Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Καταλήψεις σε σχολεία της χώρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατάληψη διαρκείας σε δημοτικό της Τρίπολης

Στα κάγκελα οι γονείς για την έλλειψη δασκάλου.

Σε τρίτη εβδομάδα κατάληψης βρίσκεται το δημοτικό σχολείο Κανδήλας στην ορεινή Αρκαδία, λόγω της έλλειψης ενός δασκάλου. Το σχολείο είναι οργανικά τριθέσιο και φοιτούν 27 παιδιά, ενώ υπηρετούν μόνο δύο δάσκαλοι και οι γονείς στην προσπάθειά τους να πιέσουν, προχώρησαν σε κατάληψη διαρκείας πριν από αρκετές ημέρες.

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Γιώργος Στριφτόμπολας, σε δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ,ότι έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την πρωτοβάθμια διεύθυνση εκπαίδευσης στην Τρίπολη, αλλά παρά τις προσπάθειες του διευθυντή, δάσκαλος δεν έχει τοποθετηθεί και θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, ο κ. Στριφτόμπολας είπε ξεκάθαρα, ότι οι γονείς περιμένουν την τοποθέτηση εκπαιδευτικού και δεν θα μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, ούτε θα επιτρέψουν την υποβάθμιση του σχολείου τους, αν σε αυτό στοχεύει το υπουργείο και δεν στέλνει εκπαιδευτικούς.

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πετρόπουλος, εξήγησε ότι το πρόβλημα έλλειψης δασκάλων ήταν μεγάλο σε κάποιους νομούς και έχει γίνει ότι είναι δυνατό στα πλαίσια διαχείρισης του προσωπικού.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπάρχουν πάνω από είκοσι κενά δασκάλων, για να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις και όχι τα λειτουργικά κενά, γιατί το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υποβιβασμού ή κλεισίματος του σχολείου της Κανδύλας και επεσήμανε πως στην Αρκαδία, καλύφθηκαν γρήγορα τα κενά που υπήρχαν σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ενώ προς επίρρωση των λεγομένων του ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το σχολείο, σημείωσε ότι και στο δικό του χωριό υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, στο Λογγά Μεσσηνίας, το σχολείο είναι τετραθέσιο και λειτουργεί με τρεις δασκάλους, μέχρι να τοποθετηθεί δάσκαλος.

Τέλος, κάλεσε τους γονείς να σταματήσουν την κατάληψη του σχολείου και να στείλουν τα παιδιά για μάθημα, διευκολύνοντας στην λύση του προβλήματος και δήλωσε πως την εβδομάδα που διανύουμε ενδεχομένως να λυθεί το πρόβλημα, με την τοποθέτηση δασκάλου στο σχολείο της Κανδήλας.

---------------

Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Εξετάζει κατά πόσο η ενέργεια αυτή συνιστά αξιόποινη πράξη.

«Καμπανάκι» από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, η οποία με κατ' επείγον έγγραφό της ζητά από τους μαθητές σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη να σταματήσουν, αφού η ενέργεια αυτή (κατάληψη) συνιστά αξιόποινη πράξη, όπως αναφέρει το thestival.gr.

Πιο συγκεκριμένα, ζητά από διευθυντές και καθηγητές σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη, να «ενημερώσουν» τους μαθητές ότι «η συμπεριφορά τους αυτή (κατάληψη σχολικών συγκροτημάτων και διακοπή λειτουργίας των σχολείων), συνιστά αξιόποινη πράξη (παράβαση άρθρου μόνο της από 4.12.199 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκε με Ν. 2811/200), η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη».

Παράλληλα, η Εισαγγελέας σπεύδει να «προειδοποιήσει» και τους γονείς ότι «σε περίπτωση που παραλείπουν να αποτρέψουν τα ανήλικα τέκνα τους - μαθητές, από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος, τελούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη της παραμέλησης της εποπτείας ανηλίκων (άρθρο 360 Π.Κ.)».

Να σημειωθεί ότι στις 12:00 μ.μ. σήμερα ο Συντονιστικός Αγώνας Σχολείων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα προβλήματα στην παιδεία καλεί σε συγκέντρωση, για τα προβλήματα στα σχολεία, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς.

---------------

Στο χορό των καταλήψεων τα σχολεία της Κρήτης

Τα περισσότερα είναι στο νομό Ηρακλείου.

Δεκάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο νομό της Κρήτης, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για όλα τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν με αιχμή τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που παραμένουν.

Πενήντα ένα σχολεία, συνολικά, σε όλη την Κρήτη τελούν σήμερα υπό κατάληψη. Από αυτά τα 32 είναι τα σχολεία σε κατάληψη στο νομό Ηρακλείου, 9 στα Χανιά, 7 στο Λασίθι και 3 στο Ρέθυμνο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.