστήρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου αμέσως μετά τη λοίμωξη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Mayo Clinic Proceedings.



Παλαιότερες μελέτες σε Ευρώπη και Ασία είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με ιστορικό έρπητα ζωστήρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά εστίαζαν σε άτομα κάτω των 40 ετών, μια πληθυσμιακή ομάδα που σπάνια προσβάλλεται από αυτό τον τύπο έρπητα.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Olmsted» στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, με επικεφαλής την Δρ Μπαρμπαρα Γιαουν, μελέτησε στοιχεία από την περιοχή του Ολμστεντ στη Μινεσότα, που αφορούσαν το 98% όλων των ιατρικών επισκέψεων. Εντοπίστηκαν 4.862 άτομα άνω των 50 ετών με έρπητα ζωστήρα, το διάστημα 1/1/1986 – 1/10/2011. Συγκρίθηκαν με 19.433 άτομα ιδίου προφίλ χωρίς έρπητα ζωστήρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι χρόνιες παθήσεις και οι παράγοντες κινδύνου ήταν συχνότεροι στα άτομα με οξύ επεισόδιο έρπητα ζωστήρα, γεγονός που σημαίνει κακή κατάσταση υγείας.

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου τρεις μήνες μετά τον έρπητα ζωστήρα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν περαιτέρω μετά το τρίμηνο και δεν διαπιστώθηκε συσχετισμός με έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε καμιά φάση μετά τη λοίμωξη.

«Αρχίζω να σκέφτομαι ότι ο έρπητας ζωστήρα δεν είναι απλά μια νευρολογική πάθηση, αλλά μια συστημική νόσος, καθώς οι ασθενείς έχουν συστημικά συμπτώματα, πέραν του τοπικά εντοπισμένου πόνου. Βιώνουν κόπωση, έχουν δέκατα και άλλα σχετικά προβλήματα», σχολιάζει η ερευνήτρια.

Αιτιολογώντας τον συσχετισμό με το εγκεφαλικό επεισόδιο η Δρ Γιαουν δίνει δύο πιθανές εξηγήσεις: την έμμεση επίδραση του ιού στο αγγειακό σύστημα και τη γενική φλεγμονή που προκαλεί η λοίμωξη. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι μελέτες έχουν δείξει πως οι ιοί κινούνται εντός των αιμοφόρων αγγείων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αλλαγές στα αγγεία.

«Ο έρπητας ζωστήρας δεν αφορά μόνον τα νεύρα. Επηρεάζει και τον αγγειακό ιστό, όπως επίσης και το γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, η υποκείμενη φλεγμονή μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού έχει διαπιστωθεί ότι και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η πνευμονία, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων», εξηγεί.

Και καταλήγει λέγοντας ότι ίσως ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα να μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν όντως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.