Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντιδράσεις για το χώρο μεταναστών στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγχιάλου

Ανησυχούν επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής.

Ακατάλληλο και επικίνδυνο χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος το χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Αγχιάλου, όπου μεταφέρθηκαν προκατασκευασμένα σπίτια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Με αφορμή την πραγματοποίηση συσκέψεων χθες στο δήμο Δέλτα και στο ΥΜΑΘ για το θέμα, ο κ. Φωτόπουλος επισημαίνει ότι για την εν λόγω περιοχή θα πρέπει να ληφθούν παράμεροι, όπως για παράδειγμα ότι «ο χώρος βρίσκεται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής, δίπλα σε βιοτεχνίες, μπροστά στις σιδηροδρομικές γραμμές ενώ συντρέχουν και λόγοι εθνικής ασφάλειας».

Ο κ. Φωτόπουλος σχολιάζει ότι ο δήμος δεν ενημερώθηκε για το θέμα από κανέναν, ενώ την ίδια στιγμή έγινε αποδέκτης της ανησυχίας περιοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

Υπογραμμίζει ότι το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό αλλά παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η τοπική κοινωνία, υπενθυμίζει ότι ο δήμος ξεκίνησε τη συγκέντρωση υλικών και φαρμάκων για την αποστολή τους στους πρόσφυγες στην Ειδομένη και καλεί την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες προς καμία κατεύθυνση.

-----------

Ο Πάπας φιλοξένησε πρόσφυγες σε διαμέρισμα του Βατικανού

Απηύθυνε έκκληση στις καθολικές ενορίες να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων.

Η πρώτη οικογένεια χριστιανών από τη Συρία εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ένα διαμέρισμα στο Βατικανό, μετά την υπόσχεση του Πάπα Φραγκίσκου να φιλοξενήσει δύο οικογένειες προσφύγων στις δύο ενορίες του μικρού κράτους, ανακοίνωσε σήμερα το Ποντιφικάτο.

Προερχόμενοι από τη Δαμασκό και μέλη της Μελχιτικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας -χριστιανικής εκκλησίας με στενούς δεσμούς με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία- ο πατέρας, η μητέρα και οι δύο γιοί τους φιλοξενούνται κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Η οικογένεια έφθασε στην Ιταλία στις 6 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Πάπας απηύθυνε έκκληση προς καθεμιά από τις δεκάδες χιλιάδες ενορίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη να ανοίξει την πόρτα της και να δεχθεί μια οικογένεια προσφύγων.

Η οικογένεια φιλοξενείται από την ενορία της Αγίας Άννης του Βατικανού. Το όνομά της δεν θα δημοσιοποιηθεί έως ότου οι ιταλικές αρχές εξετάσουν το αίτημά της για άσυλο. Η ενορία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου θα φιλοξενήσει ακόμη μία προσεχώς.

Τη Δευτέρα, ο Πάπας είχε δηλώσει στον πορτογαλικό καθολικό ραδιοσταθμό Renascença ότι οι δύο οικογένειες είχαν ήδη βρεθεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά την υποβολή του αιτήματός τους, τα μέλη της οικογένειας «θα βοηθούνται από την ενοριακή κοινότητα της Αγίας Άννης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της πίεσης λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, ο Ποντίφικας προέτρεψε τις 120.000 καθολικές ενορίες στην Ευρώπη να φιλοξενήσουν από μια οικογένεια η καθεμία. Η έκκλησή του αντιμετωπίζεται με ανάμικτα συναισθήματα μέχρι τώρα. Ορισμένοι ενορίτες τάχθηκαν ανοικτά κατά της ιδέας να υποδέχονται μουσουλμάνους. Μοναχοί σε χωριό της Σλοβακίας απέσυραν την πρότασή τους να φιλοξενήσουν χριστιανούς πρόσφυγες της Συρίας, όταν κάτοικοι της περιοχής αντιτάχθηκαν σε αυτό.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Συρίας, ωστόσο η μικρή χριστιανική κοινότητα της χώρας είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, και αποτελούσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Μελχιτική Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία αριθμούσε περί τα 150.000 μέλη στη Δαμασκό το 2010. Δεν είναι σαφές πόσα μέλη της έχουν παραμείνει στη συριακή πρωτεύουσα.

-----------

Υλικοτεχνική βοήθεια από το ΚΕΕΛΠΝΟ για Λιμενικό και μετανάστες

Συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Κέντρου.

Υλικοτεχνική βοήθεια θα προσφερθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τις δράσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος στα νησιά, με σκοπό την υγειονομική θωράκιση των στελεχών του Λιμενικού, αλλά και την εξυπηρέτηση μεταναστών που διαβιούν υπό αντίξοες συνθήκες.

Το παραπάνω αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα εφοδιάσει με εξοπλισμό ανάγκης τα νησιά, ο οποίος περιλαμβάνει 2.500 φόρμες, 1.500 υπνόσακους, 2.500 μάσκες, καθώς και 1.500 κιτ, τα οποία θα διανεμηθούν αναλόγως έπειτα από εκτίμηση των αρμόδιων αρχών.

Ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και συνέργεια στις εμπλεκόμενες -με το μεταναστευτικό ζήτημα- αρχές, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Ζώη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

-----------

Νεκρός μετανάστης στη σήραγγα της Μάγχης

Έπαθε ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να ανέβει σε συρμό μεταφοράς οχημάτων.

Ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία χθες βράδυ στη σήραγγα της Μάγχης στο γαλλικό έδαφος, προσπαθώντας να ανεβεί σε συρμό μεταφοράς οχημάτων, ανακοίνωσε σήμερα η νομαρχία του Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

«Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (την Πέμπτη), ένας μετανάστης, κατά τα φαινόμενα συριακής καταγωγής, βρέθηκε νεκρός κάτω από συρμό μεταφοράς οχημάτων στην υποθαλάσσια σήραγγας της Μάγχης», ανακοίνωσε η νομαρχία. «Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία προσπαθώντας ν΄ανεβεί στο συρμό».

