Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οι δουλειές του σπιτιού ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέρμα στις δικαιολογίες για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα.
Οι δουλειές του σπιτιού ομολογουμένως δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς.

Κι όμως, σύμφωνα με ερευνητές από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, οι οικιακές εργασίες -όπως το πλύσιμο των πιάτων και το ξεσκόνισμα- μπορεί να μην είναι ευχάριστες μεν, όμως είναι σημαντικές τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με το να ασχολείται κανείς με την καθαριότητα του σπιτιού είναι πιο ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία απ’ ό,τι άλλοι παράγοντες, όπως η περιοχή που ζει κανείς ή το εισόδημά του.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ ισχυρίζονται, ότι τα οφέλη από τις δουλειές του σπιτιού προκύπτουν από τα σωματική άσκηση που καλείται να κάνει κανείς, η οποία με τη σειρά της έχει θετικές επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 337 άτομα, ηλικίας από 65 έως 94 ετών, οι οποίοι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, καθώς επίσης και σωματικούς περιορισμούς που τους εμπόδιζαν να κάνουν τουλάχιστον μία βασική καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πλυθούν και να ντυθούν.

«Οι οικιακές εργασίες τους διατήρησαν σε κίνηση. Επιπλέον, ένα καθαρό περιβάλλον είναι θεραπευτικό» εξήγησε η Dr Kathy Wright και πρόσθεσε το εξής: «Διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο φτώχειας της γειτονιάς δεν επηρέαζε άμεσα τη σωματική ή ψυχική υγεία».

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα παρείχε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία είχε παρατηρήσεις στις επισκέψεις της: οι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα χαοτικό περιβάλλον έμοιαζαν λιγότερο ικανοποιημένοι, από εκείνους που ζούσαν σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι τα ευρήματα της έρευνάς της θα καταδείξουν πόσο σημαντικό είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους με αναπηρίες και με χρόνιες ασθένειες να συνεχίσουν με κάποιο τρόπο τις σωματικές τους δραστηριότητες, καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα της MailOnline.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.