Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Με εκτέλεση απειλείται Έλληνας αστυνομικός στο Μπουρουντί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έως τη Χάγη προτίθενται να φτάσουν οι δικηγόροι του.

Ψήφισμα υποστήριξης έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο διαδίκτυο υπέρ του Έλληνα φυλακισμένου αστυνομικού Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, που αρνήθηκε να ασκήσει βία κατά διαδηλωτών. Ο Ρίτσαρντ-Σπύρος, Έλληνας υπήκοος, συνταγματάρχης της μπουρουντιανής Αστυνομίας και υπαρχηγός του τμήματος επιχειρήσεων, κρατείται και βασανίζεται παράνομα στη φυλακή Μουραμούγια επειδή εναντιώθηκε σε εντολές και στρατηγικές της ηγεσίας της Αστυνομίας, να ανοίξει πυρ κατά άμαχων διαδηλωτών, που αντιδρούσαν στην τρίτη επανεκλογή του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα.

Δραματική έκκληση προς τις ελληνικές αρχές απευθύνει η σύζυγός του, Οσάνα, η οποία μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής», από άγνωστη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται μαζί με το γιο της.

Τη φροντίδα της γυναίκας του και του γιου του, έχουν αναλάβει φίλοι και συγγενείς του Σπύρου.

Η Οσάνα λέει ότι οι πληροφορίες από το Μπουρούντι είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς οι εξοντώσεις παίρνουν τη μορφή γενοκτονίας.

Οι δικηγόροι του Σπύρου, στα διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια κλιμακώνουν τη διεθνή δικαστική παρέμβαση για την υπόθεσή του, ενώ προτίθενται να προσφύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

Οι φίλοι από τη Νομική και την ΑΣΟΕΕ

Η είδηση της παράνομης φυλάκισης του Σπύρου προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από συμφοιτητές του στη Νομική και φίλους του από την ΑΣΟΕΕ. Στα social media έχει δημιουργηθεί η σελίδα Free Spiros Richard Hagabimana, η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη. Μεταξύ αυτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τον γνώριζαν από την ΑΣΟΕΕ, όπου ο Σπύρος εργαζόταν στη Βιβλιοθήκη.

Η επιστολή των 170

Η επιστολή που έστειλαν στο «Έθνος» και υπογράφουν απάνω από 170 φίλοι και συμφοιτητές του από τη Νομική και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αναφέρει:

«... Οι συμφοιτητές του στη Νομική το 1996 δεν γνωρίζαμε ότι ο Σπύρος ήταν πολιτικός πρόσφυγας, αξιωματικός του στρατού στη χώρα του που είχε έρθει να σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων... Ο Σπύρος εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού πολέμου μεταξύ Χούτου και Τούτσι, αλλά ως θετικός άνθρωπος αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του σπουδάζοντας νομικά και παράλληλα, έπιασε δουλειά στη Βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ... Ανέπτυξε δράση ανθρωπιστική, κατάφερε να φέρει πολλά παιδιά από το Μπουρούντι να σπουδάσουν στην Ελλάδα... Αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του, έμαθε και μιλά τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα, πήρε υπηκοότητα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και πριν από έναν χρόνο έφερε στην Ελλάδα και βάπτισε τον γιο του, Μάρκο, τώρα 3,5 ετών... Όταν δόθηκε η ευκαιρία επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας, έγινε αξιωματικός της αστυνομίας, έκανε οικογένεια και έναν γιο... Δεν μας εξέπληξε η στάση του, ο Σπύρος θα έκανε πάντα αυτό που υπαγορεύει η η ηθική και βαθιά χριστιανική του συνείδηση. Ο Σπύρος είναι ένας λαμπερός άνθρωπος που αγγίζει όσους είναι γύρω του...»


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.