Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ντοπαρισμένος είναι, όποιος πιάνεται!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά ντόπινγκ στον ελληνικό στίβο ο Δήμος Μπουλούκος δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του για τον κόσμο των αναβολικών και τα βάζει με τους υποκριτές.
Πριν από αρκετά χρόνια ένας πασίγνωστος προπονητής μου είχε πει ότι «ντοπαρισμένος αθλητής είναι όποιος αθλητής πιάνεται». Ομολογώ ότι τότε δεν μου άρεσε η απάντηση του, καθώς πίστευα ότι έτσι αθωώνουμε όσους κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Με την πάροδο των χρόνων, συνειδητοποίησα ότι ασχέτως εάν είχε δίκιο ή άδικο, όσα πίστευε τα επιβεβαίωνε η ίδια η ζωή. Για παράδειγμα, ο Μπεν Τζόνσον και η Μάριον Τζόουνς συνελήφθησαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, έχουν καταγραφεί ως ντοπαρισμένοι και έχουν τιμωρηθεί, ενώ ο Καρλ Λιούις και ο Γιουσέιν Μπολτ θα μείνουν στο πάνθεον ως κορυφαίοι αθλητές και Ολυμπιονίκες.

Για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά και δεν είμαι υπέρ του ντόπινγκ και με κάθε τρόπο το επικρίνω, είτε με άρθρα είτε σε ιδιωτικές συζητήσεις. Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω αρνητικά όσους… πέφτουν από τα σύννεφα όταν δημοσιοποιείται ένα περιστατικό ντόπινγκ, τη στιγμή που τα παγκόσμια ρεκόρ όχι μόνο στον στίβο αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια.

Ακόμα πιο ενοχλημένος είμαι, όμως, με όσους - κυρίως πολιτικούς ή παράγοντες του αθλητισμού – νιώθουν υπερήφανοι, βγάζουν συγχαρητήριες ανακοινώσεις και μιλούν για το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής μετά από κάθε μετάλλιο και με το που σκάει το αρνητικό δείγμα, αρχίζουν τους αφορισμούς και το δριμύ κατηγορώ! Είναι τουλάχιστον υποκριτικές, για να μην πω γελοίες, παρόμοιες συμπεριφορές και φυσικά αντικατοπτρίζουν ανθρώπους καιροσκόπους που αναζητούν από κάθε κατάσταση, να ωφεληθούν και να βγουν αυτοί από πάνω!

Ακόμα πιο υποκριτική και γελοία, όμως, είναι και η στάση των περισσοτέρων αθλητών και αθλητριών (πραγματικά ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις) που όταν αποκαλύπτονται, αναφέρονται σε συμπαιγνία ξένων κύκλων, μιλούν για ανθελληνικούς δάκτυλους και παρουσιάζουν θεωρίες συνομωσίας για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Κανείς δεν έχει το θάρρος να υπερασπιστεί την επιλογή του, όσο λανθασμένη κι αν είναι αυτή, να πει «ναι βρε παιδί μου το έκανα» και να σταματήσει να τα ρίχνει στους άλλους…

Όσον αφορά καθαυτό το ντόπινγκ, μην απορείτε γιατί ντοπάρονται οι αθλητές και γιατί θα συνεχίσουν να ντοπάρονται! Είναι πάρα πολύ απλό και περικλείεται σε μία φράση: αυτά που κερδίζουν, είναι περισσότερα από αυτά που χάνουν!

Το κύκλωμα των αναβολικών έχει καταφέρει να τους πείσει ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών, ειδικά όταν γίνεται σε κύκλους πριν από τους μεγάλους αγώνες και όχι συνεχώς, δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στον οργανισμό και την υγεία τους.

Άρα η μοναδική αναστολή που έχουν είναι το ενδεχόμενο να βρεθούν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ και να τιμωρηθούν κουβαλώντας παράλληλα τη δημόσιο διαπόμπευση.

Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που μπορεί να τους κρατήσει μακριά από τα αναβολικά, αλλά στην πράξη ούτε και αυτός ισχύει, καθώς το ντόπινγκ είναι ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ, είτε με νέες ουσίες, είτε με ουσίες «μάσκες» που καλύπτουν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Γι αυτό και η ΔΟΕ με την ΙΑΑΦ καταψύχουν τα δείγματα ώστε μετά από κάποια χρόνια να καταφέρουν να εντοπίσουν τι έπαιρναν οι ντοπαρισμένοι αθλητές. Για παράδειγμα η Δεβετζή βρέθηκε θετική σε έλεγχο του 2007 και η Σκαφίδα σε έλεγχο του 2005, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις και για άλλους Έλληνες, για δείγματα που έδωσαν παλιότερα.

Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι το ντόπινγκ προηγείται αρκετά χρόνια του αντιντόπινγκ, άρα υπαρκτός φόβος για τους εν ενεργεία αθλητές δεν υπάρχει.

Επίσης, ακόμα κι αν βρεθούν ντοπαρισμένοι και τιμωρηθούν, στην υπέροχη αυτή χώρα που λέγεται Ελλάδα, πέρα από την αθλητική τιμωρία, δεν χάνουν κανένα από τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που τους παρείχε αφειδώς η Πολιτεία μετά τις επιτυχίες του! Ότι είχαν, συνεχίζουν να τα έχουν και μετά την τιμωρία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, έρχεται η ίδια η δικαστική εξουσία για να τους αθωώσει πανηγυρικά.

Τόσο η Αθανασία Τσουμελέκα, όσο και η Εθνική ομάδα της άρσης βαρών απαλλάχθηκαν στις δικαστικές αίθουσες καθώς στις αντίστοιχες δίκες δεν αποδείχθηκε η χρήση απαγορευμένων ουσιών! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αίρεται η αθλητική τους τιμωρία, επειδή οι ξένοι δεν τρώνε κουτόχορτο

Τέλος, αυτό που επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τους αθλητές. Προπονητές, παράγοντες και άλλοι παραμένουν στα ίδια πόστα και με τις ίδιες αρμοδιότητες!

Γι’ αυτό λοιπόν και την επόμενη φορά που θα βρεθεί και πάλι κάποιος ντοπαρισμένος, μην πέσετε από τα σύννεφα…


Πηγή: http://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.