Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Ένα «γραμματόσημο» μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του κινητού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μικροσκοπικό μικρόφωνο συλλέγει την ακουστική ενέργεια και να τη διοχετεύει στη μπαταρία.

Την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τρόπου φόρτισης των κινητών τηλεφώνων ανακοίνωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια των ΗΠΑ, μετατρέποντας την ακουστική ενέργεια σε ηλεκτρική. Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μικρόφωνο στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει την ακουστική ενέργεια και να τη διοχετεύει στη μπαταρία του κινητού.

Ένα «γραμματόσημο» μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του κινητού

Ο Ζονγκ Γουάνγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι οι συνεργάτες του δημιούργησαν το μικρόφωνο από ένα λεπτό φύλλο χαρτιού. Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, χάραξαν ένα πλέγμα μικροσκοπικών οπών πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού και στη συνέχεια επικάλυψαν τη μία πλευρά με χαλκό και πάνω σε αυτή τοποθέτησαν ένα λεπτό φύλλο από Teflon, ενώνοντας τα δύο φύλλα από τη μία άκρη.

Τα ηχητικά κύματα δονούν τα δυο φύλλα με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντάς τα να πάλλονται, κάτι που δημιουργεί ηλεκτρικό φορτίο -παρόμοιο με αυτό που δημιουργείται όταν κάποιος τρίβει ένα μπαλόνι στα μαλλιά του. Η διαδικασία αυτή παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας μίας συσκευής κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο με αργό ρυθμό.

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παράγει το μικρόφωνο εξαρτάται από το μέγεθός του. «Μπορεί σε κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε μέγεθος», δήλωσε ο Γουάνγκ στο περιοδικό NewScientist. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ένα μικρόφωνο –στο μέγεθος ενός γραμματόσημου- που θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μία συσκευή, θα παρέχει μόνο μία μικρή ποσότητα ενέργειας και δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην πλήρη φόρτιση της μπαταρίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.