Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Διώξεις σε στελέχη φαρμακευτικής εταιρείας για δωροδοκίες γιατρών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ για ενεργητική δωροδοκία από κοινού σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε το τμήμα της διαφθοράς υπό την κ. Ελένη Ράικου.

Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος ενός ακόμη υπαλλήλου της ίδιας εταιρείας για άμεση συνέργεια στο αδίκημα αλλά και σε βάρος δύο νόμιμων εκπροσώπων δύο ακόμα ελληνικών εταιρειών.

Η έρευνα άνοιξε μετά από καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μπάγιερ Ελλάς με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιρειών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλους είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ.

Αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολωνίας στη Γερμανία όπου εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος και ανοίγοντας το... στόμα του, παραδέχτηκε την ενοχή του λέγοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους 2 εκατ. Ευρώ.

Μάλιστα στην κατάθεσή του στη Γερμανία υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «λαδώθηκαν» περίπου 800 γιατροί. Αμέσως μετά τις καταγγελίες στην Γερμανία, έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έφοδοι στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Τα δώρα κυμαίνονταν από 1.000 ευρώ και έφταναν ως τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να συνταγογραφούνται φάρμακα ή να γίνονταν παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία από την εταιρία. Η έρευνα διαπίστωσε περίπτωση με γιατρό ο οποίος χορηγούσε σκεύασμα με παλιά δραστική ουσία και μάλιστα ενέσιμη, ενώ για την ίδια ασθένεια υπήρχε φάρμακο που χορηγείται από το στόμα.

Στην Αττική η έρευνα εντόπισε μόνο 43 γιατρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά γιατί τα χρηματικά ποσά που έχουν λάβει είναι μικρά και ως εκ τούτου τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.