Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Tα 4 ύποπτα σημάδια της ανορεξίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσληψη της τροφής. Μπορούν να διακριθούν σε δυο βασικές κατηγορίες: α) τη νευρική (ή ψυχογενή) ανορεξία και β) την ψυχογενή βουλιμία. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται πως το περίγραμμα και το βάρος του σώματος σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με την εικόνα που έχει ένα άτομο, γενικότερα, για τον εαυτό του.

Πιο συγκεκριμένα, στη νευρική ανορεξία κάποιος προσπαθεί συστηματικά να στερήσει τον εαυτό του από την τροφή, καταλήγοντας να ζυγίζει πολύ λιγότερο από αυτό που θα ήταν φυσιολογικό για την ηλικία και τα σωματικά του χαρακτηριστικά.

Από την άλλη μεριά, στη βουλιμία το άτομο μπορεί να καταναλώσει μαζικά μεγάλη ποσότητα τροφής, αλλά αμέσως μετά να προσπαθήσει να την αποβάλλει, είτε προκαλώντας εμετό, είτε παίρνοντας φάρμακα με καθαρτική ή διουρητική δράση.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαταραχές διατροφής δεν είναι απλά μια δυσλειτουργία στον τρόπο που κάποιος αποφασίζει να τραφεί. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μόνο ένασύμπτωμα, ενώ από κάτω υπάρχουν σύνθετοι ψυχικοί λόγοι που οδηγούν σ' αυτές.

Νευρική Ανορεξία

Τα βασικά χαρακτηριστικά της διαταραχής είναι:

Η άρνηση να τραφεί κάποιος, έτσι ώστε να πάρει βάρος που να αγγίζει τα φυσιολογικά επίπεδα: διατήρηση βάρους κάτω από το 85% αυτού που θεωρείται φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος του.

Έντονος φόβος ότι θα παχύνει.

Μια διαστρεβλωμένη αίσθηση στον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σχήμα του σώματός του και την εικόνα του. Το βάρος παίζει υπερβολικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση, ενώ υπάρχει άρνηση της σοβαρότητας της κατάστασης για την υγεία του ατόμου.

Στα έφηβα κορίτσια μπορεί να μην υπάρχει περίοδος ή να διακοπεί (αμηνόρροια).

Αντιμετώπιση

Σε πολλά άτομα, το πρώτο που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι η οργανική υγείακαι η επιστροφή του βάρους κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη μια μακρόχρονη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο γι' αυτόν που πάσχει, αλλά για όλη την οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο νωρίς απευθύνεται το άτομο που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή και η οικογένειά του στον ειδικό, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.