Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο 14χρονος που έκανε viral τα μαθηματικά στo facebook

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία άσκηση στα μαθηματικά “ανέβασε” στον λογαριασμό του στο facebook ο Kenneth Kong, από τη Σιγκαπούρη, απευθυνόμενος στους 14χρονους διαδικτυακούς του φίλους για να βρουν τη λύση, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα αυτό είναι του... δημοτικού. Η ανάρτηση έγινε Viral και πήρε μεγάλη δημοσιότητα!





Μετά την ανάρτηση του Kenneth Kong, ο εκτελεστικός διευθυντής της SASMO, Μαθηματικής Ολυμπιάδας, ήρθε σε επαφή μαζί του και του διευκρίνισε ότι η «δήθεν ερώτηση του δημοτικού» τέθηκε στη Μαθηματική Ολυμπιάδα που έγινε στις 8 Απριλίου.

Ο διευθυντής, Henry Ong, ανέφερε επίσης ότι ήταν η 24η από 25 ερωτήσεις, με άλλα λόγια μια δύσκολη ερώτηση με την οποία ήθελαν να ξεχωρίσουν τους καλύτερους μαθητές. Ο κύριος Ong είπε ότι ήταν ικανοποιημένος που «το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και “λύσεις” στο Διαδίκτυο».

Η 24η ερώτηση στη Μαθηματική Ολυμπιάδα SASMO, που ανήρτησε ο Kong ήταν αυτή:

"Ο Albert και Bernard μόλις έγιναν φίλοι με τη Cheryl, και θέλουν να μάθουν πότε έχει τα γενέθλιά της. Η Cheryl τους έδωσε μια λίστα με δέκα πιθανές ημερομηνίες.

Στον Albert έδωσε:

15η Μαΐου, 16 Μαΐου, 19 Μαΐου

17 Ιουνίου, 18 Ιουνίου

Και στον Bernard έδωσε:

14 Ιουλίου, 16 Ιουλίου

14 Αυγούστου, 15 Αυγούστου, 17 Αυγούστου

Η Cheryl λέει στον καθ' ένα χωριστά, στον ένα τον μήνα και στον άλλον την ημέρα.

Albert: Δεν γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλιά της, αλλά γνωρίζω ότι ούτε ο Bernard γνωρίζει.

Bernard: Αρχικά δε γνώριζα αλλά τώρα ξέρω.

Albert: Ε τότε ξέρω και εγώ.

Πότε είναι λοιπόν τα γενέθλιά της;"

Η απάντηση:

Βήμα 1ο

Μήπως ο Albert γνωρίζει το μήνα των γενεθλίων της Cheryl; Η δήλωση μας λέει ότι ο Bernard δεν ξέρει, έτσι ο Albert πρέπει να γνωρίζει το μήνα.

Albert: Δεν ξέρω πότε είναι τα γενέθλια Cheryl, αλλά γνωρίζω ότι ούτε ο Bernard γνωρίζει.

Βήμα 2ο

Από τη δήλωση του Albert είναι βέβαιο ότι ο Bernard, επίσης, δεν ξέρει πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl. Ως εκ τούτου, ο Μάιος και ο Ιούνιος θα πρέπει να αποκλειστούν: αυτοί είναι οι μόνοι μήνες στους οποίου εμφανίζονται οι ημερομηνίες 18 και 19. Αν η Cheryl είχε πει στον Bernard ότι τα γενέθλιά της ήταν στις 18 ή 19, θα έπρεπε να γνωρίζει την ημερομηνία, αλλά οι ημερομηνίες αυτές, που εμφανίζονται μόνο μία φορά, και οι μήνες έχουν δοθεί στον Albert . Οπότε απορρίπτονται ο Μάιος και ο Ιούνιος.



Βήμα 3ο

Χάρη σε αυτό, ο Bernard είναι πλέον βέβαιος ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος αποκλείονται. Ο ίδιος έχει μείνει με τρεις ημερομηνίες: 16 Ιουλίου, 15 Αυγούστου και 17 Αυγούστου, καθώς δεν μπορεί να είναι η 14η, καθώς εμφανίζεται δύο φορές, μία τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο. Αν η Cheryl είχε πει στον Bernard ότι τα γενέθλιά της ήταν στις 14, δεν θα ήξερε ποιο μήνα.



Βήμα 4ο

Με αυτό τον αποκλεισμό, ο Albert είναι σε θέση να συμπεράνει ότι τα γενέθλια της Cheryl είναι τον Ιούλιο. Δεν μπορεί να είναι τον Αύγουστο, λόγω του ότι αν ήταν, ο Bernard δεν θα ήξερε πότε, καθώς υπάρχουν δύο ημερομηνίες που απομένουν: 15 και 17 Αυγούστου.

Albert: Τότε και εγώ ξέρω πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl.



Οπότε τα γενέθλια της Cheryl είναι στις 16 Ιουλίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.