Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στο ΣτΕ το θέμα του εφάπαξ της «Εθνικής Ασφαλιστικής»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο επίκεντρο η συνταγματικότητα η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ.

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει μπει η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού «Η Εθνική». Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη της επίμαχης περικοπής μετά από προσφυγή υπαλλήλου της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία όταν συνταξιοδοτήθηκε, το Ιούλιο του 2012, υπολόγιζε να λάβει εφάπαξ 242.126 ευρώ και το ταμείο της έδινε 25.127 ευρώ.

Κατά της συζήτηση της προσφυγής οι δικηγόροι του Ταμείου επικαλέστηκαν την αναδρομική τροποποίηση του καταστατικού του, που έγινε με υπουργική απόφαση υπέρ της οποία έκανε παρέμβαση και το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας «Η Εθνική» (ΑΤ ΑΠΕ).

Η δικηγόροι της υπαλλήλου έκαναν λόγο για αντισυνταγματική απόφαση η οποία είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ υπογραμμίζοντας ότι η μείωση του εφάπαξ δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου (ΝΠΔΙΔ αυτοτελές, αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο), το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ το ασφαλιστικό του κεφάλαιο έχει σχηματιστεί αποκλειστικά από εισφορές των μελών του και έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.