Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Οι 10 πιο σκληροπυρηνικές φυλακές του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν ο σωφρονισμός «πνίγεται» στη βία.

Καμία φυλακή δεν παρέχει ασφάλεια, αλλά μερικές είναι τόσο επικίνδυνες που θα έκαναν ακόμα και τον πιο σκληροτράχηλο να τρέμει για τη σωματική του ακεραιότητα. Στα πιο σκληροπυρηνικά σωφρονιστικά καταστήματα του κόσμου, εκεί όπου βασιλεύει η κόλαση, οι περισσότεροι κρατούμενοι στοιβάζονται σε βρωμερούς χώρους με παντελή έλλειψη στοιχειώδους υγιεινής, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.

Ο υπερπληθυσμός και οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού είναι τα κοινά βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι παρακάτω φυλακές. Ένα επιπλέον κοινό στοιχείο, είναι και η εκτός ορίων βία που βασιλεύει πίσω από τους υπερυψωμένους φράχτες. Δολοφονίες μεταξύ κρατουμένων, κατάχρηση εξουσίας από τους φύλακες, βασανιστήρια, όπλα, ναρκωτικά και μια αφόρητη κατάσταση που απλά μετατρέπονται σε κολαστήρια για χιλιάδες ψυχές που αν και έχουν παρανομήσει, αξίζουν σαφώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Παρακάτω, δείτε μερικές από τις φυλακές με τη χειρότερη φήμη:

10. Φυλακές στο Rikers Island στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ



Για όσους συλλαμβάνονται στη Νέα Υόρκη, το Rikers Island είναι η τελευταία στάση πριν από την κρατική φυλακή. Το εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα κάθε άλλο προς τον σωφρονισμό προσανατολίζεται. Έχει τη φήμη ως τη χειρότερη φυλακή καθώς οι κρατούμενοι σε αυτή δηλώνουν ότι οι κακόφημοι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι πιο ασφαλείς. Μια πραγματική κόλαση. Το μενού στο συγκρότημα φυλακών στο νησί της Ν. Υόρκης, έχει τα πάντα: βία μεταξύ των τροφίμων, κτηνωδίες από τη μεριά του προσωπικού, βιασμούς, κακοποίηση των ψυχικά πασχόντων και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απομόνωσης στη χώρα.

Το Rikers, το οποίο φιλοξενεί 10 ξεχωριστές φυλακές, υπήρξε στόχος δεκάδων αγωγών ενώ έχουν συνταχθεί πολυάριθμες εκθέσεις-καταγγελίες. Ωστόσο, το νησί του ποταμού East River παραμένει μια θλιβερή και επικίνδυνη «χώρα» για τους 12.000 ή περισσότερους έγκλειστους που κρατούνταν εκεί. Το 2008, ο 18χρονος Christopher Robinson, ο οποίος είχε παραβιάσει τους όρους της αστυνομικής επιτήρησης, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο κελί του. Όπως προέκυψε από την έρευνα που ακολούθησε, δράστες ήταν δυο συγκρατούμενοί του οι οποίοι ακολούθησαν πιστά το λεγόμενο «το πρόγραμμα», μια «μυστική κοινωνία που διευθύνεται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους με σκοπό να κακοποιηθούν τρόφιμοι», εις το όνομα της διατήρησης της τάξης. Για την συγκεκριμένη δολοφονία, συνελήφθησαν και δυο φύλακες.

9. La Sante, Παρίσι, Γαλλία



Ξεχάστε την πόλη του φωτός και του έρωτα. Εδώ βασιλεύει το χάος. Εγκατεστημένες στην καρδιά του Παρισιού, μερικά μίλια από τον Σηκουάνα και τα πλωτά πλοιάρια, οι φυλακές La Sante κρατούν όλη τη μαυρίλα εντός των τειχών τους. Μια βόλτα γύρω από το ιστορικό σκηνικό των φυλακών, το όνομά της σημαίνει υγεία (!), οι επισκέπτες θα δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι βρίσκονται στη χώρα του Πύργου του Άιφελ, της Μόνα Λίζα και του Λούβρου.

Η La Sante, με τις πιο κακόφημες εγκαταστάσεις, άνοιξε τις πύλες της το 1867 και έκτοτε έχει μια μακρά ιστορία κακομεταχείρισης των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κρατούνταν εκεί αιχμάλωτοι πολέμου αλλά και μια σειρά από παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου. Είναι αδιαπέραστη, με μόνο τρεις αποδράσεις να έχουν καταγραφεί στην ιστορία της και ανάμεσα στα... υψηλά πρόσωπα που κάποτε «φιλοξένησε», ήταν και ο διαβόητος τρομοκράτης, Κάρλος «το τσακάλι».