Είναι ο δέκατος μετανάστης που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στο λιμάνι του Καλαί και τα περίχωρά του προσπαθώντας να φτάσει στη Βρετανία, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Την ημερομηνία αυτή άρχισε η μεταναστευτική κρίση στην περιοχή του Καλαί και καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος παράτυπου μετανάστη από την Αιθιοπία στη σήραγγα.

Εκπρόσωπος του Eurostar δήλωσε ότι το τραγικό αυτό συμβάν δεν επηρέασε τα δρομολόγια, τα οποία αναμένεται να είναι αυξημένα το Σαββατοκύριακο καθώς αρχίζει απόψει στη Βρετανία το Παγκόσμιο Κύπελλο ράγκμπι και χιλιάδες λάτρεις του αθλήματος αναμένονται στο Λονδίνο για τον αγώνα μεταξύ Ιταλίας - Γαλλίας αύριο βράδυ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, δεν υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας επειδή ο συρμός βρισκόταν σε μια παράλληλη σιδηροτροχιά.

Ο όμιλος Eurotunnel επιβεβαίωσε την πληροφορία και επανέλαβε την έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες να μην επιχειρούν να ανεβαίνουν στα τραίνα, τα οποία συνδέουν μέσα σε 35 λεπτά τη γαλλική πόλη Κοκέλ με τη βρετανική Φόλκεστοουν. «Λυπούμαστε για το γεγονός αυτό που απέδειξε ακόμη μια φορά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης διέλευσης της Μάγχης ενέχει μεγάλους κινδύνους», δήλωσε εκπρόσωπος.

Σχεδόν 3.000 μετανάστες, κυρίως από την Ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια του Καλαί ελπίζοντας να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν ένα Ελ Ντοράντο. Υπολογίζοντας τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που διαμένουν σε έναν καταυλισμό στο Γκραντ Σιντ, περίπου 40 χλμ. από το Καλαί, σχεδόν 4.000 μετανάστες είναι στην περιοχή.

Στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον όμιλο Eurotunnel, έως και 2.000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν μέσα σε μια νύχτα στη σήραγγα της Μάγχης. Μεγάλες εργασίες πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, κυρίως με την τοποθέτηση φραγμάτων κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και στον παρακαμπτήριο δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι του Καλαί, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη περιοχή αυτή (μεταξύ 100 και 200 κάθε νύχτα γύρω στα μέσα Αυγούστου) και οι παράνομες διελεύσεις μέσω των φορτηγών στα οποία κρύβονται.

-----------

Ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών φέτος στην Ευρώπη

Στους 473.887 ο αριθμός τους μέχρι στιγμής.

Αριθμός ρεκόρ συνολικά 473.887 προσφύγων και μεταναστών έχει περάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, εκ των οποίων περίπου 182.000 είναι Σύροι, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός των ανθρώπων από τη Συρία που βρίσκονται μεταξύ αυτών δείχνει ότι οι πρόσφυγες από τη χώρα αυτή που μαστίζεται από τον πόλεμο ανέρχονται σε σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη, διευκρινίζει ο ΔΟΜ.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει επίσης σχετικά με τον συνολικό αυτό αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών ότι είναι αυξημένος κατά σχεδόν 9.000 από τα προηγούμενα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη.

Σήμερα διαπιστώνεται μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη, διευκρινίζει επίσης, καθώς την περασμένη Τρίτη είχε ανακοινώσει την αύξησή τους κατά περισσότερους από 32.000 σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή.

-----------

Ο ΟΗΕ καλεί την ΕΕ να πάρει αποφάσεις για την προσφυγική κρίση

Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ δηλώνει ότι ο χρόνος τελειώνει.

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και η ροή τους μπορεί να σπάσει σε νέες διαδρομές, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αδράξει μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να επιλύσει την προσφυγική κρίση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε ότι οι σύνοδοι των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών την Τρίτη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη θα είναι «κρίσιμα σημαντικές».

«Αυτές οι περιστάσεις μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια θετική, ενιαία και συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση αυτή. Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη νοτιοανατολική Κροατία είναι σοβαρά ανησυχητική. Έχουμε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους που έχουν έρθει από τις 8 ή 9 σήμερα το πρωί. Πολύ λίγη βοήθεια ήταν διαθέσιμη», δήλωσε ο Έντουαρντς στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να επιλύσει ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Το κλείσιμο των συνόρων εξέτρεψε τις μεταναστευτικές ροές από την Ουγγαρία, όπου οι αρχές χρησιμοποίησαν τακτικές τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «σκληρές και ξενοφοβικές», στην Κροατία.

«Αν οι δρόμοι κλείσουν σε ένα μέρος θα δείτε σίγουρα τους ανθρώπους να μετακινούνται σε άλλες διαδρομές αλλού. Έχουμε ήδη δει περιπτώσεις ανθρώπων που φθάνουν στο Μπρίντιζι στην Ιταλία από την Τουρκία. Μπορείτε να δείτε περισσότερους ανθρώπους να έρχονται από τη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία. Το κλείσιμο των συνόρων δεν λύνει στην πραγματικότητα τίποτε απολύτως, απλώς το σπρώχνει κάπου αλλού».

Ο Έντουαρντς είπε ότι η UNHCR παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σλοβενία, την Αυστρία και την Κροατία, αλλά η πίεση θα μπορούσε να επιστρέψει στη Σερβία, αν ο αριθμός των μεταναστών εκεί συγκρατηθεί.

«Αν σπρώξεις τους ανθρώπους σε διαφορετικές κατευθύνσεις καθίσταται πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς το πρόβλημα», τόνισε.

