Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ανατροπή δεδομένων στο ύψος των αποζημιώσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει η εισήγηση της εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Την ανατροπή της έως σήμερα νομολογίας του Αρείου Πάγου σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων που επιδικάζουν τα δικαστήρια για ηθική βλάβη εισηγείται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Τόσο η κ. Κουτζαμάνη όσο και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας εξέφρασαν την άποψη ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο Άρειος Πάγος μπορεί να ελέγχει και να αποφασίζει εάν το ποσό της αποζημίωσης είναι δυσανάλογα τηρουμένης της αρχή της αναλογικότητας.

¨Όπως επισήμαναν στην εισήγηση τους σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές και τον Αστικό Κώδικα, ο Άρειος Πάγος έχει την ευχέρεια στις περιπτώσεις επιδίκασης αποζημίωσης για ηθική βλάβη να ελέγχει εάν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και εάν το ποσό της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό.

Οι δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου μέχρι σήμερα έκριναν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή οι αρεοπαγίτες δεν μπορούν να ελέγχουν το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που επιδικάζεται από τα δικαστήρια λόγω ηθικής βλάβης

Αφορμή για να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η επιδίκαση του ποσού των 30.000 ευρώ ως εύλογη χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω καταγγελίας εμπορικής σύμβασης. Το ποσό αυτό από τους θιγόμενους κρίθηκε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την ζημιά που προκλήθηκε, αλλά και από το ποσό που διεκδικούσαν δικαστικά.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.