Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Με «λουκέτο» απειλεί τις επιχειρήσεις η εφορία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται πως δεν καταβάλλουν κανονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, θα απειλούνται με «λουκέτο» από την εφορία. Όταν μια επιχείρηση δεν έχει υποβάλλει για ένα χρόνο καμία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, τότε το επόμενο βήμα είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ , να της απενεργοποιήσει τον ΑΦΜ της, παίρνοντας ουσιαστικά τα «κλειδιά» της επιχείρησης.

Τις οδηγίες αυτές και άλλες παρόμοιες δίνει με απόφασή της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου με νέα εγκύκλιο, όπου αναλυτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις που επιφέρουν τέτοιου είδους «τιμωρία», δηλαδή την αναστολή του ΑΦΜ.

Αν λοιπόν ο φορολογούμενος:

* Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ και ανακεφαλαιοποιητικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε,

* Έχει υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για ένα έτος. Ως μηδενική δήλωση ΦΠΑ, θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό,

* Δε βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα (μετά από επιτόπιο έλεγχο) ή έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια Φορολογική Αρχή, με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων,

* Έχει διαπράξει φοροδιαφυγή όσον αφορά ΦΠΑ (μη απόδοση του φόρου, ανακριβής συμψηφισμό κλπ),

* Έχει κριθεί ως «εξαφανισμένος έμπορος» από το κράτος μέλος εγκατάστασής του, εφόσον πρόκειται για μη εγκατεστημένο στη χώρα μας επιχειρηματία (οι πληροφορίες αυτές παρέχονται μέσω αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής ή από δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων),

* Αρνείται να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.

Η διαδικασία αναστολής του ΑΦΜ, θα γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η επιχείρηση έχει μπει σε μαύρη λίστα άλλης χώρας ή υπάρχει βεβαιότητα για εικονικές συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ, απλώς αποστέλλεται ένα ενημερωτικό e-mail ότι ο ΑΦΜ έχει απενεργοποιηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπεται έγγραφη προειδοποίηση αναστολής ΑΦΜ με παροχή προθεσμίας δέκα ημερών για εξηγήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ακυρώσουν την αρχική απόφαση.

Για να «ζωντανέψει» ο ΑΦΜ, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η Φορολογική Διοίκηση έκανε λάθος ή οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αναστολή ΑΦΜ δεν υπάρχουν. Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, μόνο μετά από αίτηση του φορολογουμένου με την οποία θα προσκομίζονται τα αναγκαία στοιχεία από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής χρήσης του ΑΦΜ.

----------------


Σαββαΐδου: Πότε αφαιρείται το ΑΦΜ από μια επιχείρηση

Στην απενεργοποίηση του ΑΦΜ και στην παύση λειτουργίας της επιχείρησης θα προχωρά η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε σειρά περιπτώσεων όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις φοροδιαφυγής και κλοπής του ΦΠΑ.

Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου καταγράφει τις περιπτώσεις αυτές που θα οδηγούν αυτόματα σε αφαίρεση του ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις:

Μεταξύ αυτών είναι:

- επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές για ένα χρόνο δεν έχει υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση του ΦΠΑ

- επιχείρηση με ενδοκοινοτικές συναλλαγές υποβάλλει επίσης για διάστημα ενός έτους μηδενικές δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ

- δεν βρίσκεται η διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα η επιχείρηση

- οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αρνούνται να παράσχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα που ζητούνται από τη φορολογική διοίκηση.

Το ΑΦΜ, όπως ορίζεται στην απόφαση, θα μπορεί να επιστραφεί μόνο μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και προσκόμιση των στοιχείων εκείνων που θα αποδεικνύουν ότι εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής του ΑΦΜ.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.