Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Προτάσεις "απολαυστικής" ενυδάτωσης χωρίς θερμίδες!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απόλαυση... μία αίσθηση που αναζητούμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Μία αίσθηση που δεν γίνεται και δε χρειάζεται να λείπει από τις 2 μεγαλύτερες ανάγκες μας, το φαγητό και την ενυδάτωση. Ας εστιάσουμε στο δεύτερο κομμάτι, στην ενυδάτωση. Φαντάζομαι δεν είναι λίγες οι φορές που θα ’χετε ακούσει ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία μας, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν και λίγη απόλαυση!

Πώς όμως μπορεί κανείς να ενυδατώνεται επαρκώς χωρίς να περιορίζεται μόνο στο νερό;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία σύγχυση ως προς τον όρο «ενυδάτωση». Πολλοί συνδέουν την πρόσληψη υγρών μόνο με το νερό. Λέγοντας, όμως, ενυδάτωση, δε νοείται η πρόσληψη υγρών μόνο από το νερό αλλά και από διάφορες άλλες πηγές όπως είναι το τσάι, οι χυμοί φρούτων, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές αλλά και διάφορα τρόφιμα με υψηλή υγρασία. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 20-30% των αναγκών μας σε υγρά καλύπτεται από τις τροφές (όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, σούπες), και το υπόλοιπο 70-80% από ροφήματα.

Κρύο τσάι με λίγες ή καθόλου θερμίδες για απολαυστική ενυδάτωση

Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές που εκτός από ενυδάτωση παρέχουν και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τσάι. Το τσάι (μαύρο, πράσινο, λευκό), μάλιστα, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημών λόγω των ωφέλιμων δράσεών του στην υγεία, προσφέροντας παράλληλα χαλάρωση και αίσθημα ευεξίας και αναζωογόνησης. Επιπλέον, το τσάι είναι ένα από τα πολύτιμα μυστικά της φύσης στο οποίο μπορούν να συνδυαστούν ευχάριστα τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (κατεχίνες και φλαβονοειδή) με τη γεύση των φρούτων. Ο συνδυασμός της γευστικής απόλαυσης και των θρεπτικών συστατικών που προσφέρει το καθιστούν, ιδίως το παγωμένο τσάι, μια ευχάριστη και δροσιστική επιλογή για ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία είναι αυξημένη.

Και με τις θερμίδες τι γίνεται;

Σημαντική βοήθεια στο κομμάτι των θερμίδων αποτελεί πλέον η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να προσδώσουν γλυκύτητα στα ροφήματά μας, όπως το κρύο τσάι, χωρίς όμως να μας προσδίδουν έξτρα θερμίδες. Μάλιστα, σύμφωνα και με πρόσφατες μελέτες, τα ροφήματα με γλυκαντικά θεωρούνται ισχυροί σύμμαχοι για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, αφού έτσι δεν δημιουργείται η αίσθηση της στέρησης που συχνά προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων.

Τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη –Κ, το κυκλαμικό οξύ, η σουκραλόζη, η σακχαρίνη και οι γλυκοζίτες στεβιόλης (γλυκαντικό από το φυτό στέβια). Αποτελούν ασφαλή πρόσθετα, εγκερκιμένα από διεθνείς οργανισμούς (π.χ FDA, EFSA) που προσφέρουν γλυκιά γεύση με πρακτικά μηδενικές θερμίδες.

Γιατί επιμένουν, όμως, τόσο πολύ οι διαιτολόγοι στο κομμάτι της ενυδάτωσης;

Το νερό είναι το βασικότερο συστατικό σχεδόν όλων των κυττάρων του σώματός μας. Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες, συμβάλλει στην αποβολή των άχρηστων ουσιών, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ ταυτόχρονα λιπαίνει και μειώνει τους κραδασμούς στις αρθρώσεις μας.

Η σημασία της ενυδάτωσης γίνεται εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από λίγες ημέρες, χωρίς κάτι πόσιμο, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, χωρίς τα οποία μπορούμε να αντέξουμε για εβδομάδες. Καμία άλλη θρεπτική ουσία δεν είναι τόσο απαραίτητη και μάλιστα σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Το σώμα, λοιπόν, χρειάζεται να ενυδατωθεί για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά.


Γιατί, λοιπόν, να μην κάνουμε τη ζωή μας πιο απολαυστική;

Βρείτε απλά το ρόφημα και τη γεύση που σας ταιριάζει καλύτερα και χαρίστε στον οργανισμό σας την αναζωογόνηση που ζητά χωρίς θερμίδες. Μην ξεχνάτε ότι η ισορροπημένη διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση πάνε πάντα πακέτο!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.