Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προγράμματα στήριξης των νησιών θα διεκδικήσει η κυβέρνηση

Στόχος η ενίσχυση της οικονομίας τους που έχει πληγεί από το μεταναστευτικό.

Στη διεκδίκηση προγραμμάτων και δράσεων για την ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που έχουν υποστεί πλήγμα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες, αλλά και για την ανόρθωση της τουριστικής εικόνας τους διεθνώς, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

----------------

Ιστοσελίδες απαγόρευσαν τα σχόλια σε ειδήσεις για τους πρόσφυγες

Αιτία οι εξτρεμιστικές απόψεις με στοιχεία ρητορικής μίσους.

Την απόφαση να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα σχολιασμού ειδήσεων με θέμα τη μεταναστευτική κρίση έλαβαν πολλές δημοφιλείς διαδικτυακές ενημερωτικές πύλες στη Σλοβενία, ενώ άλλες προσέλαβαν περισσότερους συντονιστές για να εμποδίζουν τη δημοσίευση εξτρεμιστικών απόψεων με στοιχεία ρητορικής μίσους.

Πάντως, η κρατική εισαγγελία της χώρας αρνήθηκε να κινήσει διαδικασία εναντίον χρήστη της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο οποίος έγραψε ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευθεί από τους μετανάστες με σφαίρες και ότι η αστυνομία πρέπει να πυροβολεί εκείνους που προσεγγίζουν σε απόσταση 500 μέτρων από τα σλοβενικά σύνορα, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνας.

Με πρόσφατες αλλαγές στον νόμο για τα ΜΜΕ, οι συντάκτες ιστοσελίδων στη Σλοβενία έγιναν υπεύθυνοι και για τη δημοσίευση σχολίων χρηστών που παραβιάζουν τη συνταγματική απαγόρευση ενθάρρυνσης φυλετικής και θρησκευτικής έχθρας, υποκίνησης στη βία και τον πόλεμο, αλλά η δικαστική πρακτική είναι ελλιπής και η εισαγγελία αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες στην εν λόγω υπόθεση.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι είναι ότι τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, είναι ιδιοκτησίας αμερικανικών ομίλων, από τους οποίους είναι δύσκολο να αποσυρθούν αμφιλεγόμενα σχόλια, επειδή η αμερικανική αντίληψη της ελευθερίας του λόγου είναι πολύ ευρύτερη από την ευρωπαϊκή, αναφέρεται στο δημοσίευμα της σλοβενικής εφημερίδας.

Στην προσπάθεια να εμποδίσουν τη δημοσίευση αρνητικών, στερεοτυπικών ή υποτιμητικών και ρατσιστικών σχολίων στις ειδήσεις για τα θέματα προσφύγων και μεταναστών, οι δύο μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί και κάποιες εφημερίδες της Σλοβενίας έχουν καταργήσει τις ενημερωτικές σελίδες στο ίντερνετ.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν και οι προσωπικότητες του δημόσιου βίου που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη της βίας στο διαδίκτυο, σημειώνεται στο δημοσίευμα της «Ντνέβνικ».

Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του πρώην διευθυντή της σλοβενικής υπηρεσίας πληροφοριών (SOVA) Νταμίρ Τσρνετς, σήμερα καθηγητή σε ιδιωτική σχολή ευρωπαϊκών σπουδών, ο οποίος, αυτές τις μέρες, σε ένα από τα άρθρα του, ισχυρίστηκε ότι η παράνομη μετανάστευση των ισλαμικών πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι μέρος μιας «μεγάλης στρατηγικής για την καταστροφή των ιουδαϊκών -χριστιανικών αξιών και των ριζών, στις οποίες βασίζεται και η Ευρώπη», δηλαδή μία πιο εξελιγμένη μορφή της «πρώην κατάκτησης της Ευρώπης από τους Οθωμανούς».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ τονίζει ότι η Σλοβενία είναι έτοιμη για ενδεχόμενη αυξημένη άφιξη προσφύγων και ότι δεν πρόκειται να υψώσει τείχη στα σύνορα της χώρας. Ο καθολικός επίσκοπος Λιουμπλιάνας, Στάνισλαβ Ζόρε καταδίκασε κάθε είδους ρητορική μίσους εναντίον των προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτή.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση, ότι στη Σλοβενία θα πρέπει να επιτραπεί μόνον η είσοδος προσφύγων που είναι χριστιανοί. Πρέπει να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από τη θρησκεία, στην οποία ανήκουν, υπογράμμισε.