8. Petak Island, Ρωσία



Φυλακές όπου βασιλεύει η ασφάλεια και η τάξη δεν υπάρχουν στη Ρωσία. Είναι απόλυτα απομονωμένη καθώς βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στη λίμνη, στην κεντρική ρωσική περιοχή Vologda, ένα ειδυλλιακό σκηνικό για μια από τις πιο γνωστές υψίστης ασφαλείας φυλακές, τόπος διαμονής για τους πιο διαβόητους κακοποιούς της χώρας. Οι τρόφιμοι κρατούνται ξεχωριστά, παραμένοντας πάνω από 20 ώρες στα κελιά τους ή στην απομόνωση και δέχονται επισκέψεις μόνο δυο ημέρες το χρόνο.

Στις φυλακές-φρούριο, ένας σημαντικός αριθμός κρατουμένων δεν αντέχει τις αντίξοες συνθήκες κράτησης –απάνθρωπη απομόνωση και απουσία βασικών υπηρεσιών- και είτε οδηγούνται στην παράνοια, είτε πεθαίνουν από φυσικά αίτια πριν τελειώσει την ποινή του. Αλλά ούτε και ο καιρός μοιάζει να συνηγορεί υπέρ τους: οι πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα, που πολλές φορές φτάνει κοντά στους -40 τον Ιανουάριο, λιγοστεύει την κλεψύδρα της ζωής ενός κρατούμενου.

7. Bang Kwang, Ταϊλάνδη



Μόλις μερικά μίλια από την Μπανγκόκ, θεωρείται μια από τις σκληρότερες φυλακές της Ταϊλάνδης. Είναι υψίστης ασφαλείας και κατέχει έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων που ζουν στην απομόνωση. Ενδεικτικό της σκληρότητας, είναι ότι τους τρεις πρώτους μήνες της ποινής τους, οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες. Όσοι μάλιστα αναμένουν την εκτέλεσή τους, το 10% των τροφίμων είναι θανατοποινίτες, η ελευθερία τους περιορίζεται σημαντικά από τα σιδερένια «βραχιόλια» που φορούν και στα πόδια τους.

Επιπροσθέτως, σιτίζονται μόνο μια φορά την ημέρα με ένα πιάτο ρύζι με λαχανικά. Όπως είναι φυσικό, αρκετοί τρόφιμοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές συνέπειες της ασιτίας με όποια ασθένεια συνοδεύει μια τέτοια κακουχία. Η φυλακή δεν έχει τρεχούμενο νερό, και οι ελάχιστες εργασίες που γίνονται στην αποχέτευση μετατρέπουν την ήδη αφόρητη ατμόσφαιρα σε, επιεικώς, αηδιαστική.

6. La Sabaneta, Βενεζουέλα



Οι κρατούμενοι στην περίφημη La Sabaneta, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν στη φυλακή, απ’ ότι στους κακόφημους δρόμους του Καράκας. Ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, είχε κάποτε περιγράψει τις φυλακές ως «Η πύλη του πέμπτου κύκλου της κόλασης»-υπεχρηματοδοτείται, είναι ασφυκτικά γεμάτη και έχει έλλειψη προσωπικού. Δεδομένης της ανεξέλεγκτης κατάστασης, οι φυλακές «διοικούνται» από συμμορίες, οι βιασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής του φόβου, ενώ εκείνοι που δεν έχουν τον έλεγχο, γνωρίζουν ότι ο θάνατος είναι πάντα πολύ κοντά.

Μόλις το 2012, 591 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν… Οι ταραχές ξεσπούν τόσο συχνά όπως οι καταιγίδες σε τροπικό νησί-μια επιδρομή στις φυλακές τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου σκοτώθηκαν 16 κρατούμενοι, αποκάλυψε μια τεράστια κρύπτη όπλων. Οι φρουροί κατάσχεσαν 22.000 πυρομαχικά (σφαίρες, πιστόλια, τουφέκια), και εντόπισαν και ένα υπόγειο τούνελ όπου λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος για μαριχουάνα και κοκαΐνη.

5. Diyarbakir, Τουρκία



Η μεγαλύτερη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας άνοιξε το 1980, και έχει από καιρό γίνει ένας τόπος-κολαστήριο για τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής. Στους περιφραγμένους χώρους φυλάσσονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και συχνά αναβιώνει ένα πολύ σκληρότερο «Εξπρές του μεσονυχτίου». Εκατοντάδες τρόφιμοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου ενώ πολλοί κρατούμενοι έχουν αυτοπυρποληθεί ως μοναδικό μέσο για να ξεφύγουν από την αγριότητα. Πίσω από τα κάγκελα, οι φύλακες τιμωρούν αλύπητα κάθε απόπειρα ανυπακοής ενώ τα επεισόδια που το επιβεβαιώνουν είναι ατελείωτα.

