Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Νερό στο Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ιστορική μέρα για την Ανατολική Κρήτη και τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Μια ξεχωριστή ημέρα για την Ανατολική Κρήτη και τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου αποτελεί η σημερινή ημέρα καθώς μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων έρχεται νερό στο Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη με στόχο μέσα σε λίγο διάστημα να υδροδοτούνται όλες οι περιοχές του δήμου Ηρακλείου της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου Λασιθίου. Σε συνέντευξη τύπου φορείς της Κρήτης όπως ο περιφερειάρχης, δήμαρχοι και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αναφέρθηκαν στην σημασία του έργου και στις προοπτικές που ανοίγει για την ανατολική Κρήτη.

Στην παρούσα φάση, όπως ανέφεραν στις βρύσες των ανατολικών συνοικιών του Ηρακλείου καθώς και στους οικισμούς των Αγριανών και της Ανάληψης θα τρέχουν καθημερινά 15.000 κυβικά νερού από το φράγμα Αποσελέμη ενώ στόχος είναι εντός του 2015 να πάμε στα 40.000 κυβικά, και στα τέλη του χρόνου να παίρνει νερό και η πόλη του Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη σημειώνοντας ότι πολλοί ήταν εκείνοι οι εκλεγμένοι αλλά και τοπικοί φορείς που έδωσαν μάχη για δεκαετίες προκειμένου να εξασφαλισθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για ένα έργο πνοής όπως αυτό της υδροδότησης του Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη. «Χωρίς τη συμβολή των χρημάτων από την Ευρώπη, δε θα γινόταν το έργο, αλλά και χωρίς την προσπάθεια και πίεση των φορέων, βουλευτών, παραγόντων και δημάρχων δε θα εξασφαλίζονταν οι απαραίτητοι εθνικοί πόροι», ανέφερε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός χαρακτήρισε ως ιστορική μέρα, τη σημερινή τονίζοντας ότι η υδροδότηση του Ηρακλείου από τον Αποσελέμη, μαζί με την αξιοποίηση και άλλων δυνατοτήτων που έχει ο δήμος Ηρακλείου θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που ταλανίζει εδώ και αιώνες την πόλη.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ ) Λευτέρης Κοπάσης, υπογράμμισε: «Επιτέλους ήπιαμε νερό καθαρό, διαυγές και νόστιμο. Είναι μια δικαίωση για τον ΟΑΚ». Αναφερόμενος στην πιλοτική υδροδότηση σημείωσε ότι το μεγάλο εγχείρημα δεν έχει ολοκληρωθεί και λίγους μήνες αργότερα, Ηράκλειο και Χερσόνησος θα υδροδοτούνται με 20.000 κυβικά μέτρα νερού τη μέρα, λέγοντας ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ, καθώς βρισκόμαστε στον ενδιάμεσο στόχο με 20.000 κυβικά νερού την ημέρα. «Ελπίζουμε τώρα, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το Νοέμβριο, να βάλουμε και σε τροχιά το θέμα του ΒΟΑΚ. Θα παλέψουμε όλοι μαζί, με όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί, για αυτό το μεγάλο έργο της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Κοπάσης.

Επίσης, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου , Οροπεδίου και Χερσονήσου αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου που θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία στην Κρήτη και θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της. Σήμερα το πρωί, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις καθαρισμού του νερού στο διυλιστήριο, στην περιοχή Αγριανών του δήμου Χερσονήσου, καθώς και τον ταμιευτήρα στο Φράγμα Αποσελέμη, με αφορμή την έναρξης της υδροδότησης των δεξαμενών της ΔΕΥΑΗ από το νερό της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη. Να σημειώσομε ότι οι πρώτες μελέτες για το έργο ξεκίνησαν το 1972 εξαγγέλθηκε στη συνέχεια από πολιτικούς και η οριστική μελέτη του φράγματος πραγματοποιήθηκε το 2000 και η σύμβαση του υπογράφηκε στις 30-6-2005 και τελικά μετά από πολλές προσπάθειες ολοκληρώθηκε φέτος το έργο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.