----------------

Πτώματα προσφυγόπουλων ξεβράζονται στις ακτές

Συγκλονίζουν για άλλη μια φορά οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία.

Εικόνες - γροθιά στο στομάχι από τα νέα ναυάγια με πρόσφυγες που κατευθύνονταν από τις τουρκικές ακτές προς την Κω, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε μια παραλία σε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Τουρκίας, έκανε τον γύρο των τηλεοπτικών καναλιών και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο σήμερα, μετά τον πνιγμό τουλάχιστον 12 προσφύγων.

Η φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός). Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο.

Το hashtag «KiyiyaVuranInsanlik» -που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά»- έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους, έφτασαν στα τουρκικά παράλια φέτος το καλοκαίρι με στόχο να περάσουν απέναντι, σε κάποιο ελληνικό νησί. Ο Τούρκος αξιωματικός είπε ότι περίπου 100 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από το τουρκικό λιμενικό ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κω.

Προσοχή, ακολουθούν πολύ σκληρές εικόνες…



----------------

Έκκληση στο Μόναχο να σταματήσουν οι προσφορές για τους πρόσφυγες

Μη διαχειρίσιμο το κύμα αλληλεγγύης.

Το κύμα αλληλεγγύης των γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις προσφορές διότι δεν μπορεί να τις διαχειρισθεί.

Σε μήνυμά της στο Twitter χθες το βράδυ, η αστυνομία ανέφερε: «Είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων του Μονάχου προς τους πρόσφυγες στον κεντρικό σταθμό, σας ζητούμε να μην φέρετε κάτι άλλο».

Η πικρή μοίρα των ανθρώπων που έκαναν ένα δύσκολο ταξίδι έως και ενός μηνός φεύγοντας από τη Συρία ή τη Σομαλία για να φθάσουν στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου (2.200 αφίξεις από τη Δευτέρα) προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, ακόμα και παιγνίδια.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, η οποία για πολλούς από τους πρόσφυγες αποτελεί τον τελικό προορισμό, οργανώνονται πρωτοβουλίες υποδοχής, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει την επιλογή της επαναπροώθησης των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπερβαίνοντας τη διαδικασία του Δουβλίνου.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν χθες θέμα ωρών.

Παράλληλα, αύξηση ρατσιστικών ενεργειών κατά των προσφύγων διαπιστώνεται στη Γερμανία. Στο Μόναχο, εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό έλεγε χθες ότι ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να επιτεθεί στους πρόσφυγες.

«Μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά και τους διώξαμε», εξήγησε υπερήφανα ο Αντρέας Ντίχμαν, που βρέθηκε εκεί έχοντας φέρει νερό για τους πρόσφυγες.

----------------

Αίτημα να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Επιστολή του δημάρχου στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη απέστειλε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με την οποία ζητά την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση σήμερα στο νησί περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Στη μακροσκελή επιστολή του, ο κ. Γαληνός αναφέρει ότι τους δυο τελευταίους μήνες έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες από ότι το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 85.000. Παρά τις προσπάθειες για προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα, ο ημερήσιος αριθμός προσέλευσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού των αναχωρήσεων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συναθροίζονται μόνο στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και στον ευρύτερο χώρο της προκυμαίας της Μυτιλήνης πέραν των 10.000 ατόμων.