4. Gldani, Γεωργία



Η τεχνολογία ανέδειξε τη φρίκη σε αυτή τη φυλακή της Γεωργίας. Οι αρχές της πρώην ΕΣΣΔ αναγκάστηκαν να ερευνήσουν τις φήμες περί κακομεταχείρισης της πιο διαβόητης φυλακής μετά από ένα βίντεο που αποκάλυπτε βιασμούς, ξυλοδαρμούς και βασανισμούς κρατουμένων. Πλάνα έδειχναν φρουρούς να σοδομούν συστηματικά εναντίον κρατουμένων με γκλοπ και λαβές σκούπας.

Λόγω αυτής της παγκόσμιας έκθεσης, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αρκετά στη Gldani την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φορούσε χειροπέδες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι οποίοι καταδικάστηκαν χάρη στο οπτικοακουστικό υλικό .

3. Contonou Civil, Μπενίν, Δυτική Αφρική



Η Μπενίν είναι μια μικρή χώρα στη Δυτική Αφρική δίπλα στο Τόγκο και τη Νιγηρία. Στις εν λόγω φυλακές ζουν τουλάχιστον 2.400 τρόφιμοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε εγκαταστάσεις που είναι ικανές να φιλοξενήσουν μόλις και μετά βίας 400 κρατούμενους. Είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτες, που ορισμένοι κρατούμενοι κοιμούνται σε βάρδιες ενώ άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία στον ύπνο τους.

Πάνω από το 90% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, αναμένοντας την εκδίκαση των υποθέσεων τους-μια διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια, λόγω των καθυστερήσεων στο δικαστικό σύστημα. Οι συνθήκες στις φυλακές δεν είναι εκ προθέσεως, μιας και διατίθενται περιορισμένοι πόροι για τη φροντίδα των τροφίμων. Παρά τη διεθνή βοήθεια, πολλοί κρατούμενοι εξακολουθούν να πεθαίνουν από μια σειρά από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν.

2. Tadmor, Συρία



Τόσο πολύ αίμα έχει χυθεί στη συγκεκριμένη φυλακή της Συρίας, που μόνο αν παραδινόταν στην πυρά θα μπορούσαν οι ψυχές να βρουν κάθαρση… Από τους κοινούς παραβάτες του ποινικού δικαίου μέχρι τους πολιτικούς κρατούμενους, τα βασανιστήρια ήταν εξίσου φρικτά για όλους. Οι εγκαταστάσεις σφραγίστηκαν με λουκέτο το 2001, αλλά άνοιξαν ξανά δέκα χρόνια αργότερα, με περισσότερους έγκλειστους και ελάχιστες βελτιώσεις.

Οι φύλακες έχουν το ελεύθερο να φέρονται όπως κρίνουν εκείνοι για την επιβολή της τάξης, τη στιγμή που οι τρόφιμοι δεν δικαιούνται βιβλία, τηλεόραση, ραδιόφωνο. Η μόνη τους «διασκέδαση» είναι τα βασανιστήρια…

1.Gitarama, Ρουάντα



Η Ρουάντα γνωρίζει καλά από φρικαλεότητες. Είκοσι χρόνια μετά τις ταραχές που οδήγησαν στη γενοκτονία που διέλυσε τη χώρα, η φρίκη είναι ακόμα ζωντανή στις φυλακές Gitarama. Τεράστιο πρόβλημα θεωρείται ο υπερπληθυσμός και η υποχρηματοδότηση ενώ οι τρόφιμοι αν δεν χάσουν τη ζωή τους από τους άγριους ξυλοδαρμούς αντιμετωπίζουν το θάνατο από την ασιτία και τις μεταδοτικές ασθένειες. Το σοκαριστικό όλων, είναι ότι αρκετοί κρατούμενοι απελπισμένοι να επιβιώσουν, δολοφονούν και τρέφονται με τις σάρκες άλλων συγκρατούμενών τους…

Όσο απίθανο και ακούγεται αυτό, αυτό που υπερισχύει είναι το αρχέγονο ένστικτο για επιβίωση, με τους πιο ισχυρούς να παίρνουν τον έλεγχο. Δεν υπάρχουν κελιά, και πολλοί υποχρεώνονται να κοιμούνται κάτω από τα κρεβάτια, στους διαδρόμους και όπου υπάρχει ελεύθερο μέρος. Ενδεικτικό της κατάστασή είναι ότι ενώ κατασκευάστηκε για να φυλάσσονται μόλις 500 κρατούμενοι, σήμερα ο αριθμός των τροφίμων έχει τουλάχιστον πενταπλασιαστεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.