Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Φυλή του Αμαζονίου προστατεύει τα δάση με GPS και κρυφές κάμερες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα βάζουν με τους υλοτόμους που θέλουν να κλέψουν τη γη τους.

Με τόξα, αιχμηρά βέλη αλλά και με πιο σύγχρονο εξοπλισμό όπως GPS ιχνηλάτες και κρυφές κάμερες, μια κοινότητα στη βόρεια Βραζιλία, παλεύει να πετύχει ό,τι η κυβέρνηση αδυνατεί να πράξει: Να σταματήσει την παράνομη υλοτομία στα δάση τους, σε αυτή τη γωνία του Αμαζονίου.

Η Ka’apor -μια φυλή που αριθμεί περίπου 2.000 άτομα στην περιοχή Maranhão- οργανώθηκε σε πολιτοφυλακή, κάτι σαν «φρουροί του δάσους», με μοναδικό της σκοπό τη διατήρηση της φύσης μέσω μιας επιθετικής στρατηγικής.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα μέλη της φυλής καταγράφουν τα φορτηγά που καταπατούν τα εδάφη τους-530.000 εκτάρια-και στη συνέχεια τα καταστρέφουν. Οι οδηγοί και οι χειριστές των αλυσοπρίονων δέχονται απειλές και προειδοποιήσεις προκειμένου να μην επιστρέψουν ποτέ πίσω. Εκείνοι που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις απειλές, ξεγυμνώνονται και δέχονται σωματική επίθεση.

Κατά το διεθνή μέσο, από τότε που η φυλή έχει αρχίσει να προστατεύει το χώρο, οι παράνομες υλοτομίες έχουν μειωθεί, αλλά τέσσερα μέλη τους έχουν δολοφονηθεί και δεκάδες άλλα έχουν δεχτεί απειλές για τη σωματικής τους ακεραιότητα.

Πλέον, η φυλή αναζητά υποστήριξη από ΜΚΟ και τα μίντια: Πριν μερικές εβδομάδες, η Guardian και η Greenpeace προσκλήθηκαν από την Ka’apor να παρακολουθήσουν από κοντά το πώς ζουν και το πώς έχουν οργανωθεί.

Η φυλή έχει ανακαταλάβει 8 πρώην κατασκηνώσεις-στρατηγία υλοτόμων ενώ εκτός από παραδοσιακά όπλα, όπως βέλη και τόξα, χρησιμοποιούν GPS και κρυφές κάμερες. «Οι υλοτόμοι έρχονται για να μας πάρουν τη γη μας. Οπότε τους αξίζει ότι τους κάνουμε. Υπάρχουν μερικά σπασμένα κόκκαλα, αλλά δεν υπάρχει νεκρός. Πρέπει να τους κάνουμε να νιώσουν την απώλειά μας-την απώλεια της ξυλιάς, την καταστροφή του δάσους», λέει ένας από τους ηγέτες της φυλής, ο Miraté Ka’apor.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.