Ερωτηθείς αν η UNHCR μπορεί να βοηθήσει να δρομολογηθούν τρένα για να μεταφέρουν πρόσφυγες μέσω της Ουγγαρίας και της Αυστρίας κατευθείαν στη Γερμανία, είπε πως η UNHCR επιθυμεί μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση παρά μία «έλξη προς μία ή δύο χώρες όπου η κατάσταση μπορεί τελικά να γίνει μη διαχειρίσιμη».

-----------

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Σουηδία

Συγκεντρώσεις κατά των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

H Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα συνοριακούς ελέγχους στους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν από τη Σουηδία στην πόλη Τόρνιο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν εκεί κατά της ολοένα και αυξανόμενης εισροής μεταναστών.

«Αρχής γενομένης από τώρα, οι άνθρωποι που διασχίζουν τα σύνορα στο Τόρνιο θα ελέγχονται βάση διαδικασιών των οποίων υπεύθυνη είναι η αστυνομία» επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Το υπουργείο προσέθεσε ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν πλέον να συνεχίσουν το ταξίδι τους από το Τόρνιο στην υπόλοιπη χώρα χωρίς να έχουν καταγραφεί ως πρόσωπα που αιτούνται άσυλο.

«Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα είναι ανεξέλεγκτη. Οι άνθρωποι συνέχιζαν από εκεί το ταξίδι τους προς οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα στην Φινλανδία» είπε ο Πάιβι Νεργκ, αξιωματούχος του υπουργείου, στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Helsingin Sanomat.

Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE περίπου 100 Φινλανδοί συγκεντρώθηκαν στο Τόρνιο για να διαμαρτυρηθούν για την εισροή μεταναστών στην χώρα κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Κλείστε τα Σύνορα!».

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες ότι περισσότεροι από 11.000 αιτούντες άσυλο, στην πλειονότητά τους από το Ιράκ, έχουν φθάσει στην Φινλανδία από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με μόλις 3.600 που έφθασαν συνολικά πέρυσι.

-----------

Απαγόρευσαν σε ΚΤΕΛ να μην μεταφέρει μετανάστες γιατί δεν υπάρχει στάση

Με απόφαση του Πταισματοδικείου Καβάλας.

Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε χθες το βράδυ απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους Σύριους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη. Στην εν λόγω απόφαση τονίζεται ότι το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γίνονταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη – εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε ως αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που άσκησαν οι ιδιοκτήτες του σωματείου ραδιοταξί Καβάλα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απόφαση της διοίκησης του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρει από το λιμάνι προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ του Συρίους πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες μεταφοράς περίπου 1.000 προσφύγων από το λιμάνι της Καβάλας προς την Ειδομένη στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τοπικά ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, υπέκλεψαν μεταφορικό έργο από τα τουριστικά λεωφορεία και τα ταξί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όταν οι πρόσφυγες αφίχθησαν στην Καβάλα με το πλοίο «Νήσος Ρόδος», τους παρέλαβε ομάδα 50 ατόμων από τα ΚΤΕΛ, η οποία τους επιβίβασε σε λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Αυτά τα λεωφορεία, με τη σειρά τους, τούς μετέφεραν -σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση- στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Εκεί, οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε οχήματα του υπεραστικού ΚΤΕΛ και, αντί να μεταφερθούν οδικώς στη Θεσσαλονίκη, κατευθύνθηκαν απευθείας στην Ειδομένη, «υποκλέπτοντας το έργο που ανήκει αποκλειστικά στα τουριστικά λεωφορεία».

«Αποτέλεσμα της ανομίας των δύο ΚΤΕΛ», συνεχίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες, παρά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρθηκαν απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους με άλλο νόμιμο μεταφορικό μέσο (ταξί και τουριστικά λεωφορεία). Καταγγέλλουμε ότι οι πρόσφυγες κατέβαλαν το αντίτιμο του εισιτηρίου χωρίς να παραλάβουν το σχετικό απόκομμα και ότι τα αστικά λεωφορεία δεν έκαναν το προβλεπόμενο δρομολόγιο, όπως το ορίζει η γραμμή [...] και μετέφεραν προσχηματισμένη ομάδα απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, υποκλέπτοντας το έργο ειδικά των τουριστικών λεωφορείων. Όσον αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ, καταγγέλλουμε ότι αντί να πραγματοποιήσει με εισιτήριο την προβλεπόμενη γραμμή Καβάλα-Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων προς την Ειδομένη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταγγέλλει παραβίαση του νόμου περί άγρας πελατών.

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Στράτος Μακρογιαννίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η απόφαση της μεταφοράς των προσφύγων στηρίζονταν στη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ με το μικρότερο δυνατό κόμιστρο που ήταν στο ένα ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι το αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία μέσα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και ότι η αποβίβαση των προσφύγων έγινε στην πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση στους χώρους του σταθμαρχείου. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα το βράδυ που αναμένεται νέα άφιξη προσφύγων τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα προβούν σε καμία μετακίνηση προσφύγων, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι οι πρόσφυγες δεν αποβιβάστηκαν στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως ακούστηκε, αλλά σε κανονική στάση αστικών λεωφορείων, η οποία απέχει 150 μέτρα από τον σταθμό. «Δεν ήρθε αστικό μέσα στο ΚΤΕΛ. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αστικά μέσα στο λιμάνι» σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης και πρόσθεσε ότι τη «συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν ως επιβατικό κοινό 1550 πρόσφυγες και 150 άλλοι ταξιδιώτες και «τα ΚΤΕΛ έκοψαν 1118 εισιτήρια. Οι άλλοι έφυγαν με τουριστικά λεωφορεία».

Όπως είπε, η μοναδική συνεργασία που είχε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ήταν αυτή με τα ΚΤΕΛ Κιλκίς, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, αφού προβλέπεται από τον νόμο και καλύπτεται από ιδιωτικό συμφωνητικό. «Πήγαν εκεί πέντε λεωφορεία [από το ΚΤΕΛ Καβάλας], τα οποία μετέφεραν μόνο πρόσφυγες, επειδή το ΚΤΕΛ Κιλκίς δεν είχε διαθέσιμα οχήματα» σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης.