«Η συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού αστέγων, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη διαχείριση και περίθαλψη αυτών, δεδομένης και της γνωστής σύνθεσης της κατάστασης των μεταναστών, ενώ η παραμονή 10.000 μεταναστών στο χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων οι οποίες είναι προ των πυλών» σημειώνει ο κ. Γαληνός, ο οποίος αναφέρει ότι οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις προέρχονται:

«Από τη εναπόθεση στους υπαίθριους και στεγασμένους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εντός της πόλης πέραν 10.000 λίτρων ημερησίως ανθρώπινων περιττωμάτων.
- Από τις μεταξύ τις φυλετικές διαφορές και συγκρούσεις.
- Από τις φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
- Από την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.
- Από την αδυναμία της πολιτείας για αποτελεσματική παρέμβαση.
- Από τη συνεχιζόμενη αθρόα προσέλευση μεταναστών, μη υπάρχοντος ορίζοντα για το τέλος της κρίσης».

Ο κ. Γαληνός ζητά να κηρυχθεί άμεσα το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα ζητά:
«- Να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με Δυναμικό και Μέσα.
- Να καθορισθεί Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο (Εθνικό) και να αναλάβει την διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
- Να εγκατασταθεί στο νησί (εάν απαιτείται) κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την ΕΕ.
- Να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα νέος καταυλισμός (εκτός αστικού ιστού) και να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης.
- Να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων».
Κι όλα τα παραπάνω δεδομένου του ότι:
«- η ροή προσέλευσης μεταναστών και προσφύγων βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
- το πρόβλημα θα διογκωθεί και ιδιαίτερα τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες.
- πρέπει να προστατευτεί ο τοπικός πληθυσμός και οι ίδιοι οι μετανάστες.
- η όλη κατάσταση και η αδυναμία διαχείρισή της οδηγεί στα όρια της κοινωνικής έκρηξης.
- η εξάπλωση επιδημιών είναι προ των πυλών έχοντας ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα.
- το όλο θέμα τείνει να λάβει μορφή με μη ανατρέψιμες συνέπειες.
- ο Δήμος έχει εξαντλήσει το μέγιστο τον δυνατοτήτων του».

«Πρόκειται, καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου, για ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο ήδη έχει μετατραπεί σε απειλή με διαστάσεις τοπικής καταστροφής μεγάλης έκτασης».

Το φαινόμενο, προειδοποιεί ο δήμαρχος, θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος η κοινωνία του νησιού, η οποία είναι ήδη εξοργισμένη, να προβεί σε αυτόβουλες πράξεις επίλυσης του θέματος και προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, οδηγούμενοι σε ακραίες καταστάσεις.

----------------

Ελέγχους ασφαλείας για τους μετανάστες σχεδιάζει η Σλοβενία

Αμφιβολίες για την ετοιμότητα της χώρας να τους υποδεχτεί.

Αν μετανάστες φθάσουν στα σύνορα της Σλοβενίας, οι αρχές θα τους υποβάλλουν σε ελέγχους ασφαλείας, μεταδίδουν σήμερα σλοβενικά ΜΜΕ. Παράλληλα, διατυπώνουν αμφιβολία αν η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με μεταναστευτικό κύμα, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία.

Τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος από τη Σλοβενία εξέτασαν δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για αποτυχία πρόβλεψης μαζικής άφιξης προσφύγων.

Η σλοβενική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και για ελλιπή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και κλήθηκε να αναβαθμίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους.

Η σλοβενική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων, αλλά η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή προβλέπει πιθανή άφιξη μόνο μερικών εκατοντάδων προσφύγων και τη διαμονή τους σε κέντρα υποδοχής και όχι είσοδο μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες που θα ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας. Οι άλλοι μετανάστες θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και σε αυτή τη διαδικασία, η πρώτη χώρα προορισμού θα είναι η χώρα από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.

Η συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Σλοβενία, (ΝSi) το οποίο ζήτησε να εξεταστεί, αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή μαζική άφιξη προσφύγων και αν υπάρχουν δυνατότητες στέγασης και υγειονομικής φροντίδας χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για ενδεχόμενες παράνομες διελεύσεις των συνόρων και ποια στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση υποβολής μαζικών αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για τη συνεργασία με τους δήμους στα σύνορα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Βέσνα Γκιόργκος - Ζνίνταρ δήλωσε ότι το υπουργείο και η αστυνομία είναι σε επικοινωνία με τις χώρες που είναι ήδη αντιμέτωπες με κύματα προσφύγων για να λάβουν στοιχεία που αφορούν τον αριθμό τους και τους κινδύνους ασφάλειας.

