Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Τα 5 ψέματα της απιστίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πς πρώτες ενδείξεις της παρεκτροπής, επειδή συγκρούονται με καθιερωμένους μύθους και στερεότυπα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα δηλαδή που ρέπουν προς το παραστράτημα. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι περιπέτειες προκύτπουν μόνο σε συγκεκριμένους τύπους συνανθρώπων μας. Ακολουθούν κάποιες από τις εσφαλμένες δοξασίες που απηχούν αυτήν την αντίληψη. Δείτε τα 5 ψέματα που λέμε στον εαυτό μας όταν αρνούμαστε να το πιστέψουμε.

Δεν θα τα μπλέξει με άλλον αν είναι αφοσιωμένη μητέρα (επομένως είναι αδύνατον να κάνει κάτι που Θα βλάψει τα παιδιά της). Η αφοσίωση στα παιδιά δεν αποκλείει τη σύναψη εξωσυζυγικού δεσμού. Πολλές γυναίκες. μάλιστα (που ειδάλλως Θα χώριζαν), έμειναν παντρεμένες «για το καλό των παιδιών -χωρίς να εγκατάλείψουν την παράλληλη σχέση.

Δεν θα τα μπλέξει με άλλη αν έχει ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Θυμάμαι ολοζώντανα τη οφοδρότηια ιης απογοήτευσης μιας γυναίκας, όπως μου ιην περιέ-γραψε η ίδια, όταν ανακάλυψε ότι ο άνδρας ιης είχε ερωμένη. «Ηταν ένας στυλοβάτης της κοινωνίας, θεοσεβούμε-νος, ποτέ δεν έκανε κάτι επιλήψιμο. Είμαι συντειριμμε-νη». Ο κλονισμός ήταν ισχυρότερος επειδή θεωρούσε ιον άνδρα της απρόοβληιο.

Δεν θα τα μπλέξει με άλλον αν δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Όλοι φαντάζουμε πιο ελκυστικοί στα πλαίσια μιας καινούργιας γνωριμίας (και το σεξουαλικό επιτείνει την ελκτική δύναμη των ανθρώπων), το επιχείρημα αποδεικνύεται οαθρό. Στην πραγματικότητα, αν ένα άτομο δεν βρίσκει το ταίρι του ελκυστικό (σε αντίθεση με Κάποιο άγνωστο πρόσωπο), η πιθανότητα να συνάψει το «απωθητικό» άτομο παράνομο δεσμό είναι δραματικά αυξημένη σε σχέση με το ενδεχόμενο εκτροπής ενός «ελκυστικού» ατόμου.

Οι περιπέτειες προκύπτουν μόνο σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Πολλοί νιώθουν ασφαλείς εφόσον ο σύντροφός τους δεν ασκεί κάποιο από τα «αστραφτερά» επαγγέλματα που είναι παραδοσιακά συναρτημένα με τις ερωτικές παρεκτροπές, όπως αυτό του ηθοποιού, του μουσικού ή του αθλητή. Πρόκειται για μια στάση που χαρακτηρίζει όσους αντιμετωπίζουν το παραστράτημα ως αποκλειστικό πρόβλημα ανθρώπων που εργάζονται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, το παραστράτημα αγγίζει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κι όχι μόνο όσους απολαμβάνουν υψηλή δημοτικότητα.

Οι περιπέτειες προκύπτουν μόνο σ’ εκείνους που ταξιδεύουν. Ο ισχυρισμός συνδέεται άμεσα με το στερεότυπο της προηγούμενης κατηγορίας, που θέλει την περιπέτεια συναρτημένη με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Πωλητές, φορτηγατζήδες, αθλητές και γενικώς άνθρωποι που λόγω της φύσης της δουλειάς τους είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν συχνά, θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσοι δεν έχουν συντρόφους σε ανάλογα επαγγέλματα, ξεφυσούν με ανακούφιση. Στις γυναίκες, το φαινόμενο των μετακινήσεων για επαγγελματικούς λόγους είναι ούτως ή άλλως περιορισμένο. Ωστόσο, πολλοί άνδρες ανατίθενται δριμύτατα στα ταξίδια των συζύγων τους, επειδή πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα τις αποτρέψουν από ενδεχόμενη εμπλοκή σε εξωσυζυγικές σχέσεις. Μπορεί τα ταξίδια να καθιστούν ευκολότερη την απόκρυψη μιας παρεκτροπής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απιστούν μονο όσοι ταξιδεύουν.

Οι περιπέτειες προκύπτουν μόνο μεταξύ των πλουσίων και των ισχυρών. Ορισμένοι έχουν σχηματίσει την σφαλερή εντύπωση ότι μόνο οι διάσημοι συνάπτουν παράνομους δεσμούς. Στη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης συμβάλλει αποφασιστικά η σκανδαλολογία. Όσοι εμπλέκονται σε τούτη την πλάνη, συνδέουν το παραστρά-π^μα μόνο με ανθρώπους που διαθέτουν αυξημένες ευκαιρίες εκτροπής λόγω του πλούτου ή του κύρους τους. Στο μέτρο που το δικό τονς ταίρι δεν ανήκει στις τάξεις των πολιπκών ή των μεγιστάνων, Θεωρούν εαυτούς σχετικά ασφαλείς. Φυσικά, πρόκειται για πλάνη βασισμένη σε απόπειρες κατηγοριοποίησης των ανθρωπων που υποπίπτουν στη σύναψη παράνομων δεσμών.

Οι γνώσεις των περισσότερων ανθρώπων γύρω από το θέμα είναι πενιχρές. Ό,τι νομίζουμε πως ξέρουμε έχει θεμελιωθεί σε μύθους και στερεότυπα που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγμαηκότητα της ζωής. Εφόσον δεν επεξεργαζόμαστε το πρόβλημα με καθαρό βλέμμα, είναι αδύνατον να το αντιμετωπίσουμε και, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς καθαρά όταν βρίσκεται στη δίνη μιας συναισθηματικής τρικυμίας, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να υιοθετούμε στερεότυπες θέσεις και συμβατικές αντιλήψεις για να εξορκίσουμε τις φοβίες μας. Τακτική που, δυστυχώς, συμβάλλει στην τάση εκλογίκευσης των ανησυχιών μας και απόκρυψης των υποψιών μας από τους συντρόφους μας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.