-----------

Εκατοντάδες πρόσφυγες στην Αδριανούπολη – Επεισόδια με την τουρκική αστυνομία


Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύροι πρόσφυγες, παραμένουν στην Αδριανούπολη με την ελπίδα να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει από ώρα σε ώρα εκπροσώπους των μεταναστών με την ελπίδα ότι θα διευθετηθεί η κατάσταση που εκτυλίσσεται στην περιοχή από την Τρίτη.

Οι εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχουν κατασκηνώσει κατά μήκος του δρόμου, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα. Οι αστυνομικοί τους εμποδίζουν να προχωρήσουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένταση σημειώθηκε όταν μια ομάδα περίπου 300 προσφύγων που φώναζε το σύνθημα «ανοίξτε τις πόρτες» στα αραβικά επιχείρησε να παραβιάσει κιγκλιδώματα της αστυνομίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τους απωθούν χρησιμοποιώντας τα γκλομπ.

-----------

Άλλη μια προκλητική συμπεριφορά Ούγγρου αστυνομικού σε πρόσφυγα


Με βρισιές και απειλητική συμπεριφορά «υποδέχτηκε» ένα πρόσφυγα Ούγγρος αστυνομικός σε πόλη που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σερβία. Ο αστυνομικός σε έξαλλη κατάσταση ζητά από τον πρόσφυγα να φύγει αλλά δεν σταματά εκεί. «Άντε γ...., φύγε, άντε πήγαινε πίσω, φύγε» κατέγραψε η κάμερα να λέει ο ένστολος στον ταλαιπωρημένο άνδρα.



-----------

Συρμάτινος φράχτης 41 χιλιομέτρων για τις μεταναστευτικές ροές


Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. των συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

"Ο φράχτης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας", δήλωσε ο Ατίλα Κόβατς. Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα, είναι δύσκολο να τα διασχίσει κανείς.

Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά.

Χθες, η Κροατία προώθησε 4.400 μετανάστες στην Ουγγαρία, μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα.

-----------

Τουρκία: Κοριτσάκι από την Συρία "παίζει" μπροστά από τις ασπίδες των αστυνομικών



Μία εικόνα που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα αποτυπώνει η φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα παιδάκι να μπουσουλάει μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα της Τουρκίας.

Όπως φαίνεται, το χαριτωμένο κοριτσάκι από την Συρία, στέκεται μπροστά από τους αστυνομικούς και αμέριμνο τους παρατηρεί, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, περιμένουν να πάρουν την άδεια για να προχωρήσουν προς την «χώρα της επαγγελίας» την Γερμανία.

Δείτε τις φωτογραφίες

-----------

Στα 213.200 τα αιτήματα για άσυλο μέσα σε τρεις μήνες

Στην Ελλάδα τα περισσότερα έγιναν από Σύρους, Αφγανούς και Πακιστανούς.

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έλαβαν 213.200 αιτήματα για άσυλο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2015 καταγράφοντας αύξηση 85% σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι Σύροι και οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των αιτούντων ασύλου στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων και των Αφγανών αυξήθηκε στις 44.000 και 27.000, αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου του 2015 αυξήθηκαν κατά 10%. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 2.616 αιτήσεις ασύλου το πρώτο τρίμηνο του 2015, και 2.865 το δεύτερο τρίμηνο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 1,3% του συνόλου των νέων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ. Οι περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα έγιναν από Σύρους (965, ή 34% του συνόλου των αιτήσεων), από Αφγανούς (440, 15%) και Πακιστανούς (345, 12%).

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2015, ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά καταγράφηκε στη Γερμανία (80.900 αιτήσεις, ή 38% του συνόλου των αιτούντων για πρώτη φορά στην ΕΕ). Ακολουθούν η Ουγγαρία (32.700, ή 15%), η Αυστρία (17.400, ή 8%), η Ιταλία (14.900, ή 7%), η Γαλλία (14.700, ή 7%) και η Σουηδία (14.300, ή 7%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο, αυξήθηκε εντυπωσιακά στην Ολλανδία (+159%), στη Λετονία (+123%), στην Αυστρία (+79%), στη Φινλανδία (+67%) και στη Δανία (+66%).

Αναλογικά με τον πληθυσμό (ανά εκατομμύριο κατοίκων), τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ τις δέχθηκε η Ουγγαρία (3.317 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων), η Αυστρία (2.026), η Σουηδία (1.467) και η Γερμανία (997). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (5 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων), στην Κροατία (6), στη Ρουμανία (19), στη Σλοβενία (20), στη Λιθουανία (21), στην Πορτογαλία (24) και στην Τσεχική Δημοκρατία (26).

Συνολικά, στην ΕΕ οι αιτούντες άσυλο το δεύτερο τρίμηνο του 2015, αντιστοιχούσαν σε 420 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 265 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων.

-----------

Τεταμένες οι σχέσεις Σερβίας-Κροατίας λόγω των προσφύγων

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες καταφθάνουν στα σύνορα των δύο χωρών.

Η ροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τη Σερβία προς την Κροατία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέχρι χθες, στην Κροατία εισήλθαν 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τη μεθόριο από αφύλαχτα σημεία.

Η Κροατία έθεσε εκτός λειτουργίας όλους τους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με τη Σερβία, αφήνοντας ανοιχτή μόνο μία διάβαση, στο Μπαγιάκοβο, όπου επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών οχημάτων. Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία. Το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν τρόπο και εισέρχονται στην Κροατία, περνώντας παράνομα μέσα από δάση και αγροτικές περιοχές που δεν φυλάσσονται.