Η αστυνομία ετοιμάζεται για πιθανά σενάρια, ανέφερε η υπουργός στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Εξήγησε ακόμη ότι στο Κέντρο Αλλοδαπών θα εγκαθίστανται όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα και δεν καταθέτουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Στη συνέχεια θα επαναπροωθούνται στη χώρα, από την οποία εισέρχονται στη Σλοβενία.

Οι μετανάστες που θα εισέρχονται στη χώρα θα υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας, όπως προβλέπει ο νόμος για τη διεθνή προστασία και άσυλο δεν θα χορηγείται σε δράστες σοβαρών αδικημάτων, πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς είπε ότι το υπουργείο ενισχύει την ομάδα που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων, ώστε να επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μαζικής άφιξης προσφύγων, η Σλοβενία θα αντιμετώπιζε προβλήματα παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.

Συμφώνησε ακόμη με την άποψη πολλών βουλευτών, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί μια ενιαία πολιτική ασύλου, αλλά παραδέχθηκε ότι η εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ θα είναι «δύσκολη και χρονοβόρα».

Ο Βίνκο Γκόρενακ, από το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει ποιες τρίτες χώρες ή περιοχές εντός τρίτων χωρών είναι ασφαλείς για την επαναπροώθηση προσφύγων, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει ασφάλεια σε όλους.

Ο Ματέι Βάτοβετς, από την αντιπολιτευόμενη «Ενωμένη Αριστερά», και ο Ντράγκαν Μάτιτς, από το κυβερνών Κέντρο Σύγχρονου Κέντρου, διαφώνησαν, τονίζοντας ότι η επαναπροώθηση προσφύγων αποδείχθηκε ακατάλληλη στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

----------------

Περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά.

Πιθανή θεωρείται η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη έχουν διέλθει από τα ελληνικά νησιά περίπου 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%. Στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη άμεση δράση όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη λήψη όλων των μέτρων και των στοχευμένων δράσεων που απαιτούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, σε σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του νέου αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και δημάρχων από όλες τις περιοχές της Αττικής, επαρχιακών και νησιωτικών περιοχών.

Επικεντρώνοντας στις δράσεις του υπουργείου Υγείας, είπε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες άρσης του θέματος των προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, τονίζοντας, πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ, αλλά μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη, όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους.

----------------

Στο πλευρό των μεταναστών οι παίκτες της εθνικής Γερμανίας


Οι παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, που αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τελευταίο Μουντιάλ, με επικεφαλής τον αρχηγό τους, Μπαστιάν Σβαϊνστάιγκερ, κατήγγειλαν σήμερα τις ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον των ξένων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα και έκαναν έκκληση να χορηγηθεί βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς.

"Κατά της βίας και της ξενοφοβίας" γράφουν τα πλακάτ που κρατούν ο Σβαϊνστάιγκερ, ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ο Ιλκάι Γκουντογκάν, ο Μεσούτ Εζίλ και ο Τόνι Κρόος σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (www.dfb.de). Ζητούν επίσης "σεβασμό", "βοήθεια", "ένταξη" των μεταναστών αλλά και "φερ-πλέι".

"Ανησυχούμε προφανώς από την κατάσταση αυτή και είναι σημαντικό να δώσουμε το παράδειγμα εμείς" είπε ο Όλιβερ Μπίρχοφ, ο μάνατζερ της εθνικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Τόνι Κρόος η ομάδα αισθάνεται ότι "έχει καθήκον να κάνει κάτι ενάντια στη βία και την ξενοφοβία". "Πιστεύω ότι η Γερμανία, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, πρέπει να παράσχει βοήθεια" στους πρόσφυγες, είπε ο μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Τόμας Μίλερ της Μπάγιερν Μονάχου: "Πρωταρχικό καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους", είπε.

Η Γερμανία περιμένει ότι φέτος θα υποβληθούν 800.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στη χώρα, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αυτούς προέρχονται από τη Συρία και ακολουθούν εκείνοι από την Ερυθραία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και τη Σερβία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.