Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ερώτηση βουλευτών για την αφαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διδακτέα ύλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάνουν λόγο για «αιφνίδια και αναιτιολόγητη» κίνηση από το υπ. Παιδείας.

Εικοσιτέσσερις βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μάθουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που ώθησαν το υπουργείο Παιδείας να αφαιρέσει από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας της Γ' Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, για το επόμενο σχολικό έτος, του κεφαλαίου «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», ιδίως των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι βουλευτές τονίζουν στο κείμενό τους ότι η αφαίρεση του κεφαλαίου για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό από τη διδακτέα-εξεταστέα ύλη, εντός του οποίου αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε άνευ διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς. Περαιτέρω, το υπουργείο Παιδείας δε δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή, ούτε γνωστοποίησε την ύπαρξη σχετικής μελέτης στην οποία βασίζονται οι μεταβολές της ύλης.

«Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν έντονα ερωτήματα ως προς το ποια είναι τα κριτήρια που υιοθετεί το υπουργείο Παιδείας και σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιεί τις σχετικές αλλαγές. Ειδικότερα, φαίνεται ότι τα κριτήρια δεν είναι επιστημονικά, στόχος των οποίων είναι η διδασκαλία της ιστορίας του έθνους μας αντικειμενικά και αμερόληπτα, αλλά ιδεοληπτικά που εξυπηρετούν συγκεκριμένους ιδεολογικούς σκοπούς και αποσκοπούν στην καλλιέργεια συνειδήσεων με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Κατά την κρίση του υπουργείου Παιδείας, λοιπόν, η γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία θανατώθηκαν περισσότεροι από 353.000 Πόντιοι, δεν θεωρείται τόσο σημαντικό γεγονός, ώστε να περιλαμβάνεται στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη του οικείου μαθήματος, σε αντίθεση με την κατάσταση της οικονομίας μας σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, που αντιμετωπίζεται ως έχουσα μεγαλύτερη ιστορική σημασία, δεδομένου ότι θα διδάσκεται στη θέση αυτής. Όπως είναι αναμενόμενο, η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει πρωτίστως την αντίδραση του ποντιακού Ελληνισμού εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος νιώθει ότι προσβάλλεται από επιλογές τέτοιου περιεχομένου», σημειώνουν οι βουλευτές της ΝΔ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.