Σύμφωνα με σερβικές αστυνομικές πηγές, σήμερα το πρωί έφτασαν στα σύνορα με την Κροατία 30 λεωφορεία με μετανάστες που είχαν εισέλθει στη νότια Σερβία από τα Σκόπια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Οι σερβικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα με την Κροατία αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποιο καταυλισμό προσφύγων στη σερβική πλευρά και συνεχίζουν πεζοί προς την Κροατία.

Πολλοί από αυτούς περιμένουν να πέσει η νύχτα για να διασχίσουν τη συνοριογραμμή ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την κροατική αστυνομία. Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι η διάβαση των συνόρων από σημεία που δεν ελέγχονται εγκυμονεί κινδύνους με δεδομένο ότι πολλά ναρκοπέδια από τους πολέμους, της τελευταίας δεκαετίας, του περασμένου αιώνα, δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, η εξέλιξη του μεταναστευτικού προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Κροατίας με τη Σερβία. Η κροατική πολιτική ηγεσία κατηγορεί τη Σερβία ότι σκόπιμα κατευθύνει τους παράτυπους μετανάστες προς την Κροατία, ενώ από την άλλη το Βελιγράδι αποδίδει ανικανότητα στην κροατική πλευρά να διαχειριστεί την κρίση.

Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την απόφαση της Κροατίας να προχωρήσει στο κλείσιμο εφτά μεθοριακών σταθμών στα σύνορα με τη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε, με δήλωσή του από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Σερβία θα καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο χωρών, που επιβαρύνεται με τους πολέμους πριν από είκοσι χρόνια, το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει νέα αφορμή έντασης στις πολιτικές σχέσεις Σερβίας και Κροατίας.

«Ζήτημα χρόνου να σταματήσει η κυκλοφορία στα σύνορα»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς επανέλαβε σήμερα πως είναι μόνο ζήτημα χρόνου, η χώρα του, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης να σταματήσει εντελώς την κυκλοφορία στα σύνορά της.

«Τα σύνορά μας είναι συνεχώς κλειστά, αλλά η Κροατία έκλεισε συγκεκριμένο αριθμό διαβάσεων και είναι ζήτημα χρόνου να απαγορεύσει πλήρως την κυκλοφορία», είπε ο κ. Όστογιτς στον τηλεοπτικό σταθμό N1. «Οι αριθμοί αλλάζουν από ώρα σε ώρα, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα, είναι αριθμοί που ξεπερνούν πολυετείς στατιστικές. Οι πληροφορίες ότι η Κροατία είναι χώρα διέλευσης δεν είναι ακριβείς. Εμείς πρέπει να τους καταγράφουμε και βασικός μας στόχος είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης και η παροχή βοήθειας σε αυτούς εξαντλημένους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας την αναγγελία της Ουγγαρίας για κατασκευή τείχους και προς την Κροατία, ο Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι «τα τείχη ποτέ δεν εμπόδισαν κάποιον».

«Είναι απολύτως απαράδεκτο, είναι απαράδεκτη πολιτική. Αυτό όμως τώρα δεν είναι σημαντικό, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Οι δηλώσεις από την Ουγγαρία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τίποτα άλλο από απαράδεκτες. Αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα», πρόσθεσε ο κ. Όστογιτς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας επιβεβαίωσε ότι η Σλοβενία επαναπροώθησε στην Κροατία ομάδα προσφύγων που προσπάθησε να εισέλθει στη σλοβενική επικράτεια.

«Ένας αριθμός προσφύγων που καταγράψαμε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, η Σλοβενία προώθησε πίσω στην Κροατία τα άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφός της. Η Κροατία θα τους δεχθεί», ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας είπε ακόμη ότι η αντιπολιτευόμενη Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) από την προσφυγική κρίση προσπαθεί να επωφεληθεί.

-----------

Βουλγαρία: Έκλεισε τα σύνορα για τους παράνομους μετανάστες


Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους «παράνομους μετανάστες», καθώς η κρίση επιδεινώθηκε, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Η Βουλγαρία έκλεισε τα σύνορά της για τους παράνομους μετανάστες. Όποιος θέλει να περάσει νόμιμα θα περάσει, οι υπόλοιποι — όχι» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον βουλγαρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο OFFNews.

Οι αρχές της Βουλγαρίας συνεργάζονται με την αστυνομία της Τουρκίας που κρατά τους μετανάστες σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν έως και 1.000 στρατιώτες για να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, φθάνουν σε κράτη-μέλη της στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν τη Βουλγαρία ως χώρα εισόδου στην ΕΕ για να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και να ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

-----------

Ουγγαρία, Κροατία και Σλοβενία αλληλοκατηγορούνται για τα κλειστά σύνορα


Με κλειστά σύνορα, αλληλοκατηγορίες και μετάθεση ευθυνών αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα πλήθη των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στις χώρες της Βαλκανικής προσπαθώντας να βρουν διέξοδο προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Κροατία "είπε ψέμματα κατάμουτρα" στη Βουδαπέστη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν εμφανίσθηκε να ισχυρίζεται ότι υπάρχει συμφωνία για την αποστολή 1.000 περίπου προσφύγων στα σύνορα τη χθεσινή νύκτα. "Αντί να διαχειρισθεί το θέμα των προσφύγων, τους έστειλε κατευθείαν στην Ουγγαρία. Τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή;", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο.

Περί τους 2.500 πρόσφυγες βρίσκονται ακόμη στο Τοβάρνικ, κροατική πόλη στα σερβοκροατικά σύνορα, αλλά χιλιάδες μεταφέρονται με τρένα και λεωφορεία προς τα ουγγρικά σύνορα. Μέχρι στιγμής, η Ουγγαρία έχει επιτρέψει την είσοδο των νεοαφιχθέντων.

