Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Προσβάσιμο και στα ΑμεΑ το φετινό Athens Pride

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας - Athens Pride, στις 13 Ιουνίου 2015 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ σε άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφιλόφυλοι/ες, τρανς άτομα) ή όχι.

Για το σκοπό αυτό, αλλά και για την αυτό-οργάνωση μίας ομάδας που θα πάει κόντρα στη διπλή περιθωριοποίηση λόγω αναπηρίας και λόγω διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και έκφρασης ταυτότητας φύλου, έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους η δραστήρια ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Το Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη- κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Πρωταρχικός της στόχος αποτελεί η οργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Επιπρόσθετα, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.

Ο σκοπός του Athens Pride είναι να μεγιστοποιήσει την ορατότητα των LGBT (ΛΟΑΤ) ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο παράλληλα να προωθήσει και εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των ΛΟΑΤ ατόμων, κάθε ηλικίας.

Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διάφορες εκδηλώσεις υπερηφάνειας είχαν διεξαχθεί στην πόλη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το Athens Pride του 2005 σηματοδότησε την πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνειας μέσα στο κέντρο της πόλης, η οποία πέρασε έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο φως της ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 άτομα συμμετείχαν σε εκείνη την εκδήλωση.

Από το 2005, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride εκθετικά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με την αυξανόμενη αναγνώριση και σεβασμό του από την Ελληνική κοινωνία. Εκτιμάται μάλιστα ότι 20.000 άτομα όλων των ηλικιών και ταυτοτήτων συμμετείχαν στο 10ο Athens Pride, στις 14 Ιουνίου του 2014.

Η ομάδα ΛΟΑΤ ΑμεΑ δημιουργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 με στόχο να συγκεντρώσει ΛΟΑΤ άτομα κάθε αναπηρίας. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα η ομάδα αποτελείται από 35 μέλη, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, και αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Από τις πρώτες μέρες που η ίδρυση της ομάδας έγινε γνωστή, τα μέλη της έχουν γίνει αποδέκτες αναγνωρισιμότητας και ένθερμης συμπαράστασης από οργανώσεις ΑμεΑ και ΛΟΑΤ οργανώσεις και αυτό τους γέμισε χαρά και αισιοδοξία, δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια».

Οι σκοποί της ομάδας έχουν να κάνουν τόσο με την ορατότητα όσο και την προσβασιμότητα των μελών, με στόχο την εξάλειψη του ρατσισμού και του αποκλεισμού.

Ορατότητα και στην κοινότητα των αναπήρων και στη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα ως άτομα με αναπηρία με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και έκφραση ταυτότητας φύλου από το "συνηθισμένο και κυρίαρχο".

Τα μέλη της ομάδας έχουν αρχίσει, από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της ομάδας, να ενημερώνουν, να δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές σε όλες τις ΛΟΑΤ οργανώσεις σχετικά με την προσβασιμότητα στις εκδηλώσεις τους, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να μπορεί να παρευρεθεί, αν και εφόσον το επιθυμεί. Παράλληλα η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εθελοντών/τριων, να τους εκπαιδεύσει σε θέματα προσβασιμότητας και να παρέχει σε οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία οποιαδήποτε βοήθεια αυτό επιθυμεί, ώστε να παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Ένας εκ των ιδρυτικών μελών μας ενημερώνει: «Η πρώτη μας προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει στο Athens Pride 2015, στις 13 Ιουνίου, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της επιτροπής διοργάνωσης και του συνόλου των εθελοντών/τριων του Athens Pride αλλά και άλλων οργανώσεων.

Μπορείτε να μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook (ΛΟΑΤ ΑμεΑ - Greek LGBT PwD), στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση greeklgbtdisabled@gmail.com ή να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@LGBTdisabledGR)».



Για το σκοπό αυτό, εθελοντές που την ημέρα του φετινού Athens Pride θα συνοδεύσουν και θα υποστηρίζουν ΑμεΑ εκπαιδεύονται εντατικά πώς να είναι αποτελεσματικοί, σε περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, κώφωσης και τύφλωσης. Παράλληλα, όποιο άτομο με αναπηρία, ΛΟΑΤ ή μη, θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα και δεν έχει δυνατότητα υποστήριξης ή συνοδείας από το περιβάλλον των οικείων του για να προσέλθει στο Athens Pride, μπορεί να στείλει μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, email ή να επικοινωνήσει τηλεφωνικά στον αριθμό 6973474960 έως δύο ημέρες πριν την εκδήλωση και εκείνοι αναλαμβάνουν εθελοντικά τη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής προσέλευσης του στο event. Υπάρχει και η πρόβλεψη για την παροχή δωρεάν μετακίνησης με ταξί, προς και από το χώρο του event, για τα άτομα αυτά, που δυσκολεύονται να έρθουν μόνα τους.

Με το σύνθημα ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ, το Athens Pride 2015 παίρνει θέση υπέρ της 100% ισότητας, δικαιοσύνης, αποδοχής και σεβασμού για τις λεσβίες, τους γκέι (ομοφυλόφιλους), τα αμφισεξουαλικά και τρανς άτομα (LGBT / ΛΟΑΤ), καθώς και για κάθε μέλος της ελληνικής κοινωνίας. Σε διαμαρτυρία, παίρνει θέση κατά κάθε εκδήλωσης μίσους, διακρίσεων και βίας.

Το Athens Pride είναι μια γιορτή. Ωστόσο η Παρέλαση είναι και μία ισχυρή πολιτική πράξη, της οποίας το μήνυμα μεταφέρεται μέσω πλακάτ και πανό. Στην φετινή αφίσα, το πλακάτ-σύνθημα προσκαλεί σε ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας, που επιμένει να γυρίζει την πλάτη του στο ενδιαφέρον, την γνώση, την οριστική κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για τα LGBT άτομα στην Ελλάδα. Στην απρόσωπη, ομοιόμορφη αδιαφορία τους, οι φιγούρες αυτές θυμίζουν τα χαρακτηριστικά «Ανθρωπάκια» του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), με τα οποία άσκησε μια καυστική κοινωνικοπολιτική κριτική πάνω στη σύγχρονη μαζική νοοτροπία.

Το Athens Pride διεκδικεί το δικαίωμα όλων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς ατόμων στην ελεύθερη προσωπική έκφραση, καθώς τονίζει τον αντίκτυπο που αυτή η έκφραση μπορεί να ασκήσει στην κοινωνία.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, www.athenspride.eu, καθώς και στη σελίδα του στο Facebook (Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας).






Πηγή: http://meallamatia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.