Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γιατί οι γάτες είναι τόσο εκλεκτικές με το φαγητό τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί είναι ιδιότροπες με την τροφή τους.

Όσοι έχουν και γάτες και σκύλους ως κατοικίδια γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι οι γάτες μπορεί να είναι αρκετά… ιδιότροπες σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό τους.

Ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο οι υποδοχείς της πικρής γεύσης στη γλώσσα τους ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα συστατικά.

Συγκρίνοντας τους υποδοχείς στις γλώσσες γατών και ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες σε μια ουσία, που ονομάζεται denatonium και λιγότερο ευαίσθητες στο φυτό της αλόης και της σακχαρίνης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η έρευνα αυτή παρέχει μια πρώτη ματιά σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς οι κατοικίδιες γάτες αντιλαμβάνονται την πικρή γεύση στο φαγητό σε μοριακό επίπεδο και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικές φορές οι γάτες είναι τόσο… εκλεκτικές με το φαγητό τους.

Η ικανότητα να ανιχνεύσουν τα μικρά χημικά πιστεύεται ότι εξελίχθηκε στις γάτες, χάρη στη χρησιμότητά της για να αποφεύγουν τις τοξικές ουσίες που συχνά υπάρχουν σε διάφορα φυτά. Όλες οι γάτες, από τις κατοικίδιες μέχρι τις άγριες τίγρεις, είναι σαρκοφάγα ζώα που καταναλώνουν μικρές ποσότητες φυτικών υλικών, όμως οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπες με την πικρή γεύση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και κατασκευαστές τροφίμων προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις ουσίες που είτε μπλοκάρουν ή αλλάζουν την αντίληψη για την πικρή γεύση, έτσι ώστε να δημιουργήσουν πιο εύγευστα προϊόντα, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ερευνητές από την AFB International και την Integral Molecular μελέτησαν τη συμπεριφορά δύο διαφορετικών πικρών γεύσεων σε υποδοχείς γλώσσας γατών στο πλαίσιο κυτταρικών πειραμάτων. Εξέτασαν πόσο ανταποκρίνονταν στις πικρές ουσίες και συνέκριναν τα ευρήματά τους με αυτά από τους αντίστοιχους υποδοχείς στις γλώσσες ανθρώπων.

Σε σχέση με τον ανθρώπινο υποδοχέα, οι υποδοχείς στις γάτες βρέθηκε ότι ήταν δέκα φορές λιγότερο ευαίσθητος σε μια βασική πικρή ουσία, ενώ δεν ανταποκρινόταν καθόλου σε μία άλλη. Όπως και ο ανθρώπινος υποδοχέας, αυτός από τις γάτες ενεργοποιούνταν από την πικρή ουσία aloin -που υπάρχει στο φυτό της αλόης- και από την ουσία denatonium –η οποία χρησιμοποιείται για να αποτρέπει τα παιδιά και τα κατοικίδια από το να καταναλώνουν χημικά, όπως τα αντιψυκτικά, όμως ανταποκρινόταν εντελώς διαφορετικά στις ουσίες αυτές.

Ο υποδοχέας των γατών είναι λιγότερο ευαίσθητος στην aloin και περισσότερο ευαίσθητος στο denatonium σε σχέση με τον ανθρώπινο υποδοχέα της πικρής γεύσης στην ανθρώπινη γλώσσα. Ακόμη, δεν ήταν καθόλου ευαίσθητος στη σακχαρίνη, μια τεχνητή γλυκαντική ουσία που τείνει να αφήνει μια πικρή γεύση στους ανθρώπους.

«Είναι συναρπαστικό το να βρίσκει κανείς μια αναπάντεχη ανταπόκριση στους υποδοχείς της πικρής γεύσης, που δεν είχε περιγραφεί ποτέ ξανά στη βιβλιογραφία για άλλα είδη. Αυτές οι γνώσεις και οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα είναι πολύτιμες για τη δημιουργία ελκυστικών τροφών για γάτες, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της αποδοχής των φαρμάκων που απευθύνονται σε γάτες» σχολιάζουν οι ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Neuroscience.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.