Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η διατροφή με πρωτεΐνη βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικής και ζωικής προέλευσης βελτιώνει το έλεγχο του σακχάρου του αίματος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, χωρίς παρενέργειες για τη νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του Διαβήτη (EASD), στη Στοκχόλμη.

Και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η διατροφή με πρωτεΐνη έχει επιθυμητά αποτελέσματα αλλά και παρενέργειες στον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η Δρ Μαρίγια Μάρκοβα, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής συνέκρινε δυο διατροφικά σχήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ίδιο αριθμό θερμίδων. Η μία δίαιτα είχε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και η άλλη φυτικής.

Συνολικά, 37 ασθενείς (24 άνδρες και 13 γυναίκες), με διαβήτη τύπου ΙΙ, κατά μέσο όρο 65 ετών, με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 7%, με τυχαία επιλογή ακολούθησαν μια από τις δυο δίαιτες (30% πρωτεΐνη, 40% υδατάνθρακες, 30% λιπαρά) για έξι εβδομάδες.

Πριν και μετά τη δίαιτα υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις.

Εν τέλει, διαπιστώθηκε ότι τα ηπατικά ένζυμα ήταν βελτιωμένα μετά την διατροφική παρέμβαση και στις δύο ομάδες. Επίσης, το ηπατικό λίπος και η HbA1c μειώθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε μόνο στην ομάδα της ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη, ενώ στην ομάδα της φυτικής προέλευσης καταγράφηκε σημαντική μείωση της κρεατινίνης, ένδειξη καλύτερης νεφρικής λειτουργίας.

"Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω το θέμα, σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών. Στόχος μας είναι να εστιάσουμε σε γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους, της γλυκόζης, της φλεγμονής στα κύτταρα του αίματος και στον λιπώδη ιστό, ώστε να αποφανθούμε αν οι διατροφικές παρεμβάσεις προκαλούν κάποια τροποποίηση στη νόσο" επεσήμανε η ερευνήτρια.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.