Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

5 έξυπνα βήματα για να διατηρήσεις το χαμένο βάρος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχεις μπει εδώ και καιρό σε δίαιτα, επέλεξες το σχήμα του διατροφικού προγράμματος που σου άρεσε περισσότερο και έχεις καταφέρει να χάσεις το βάρος που επιθυμούσες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που χάνεις βάρος. Η κλασική ερώτηση που ακολουθεί είναι τι πρέπει να κάνεις για μια επιτυχημένη συντήρηση; Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην ξαναπάρεις το βάρος που με τόσο κόπο έχασες;

Συντήρηση του βάρους σε 5 βήματα

Βήμα 1: Ελέγχουμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διατήρησή του σχετίζεται άμεσα με την ισορροπία της ενέργειας ή αλλιώς των θερμίδων. Πιο απλά, η θερμιδική ισορροπία είναι σαν μία ζυγαριά. Για να την πετύχουμε και να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό, οι θερμίδες που λαμβάνουμε από το φαγητό και τα ροφήματα, πρέπει να είναι σε ισορροπία με τις θερμίδες που «καίμε» (για το βασικό μεταβολισμό μας, τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τη σωματική μας άσκηση).

Βήμα 2: Κίνηση το απαραίτητο αξεσουάρ της διατήρησης

Προσέχοντας μόνο τη διατροφή σου κατά τη διάρκεια της διατήρησης κάνεις μόλις τη μισή «δουλειά». Προκειμένου να διατηρήσεις το νέο σου βάρος, μετά την απώλεια κιλών, χωρίς να χρειάζεται να είσαι διαρκώς σε μία δίαιτα, θα πρέπει να βάλεις την άσκηση συστηματικά στη ζωή σου. Η άσκηση στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα είναι σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σου να κρατήσεις το νέο σου βάρος, αλλά δεν αρκεί αν όλη την υπόλοιπη ημέρα είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή και μία τηλεόραση. Σήκω από τον καναπέ και την καρέκλα, και προσπάθησε να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα με μικρές καθημερινές κινήσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Βήμα 3. Κάνε το πρωινό σύμμαχό σου

Εάν ο λόγος, για τον οποίο παραλείπεις το πρωινό γεύμα, είναι να γλιτώσεις θερμίδες ή να «εξοικονομήσεις» χρόνο, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς. Το πρωινό γεύμα, δεν πρέπει να απουσιάζει από το πρόγραμμά σου, πολύ περισσότερο την περίοδο που προσπαθείς να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, καθώς μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και της όρεξης καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας.

Βήμα 4: Σύμμαχός σου η τεχνολογία

Η τεχνολογία σήμερα σου παρέχει διάφορα μέσα που μπορούν να σε βοηθήσουν στη διατήρηση του βάρους σου. Από εφαρμογές σε κινητά με τις οποίες μπορείς να παρακολουθείς τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από το φαγητό και αυτές που καις με τη σωματική δραστηριότητα (ενεργειακό ισοζύγιο), μέχρι βηματομετρητές που θα σε βοηθήσουν να επιβλέπεις την κίνησή σου μέσα στην ημέρα.

Βήμα 5: Αυτοπαρακολούθηση: Το κλειδί στη διατήρηση βάρους

Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιείς για να ελέγχεις το βάρος σου αλλά και τη διατήρηση των αλλαγών που έχεις κάνει στον τρόπο της ζωής σου είναι η αυτοπαρακολούθηση. Τα πιο σημαντικά εργαλεία αυτοπαρακολούθησης είναι:

Το τακτικό ζύγισμα, π.χ. 1 φορά την εβδομάδα
Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων
Το ημερολόγιο καταγραφής φυσικής δραστηριότητας

Η διατήρηση βάρους θέλει κόλπο τελικά και συμμάχους! Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα περισσότερα μπορείς να καταφέρεις, όταν έχεις την υποστήριξη του κοινωνικού περίγυρου; Η πιθανότητα να υποτροπιάσεις και να επιστρέψεις στις παλιές διατροφικές συνήθειες αυξάνεται σημαντικά, όταν δεν υπάρχει η υποστήριξη, οποιασδήποτε μορφής, από το κοντινό σου περιβάλλον. Οπότε, παράλληλα με τα πέντε παραπάνω βήματα βρες απλά και τους κατάλληλους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.