Νωρίτερα στο Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας απηύθυνε επείγον μήνυμα προς την Ουγγαρία, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιέζει τη Βουδαπέστη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες στέλνοντάς τους στα σύνορα. Τα ουγγρικά σύνορα μπορούν να σφραγισθούν τελείως μόνο με τη χρήση ωμής βίας , είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς. "Ακόμη και αν αυτό ήταν δυνατό σύμφωνα με το Σύνταγμα- και δεν είναι- σημαίνει να σκοτωθούν άνθρωποι", προειδοποίησε.

Η Κροατία έκλεισε τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή επτά από τα οκτώ συνοριακά της περάσματα με τη Σερβία.

Στη Σλοβενία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από την Κροατία σήμερα, ενώ εκατοντάδες ακόμη περιμένουν στα σύνορα, διότι οι αρχές έχουν θέσει όρια στην είσοδο προσφύγων. Πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στην πόλη Χάρμιτσα και σε άλλο συνοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Κροατία και στη Σλοβενία, λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπρεγκάνα. Στα σύνορα έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές προσφύγων που ελπίζουν να διασχίσουν τη Σλοβενία με κατεύθυνση την Αυστρία.

Στην Αυστρία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6.700 άνθρωποι έχουν φθάσει από τα μεσάνυκτα, αφού η Ουγγαρία άρχισε τη μεταφορά προσφύγων που φθάνουν από την Κροατία στα σύνορα με την Αυστρία.

Η Ουγγαρία τοποθέτησε αγκαθωτό σύρμα σε μήκος 41 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία και ετοιμάζεται να υψώσει μία μονιμότερη κατασκευή, αντίστοιχη με το φράκτη 175 χιλιομέτρων που ύψωσε στα σύνορα με τη Σερβία. Ο νέος φράκτης θα σφραγίσει την ουγγροκροατική μεθόριο όπου τα σύνορα δεν ορίζονται από ποταμό.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε ότι η νέα ουγγρική νομοθεσία για την προστασία των συνόρων εκθέτει ευάλωτους ανθρώπους στη βία και παγιδεύει χιλιάδες πρόσφυγες.

-----------

Φάρμακα, ρούχα και τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό στους πρόσφυγες

Δέκα λεωφορεία στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία.

Στο φυλάκιο Μπέρεμεντ, στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία έφτασαν χθες δέκα νέα λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και πέρασαν τα σύνορα με τα πόδια, πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία της ουγγρικής αστυνομίας που αναχώρησαν με προορισμό τα σύνορα της Ουγγαρίας με την Αυστρία.

Εργαζόμενοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προσφέρουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες φάρμακα και κιτ υγιεινής, ενώ εθελοντές τους προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα και νερό.

Η Ουγγαρία και η Κροατία αποτελούν πύλες προς πλουσιότερες χώρες μέλη της Ε.Ε. για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στις πατρίδες τους.

Την Παρασκευή ο κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι πλέον σε θέσει να καταγράφει και να προσφέρει στέγη στους πρόσφυγες που φθάνουν εκεί και πρόσθεσε ότι το Ζάγκρεμπ αποφάσισε να τους προωθεί με λεωφορεία στα εξωτερικά σύνορα της Κροατίας.

-----------

Καταγγελία-σοκ: Πουλούν τις μηχανές των σκαφών σε Τούρκους δουλέμπορους


Κάτοικοι της Λέσβου αφαιρούν τις εξωλέμβιες μηχανές από τα δουλεμπορικά σκάφη, που μεταφέρουν χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, και στη συνέχεια τις πουλούν στους Τούρκους δουλέμπορους, αναφέρει η ιστοσελίδα lesvospost.gr.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο κάτοικοι του νησιού στην παραλίας της Σκάλας πουλάνε τις μηχανές που παίρνουν από τις βάρκες σε Τούρκους οι οποίοι έρχονται με σκάφη στη Λέσβο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν.Σ.: «Είχα πάει στην Σκάλα να μοιράσω ρούχα σε παιδιά και κάποια στιγμή ένας κύριος αφού μάζεψε τουλάχιστον 7 μηχανές έφυγε με το αγροτικό του σε ένα χωματόδρομο και ταυτόχρονα ένα σκάφος από την Τουρκία ερχόταν προς την κατεύθυνση του αγροτικού. Μετά από λίγα λεπτά το ίδιο αυτοκίνητο γύρισε άδειο για να περιμένει την επόμενη βάρκα με μετανάστες και το ίδιο σκάφος έφυγε για Τουρκία ... τόσο απλά γεμάτο με εξωλέμβιες μηχανές».

Στη συνέχεια αναφέρει πως «Το σκάφος ήταν άδειο και από ότι φάνηκε ήρθε για να κάνει παραλαβή τις εξωλέμβιες μηχανές. Δεν εξηγείτε ότι το αγροτικό έφυγε γεμάτο προς κατεύθυνση που δεν υπήρχε κόσμος και ήταν ερημική τοποθεσία την ίδια ώρα που ερχόταν το σκάφος και μέσα σε μισή ώρα περίπου γύρισε το αγροτικό άδειο και το σκάφος έφευγε προς την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες βάρκες βγαίνουν σε αυτήν την περιοχή, και φυσικά δεν μπορεί κανείς να με βγάλει τρελή σε αυτό που είδα».



-----------

Μπλόκο σε 700 πρόσφυγες στην Τουρκία

Πήγαιναν πεζή στην Αδριανούπολη για να περάσουν στην Ελλάδα.

Η τουρκική αστυνομία σταμάτησε σήμερα μια νέα ομάδα πολλών εκατοντάδων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι κατευθύνονταν πεζή προς τη μεθοριακή πόλη Εντίρνε (Αδριανούπολη) στη βορειοδυτική Τουρκία, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μετά τον αποκλεισμό τους εδώ και πολλές ημέρες σε σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες τους εμποδίζουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία, περίπου 700 πρόσφυγες αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας να κατευθυνθούν πεζή προς την Εντίρνε, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από εκεί.

