Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σάλος με την επαναφορά του επίορκου γιατρού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατακραυγή της ΟΕΝΓΕ για την επιστροφή επίορκου γιατρού στον Ευαγγελισμό

Ευθύνες στη Δικαιοσύνη επιρρίπτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

«Αλγεινή εντύπωση» προκάλεσε στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται, επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου. Η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις αυτές «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού» και καλεί την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα. Αναφέρει ότι κατ’ επανάληψη έχει λάβει σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας τον χρηματισμό ως «κοινωνικό έγκλημα».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούν, επίσης, την ηγεσία της Δικαιοσύνης «να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Πρόσφατο περιστατικό επιστροφής στη θέση του, καρδιοχειρουργού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος βρισκόταν σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο του 2014, όταν είχε συλληφθεί από αστυνομικούς να απαιτεί και να λαμβάνει "φακελάκι" με 500 ευρώ, προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή. Δυστυχώς ο ασθενής είχε χάσει τη ζωή του.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο, δεν είχε αποφασίσει μέσα σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα ο γιατρός να κάνει χρήση του νόμου Κατρούγκαλου και να επιστρέψει στη θέση του.

Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται ο υπηρεσιακός υπουργός Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει εξηγήσεις για τη διαπιστωτική πράξη επιστροφής, από τον γενικό γραμματέα Σπύρο Κοκκινάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις επιστροφής επίορκων στο ΕΣΥ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δικαιοσύνη, που όπως λέει «διορίζει στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δικαστές λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα αυτό να έχει παραλύσε και να έχουν συσσωρευτεί αρκετές περιπτώσεις προς εξέταση».

-----------------

Τι απαντά το υπουργείο για την επαναφορά του επίορκου γιατρού

Ο καρδιοχειρουργός είχε συλληφθεί να παίρνει «φακελάκι».

Απάντηση μετά την κατακραυγή για την επιστροφή στα καθήκοντά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» του καρδιοχειρουργού που συνελήφθη να λαμβάνει «φακελάκι» από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει, δίνει το υπουργείο Υγείας. Όπως σημειώνει, «η επαναφορά του γιατρού στα καθήκοντά του αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν αποτελεί πράξη αθώωσής του».

Η πειθαρχική υπόθεση του γιατρού εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, το οποίο θα πρέπει επίσης να γνωμοδοτήσει για τη θέση του γιατρού σε δυνητική αργία, στην οποία βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2014 και το οποίο αποτελεί διοικητικό μέτρο.

Όπως εξηγεί το υπουργείο Υγείας, έως σήμερα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ, δεν εξέδωσε γνωμοδότηση και σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, «η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται αυτοδικαίως αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει για τη θέση σε αργία εντός της προθεσμίας των τριάντα ημερών».

Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με έγγραφό του ενημέρωσε τον Αύγουστο την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, ότι δεν συνεδριάζει διότι από 1-7-2015 ο πρόεδρος απώλεσε την ιδιότητα (συνταξιοδοτήθηκε) με την οποία ορίσθηκε στο Συμβούλιο, και σύμφωνα με τη νομοθεσία σε κάθε περίπτωση η 15η Σεπτεμβρίου, αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την επάνοδο των υπαλλήλων που τέθησαν στο καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων.

Μητσοτάκης: Επικίνδυνα πειράματα

Σε αφορμή την υπόθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «επικίνδυνα πειράματα» που «επαναφέρουν το καθεστώς ανομίας στη δημόσια διοίκηση», συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση ότι «η αδρανοποίηση του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας "κλείνει" το μάτι στη διαφθορά».

«Η περίπτωση του γιατρού του "Ευαγγελισμού" που συγκλόνισε πέρυσι το πανελλήνιο όταν ένας άτυχος συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του αρνούμενος να πληρώσει το φακελάκι που του ζητήθηκε, έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που ενώ κατηγορούνται και έχουν παραπεμφθεί για πολύ σοβαρά αδικήματα, τελικά επιστρέφουν στις θέσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το "νόμο Κατρούγκαλου" και την εγκληματική ανικανότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα» αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ και καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποσό "νέο και προοδευτικό" είναι να συμβάλλεις στην πλήρη αποδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης».

«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, μέσα από την απειρία και τις παλινωδίες της, μας γυρνάει στις σκοτεινές σελίδες του χθες. Δεν θα τους αφήσουμε όμως να ολοκληρώσουν το έργο τους. Την Κυριακή θα λάβουν την ηχηρή απάντηση του ελληνικού λαού» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

-----------------

«Να τον χαίρεται ο Κατρούγκαλος το νόμο που έβγαλε»

Οργή για τον γιατρό που δεν χειρουργούσε επειδή δεν έπαιρνε φακελάκι και επέστρεψε στον «Ευαγγελισμό».

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην οικογένεια του ασθενή που έφυγε από τη ζωή έπειτα από φακελάκι που του ζήτησε ο γιατρός προκειμένου να τον χειρουργήσει, απειλώντας τον με αναβολή της επέμβασης. Τελικά, ο ασθενής κατέληξε, έπειτα από τετραπλό bypass που υπεβλήθη, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του γιατρού.

«Να τον χαίρεται ο κ. Κατρούγκαλος το νόμο αυτόν που έβγαλε. Αν ο κ. Κατρούγκαλος είχε το παιδί του και του είχε συμβεί αυτό, θα τον έβγαζε αυτόν το νόμο;», λέει ο ανιψιός του 66χρονος άτυχου άντρα.

Ο66χρονος ασθενής βίωνε επί 18 ημέρες τον εκβιασμό από καρδιοχειρουργό που ζητούσε επιτακτικά φακελάκι 1.500 ευρώ προκειμένου να τον χειρουργούσε!

Ο γιατρός του Ευαγγελισμού, μετά τη σύλληψη τού με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και το θάνατο του ασθενούς, τέθηκε σε αργία. Από την περασμένη Τρίτη όμως και κάνοντας χρήση του νόμου Κατρούγκαλου επέστρεψε στα καθήκοντά του. Ο νέος πειθαρχικός κώδικας που θέσπισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιτρέπει την επιστροφή του γιατρού από τη στιγμή που η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, μετά από 1 χρόνο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.