Αφού διανυκτέρευσαν στην άκρη του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στην Αδριανούπολη, οι πρόσφυγες με σακίδια στην πλάτη, συνέχισαν το δρόμο τους σήμερα την αυγή.

Ορισμένοι από αυτούς κατάφεραν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία ή ΙΧ, ενώ άλλοι συνέχισαν να προχωρούν στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης του αυτοκινητόδρομου, προτού τους σταματήσουν στα προάστια της Κωνσταντινούπολης αστυνομικοί.

Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ επιλέγουν να μεταβούν δια ξηράς, ακολουθώντας τη διαδρομή προς την Αδριανούπολη, έπειτα από έκκληση, που διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να αποφεύγουν τον επικίνδυνο θαλάσσιο διάπλου από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατασκηνώσει γύρω από την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά οι τουρκικές αρχές τους απαγορεύουν να πλησιάσουν στα σύνορα.

-----------

Αμείωτος ο ρυθμός των προσφυγικών ροών στη Λέσβο

Κατακόρυφη πτώση των τουριστών του μπαϊραμιού, λόγω της κατάστασης.

Σε πλήρη καταστροφή της τουριστικής κίνησης προς τη Λέσβο από την Τουρκία, με αφορμή τη φετινή μουσουλμανική γιορτής του κουρμπάν μπαϊράμ, οδηγεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο νησί.

Ο κ. Άρης Λαζαρής ο οποίος διακινεί το 80% των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως από τους 4.000 Τούρκους που αναμένονταν στη Λέσβο για το μπαϊράμι το πενθήμερο 23-27 Σεπτεμβρίου, δεν θα έλθουν πάνω από 1.000. Αλλά και από αυτούς που θα έλθουν άγνωστο είναι πόσοι θα μείνουν στο νησί.

«Όσοι έρχονται την τελευταία εβδομάδα για δυο-τρεις μέρες φεύγουν πίσω αυθημερόν ακυρώνοντας τις διανυκτερεύσεις τους και ό,τι άλλο είχαν κανονίσει να κάνουν τις μέρες που θα έμεναν στο νησί. Όλοι λένε πως δεν μπορούν να μείνουν στη Λέσβο για διακοπές λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στο λιμάνι» λέει ο κ. Λαζαρής. Επικαλείται δε σχετική επιστολή του τουριστικού πρακτορείου Γεντς Άϊ Σταρ της Σμύρνης, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακορείων της Τουρκίας -ΤURSAB, με την οποία του γίνεται γνωστή «η κατακόρυφη πτώση πωλήσεων ταξιδιών, στην Τουρκία, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και των επιπτώσεων από την παρουσία τους στη ζωή της Μυτιλήνης».

Αμείωτος ο αριθμός προσφύγων-μεταναστών στο νησί

Εξάλλου, αμείωτος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν σε δημόσιους χώρους και στο λιμάνι της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι χημικές τουαλέτες που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι δεν επαρκούν να καλύψουν τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζονται ότι σταθερά είναι πάνω από 3.500 αν και χθες αναχώρησαν για Πειραιά, με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια, περί τους 4.500 επιβάτες και σήμερα αναμένεται μέχρι το βράδυ να αναχωρήσουν άλλοι 4.500. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των αφικνούμενων είναι καθημερινά άνω των 2.000 ενώ μερικές φορές -όπως το Σαββατοκύριακο- ξεπερνά τους 4.000 ημερησίως.

Οι αρμόδιες αυτοδιοικητικές υπηρεσίες καθαριότητας έχουν κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. «Δεν προλαβαίνουμε να καθαρίζουμε και να αποκαθιστούμε τις ζημιές στις υποδομές. Καθημερινά δεχόμαστε το βάρος της διαχείρισης των συνθηκών ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Τα χρήματα του προϋπολογισμού έχουν τελειώσει. Κι όλη τη μέρα ασχολιόμαστε με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα. Το πρόβλημα της Ευρώπης όλης το σηκώνει στην πλάτη της η Μυτιλήνη και οι Μυτιληνιοί» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

-----------

Frontex: Έχουμε ανάγκη μεγαλύτερης ανθρώπινης υποστήριξης από την Ε.Ε.

Πάνω από 520.000 άτομα έχουν μπει παράτυπα στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιτήρησης των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι επέμεινε σήμερα στην ανάγκη να εγκαθιδρυθεί «επειγόντως» μια «ομοιογενής» ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, ενώ ζήτησε επίσης από την ΕΕ μια πιο σημαντική «ανθρώπινη υποστήριξη».

«Συνολικά, η συνεργασία (με τις χώρες της ΕΕ) λειτουργεί καλά. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το δράμα των προσφύγων μάς έδειξε πως οφείλουμε να βρούμε επειγόντως μια ομοιογενή συνοριακή πολιτική», δήλωσε ο Λεγκέρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και την ισπανική El Pais.

«Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως έχουμε ανάγκη μεγαλύτερη ανθρώπινη υποστήριξη εκ μέρους των χωρών (της ΕΕ). Ανθρώπους που θα μπορούσαμε να στείλουμε επί τόπου και τους οποίους έχουμε άμεση ανάγκη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «η ταχύτητα και η δυναμική των μεταναστευτικών ροών παραμένουν εξαιρετικά υψηλές».

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που δεν έχει υπάρξει προηγουμένως», δήλωσε ο Λεγκέρι, διευκρινίζοντας πως η Frontex έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους «περισσότερες από 520.000 παράτυπες εισόδους» στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Λεγκέρι, «μια καταγραφή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα αποτελούσε [...] επίσης μια καλή βάση ώστε να μπορέσουμε να κατανείμουμε με συστηματικό τρόπο τους πρόσφυγες ανάμεσα στα κράτη μέλη» στη βάση του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων.

-----------

Σοκ: Δουλέμποροι βασανίζουν μετανάστες


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις, ότι δουλέμποροι βασανίζουν πρόσφυγες και μετανάστες και βιάζουν ακόμη και τις εγκύους που προσπαθούν να περάσουν από την Λιβύη στην Ευρώπη.

Δείτε το βίντεο:



-----------

Φάρμακα και τρόφιμα από τους Κερκυραίους στους πρόσφυγες της Λέσβου

Η συγκέντρωση βοήθειας θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα.

Στη συγκέντρωση έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες στη Λέσβο προχώρησε σήμερα ο δήμος Κέρκυρας, προκειμένου να ενισχύσει το δύσκολο έργο διαχείρισης των προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά το νησί της Λέσβου.

O δήμος Κέρκυρας προέβη σε αυτή την ενέργεια ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του δήμου Λέσβου, με τον οποίο συμμετέχει στο Δίκτυο Αδελφοποιημένων πόλεων με την Πάφο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη της διοργάνωσης, Νατάσα Σταθοπούλου, «από νωρίς το πρωί οι Κερκυραίοι, θέλοντας να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια , προσήλθαν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου και πρόσφεραν φαρμακευτικό υλικό, παιδικά και βρεφικά είδη, τρόφιμα, χλωρίνες, απολυμαντικά, σακούλες σκουπιδιών, σκούπες, γάντια εργασίας, γάντια μιας χρήσεως, μάσκες, τσουγκράνες, μεταλλικές βεντάλιες κ.α. » . Η προσπάθεια συγκέντρωσης έκτακτης βοήθειας από τους Κερκυραίους θα συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ στη διάσωση και περισυλλογή 312 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα σε 13 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Σάμου, Χίου, Κω και Λέσβου.

-----------

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους πρόσφυγες


Η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ), οργανισμός ανθρώπινων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν πρόσφυγες και να τους αφήσουν να περάσουν τα σύνορά τους ελεύθερα αντί να τα κλείνουν και να στέλνουν αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο του παρατηρητηρίου.

"Αντί να κλείνουν τα σύνορα και να στέλνουν δυνάμεις καταστολής, τα συνοριακά κράτη της ΕΕ πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση σε άτομα που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία," είπε η Διεθνής Αμνηστία χθες, μια μέρα πριν την έναρξη συνομιλιών υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη, πριν από μια έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Τετάρτη για το θέμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ευρώπης της ΔΑ, Τζον Νταλχουίζεν, οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να φτάσουν σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη όσων ζητούν άσυλο.

"Μερικές λύσεις είναι ήδη στο τραπέζι, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η ηγεσία να τις διεκπεραιώσει. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δείξουν ηγετικές ικανότητες και να αντιμετωπίσουν τη κρίση μετωπικά - όχι να υψώσουν κι άλλα εμπόδια και να συνεχίσουν να τσακώνονται για ποσοστώσεις," είπε ο Νταλχουίζεν σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των 28 κρατών της ΕΕ υιοθέτησαν ένα επείγον σχέδιο μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά θα συναντηθούν για να συζητήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετεγκαταστήσουν και άλλους 120.000 πρόσφυγες, πράγμα το οποίο έχει δημιουργήσει μείζον θέμα διαφωνίας από ορισμένα μέλη.

-----------

Η Τουρκία θα απομακρύνει τους Σύρους πρόσφυγες από τα σύνορα με την Ελλάδα


Οι τουρκικές αρχές θα απομακρύνουν αύριο Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Αδιανούπολη (Εντίρνε), κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, δήλωσε ο νομάρχης Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν.

Χιλιάδες πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα και με την ζώνη Σένγκεν, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να τους επιτραπεί να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, κάτι που δεν συνέβη. Την Πέμπτη ο Σαχίν είχε εξαγγείλει πως οι πρόσφυγες θα απομακρύνονταν από την περιοχή, ως το Σάββατο. Όμως, πολλοί από τους πρόσφυγες κατάφεραν να μείνουν στην επαρχία.

«Εάν η ελληνική πλευρά δεν υποβάλει αίτημα ή δεν επιτρέψει την είσοδο των ανθρώπων αυτών, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να περάσουν τα σύνορα. Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε υποχρεωτικά (τους πρόσφυγες) από την Αδριανούπολη την Τρίτη. Θα μετακινηθούν είτε σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή σε οποιαδήποτε άλλη τουρκική επαρχία της επιλογής τους», δήλωσε ο Σαχίν σε μια συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Πρόσθεσε πως οι τοπικές αρχές παρέχουν στους μετανάστες φαγητό, κουβέρτες και άλλα βασικά αγαθά.

-----------

Η φωτογραφία των προσφύγων που συγκίνησε το Διαδίκτυο


Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ένα ζευγάρι προσφύγων, στα σύνορα της Ουγγαρίας, να μοιράζεται την αγάπη του μέσα σε μία σκηνή, την ώρα που δίπλα τους κοιμούνται στο πάτωμα παιδιά και ενήλικες.

Η φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των χρηστών των social media, καθώς δείχνει ότι οι πρόσφυγες από την Συρία παρά τις δυσκολίες που περνούν δεν χάνουν την ελπίδα τους για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φωτογράφος έχει συνοδεύσει τη φωτογραφία με το εξής μήνυμα:

«Οι πρόσφυγες θα κερδίσουν, γιατί είναι πράκτορες της ελευθερίας, γιατί αναιρούν και καταργούν τα σύνορα στην πράξη, γιατί είναι μάρτυρες της βαρβαρότητας του πολέμου και έχουν έρθει στη Δύση κουβαλώντας μαζί τους τη ζωντανή απόδειξη των εγκλημάτων που διαπράττουν οι αποικιακές δυνάμεις. Αλλά η ζωή πάντα κερδίζει στο τέλος».

Δείτε τη φωτογραφία

Πηγή: http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr ,  http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr ,  http://www.newsbeast.gr . http://www.newsbeast.gr ,  http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.enikos.gr ,  http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr ,  http://www.enikos.gr ,  http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.