Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Πέθανε ο συγγραφέας Φρανσουά Μασπερό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφραστής Φρανσουά Μασπερό πέθανε σε ηλικία 83 ετών και θα μείνει στη μνήμη ως ιδιοκτήτης ενός εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου που υπήρξαν σύμβολα της κουλτούρας της αμφισβήτησης στις δεκαετίες ΄60 και '70 στη Γαλλία.



"Έζησα πολύ από τους άλλους. Χωρίς εκείνους, τους συγγραφείς, τους φίλους, τους ακτιβιστές, τίποτε δεν θα ήταν δυνατό", έλεγε αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της γαλλικής διανόησης.

Με τον εκδοτικό του οίκο και το βιβλιοπωλείο του, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν, κέντρο της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής της γαλλικής πρωτεύουσας, ο Φρανσουά Μασπερό ή "Μασπ", σφραγισμένος από μία "χριστιανική αριστερή κουλτούρα", διέδιδε τις ιδέες της αμφισβήτησης, κατά του πολέμου στην Αλγερία, κατά των βασανιστηρίων...

Στο βιβλιοπωλείο του, την "Joie de Lire" (Χαρά της Ανάγνωσης), μπορούσε να συναντήσει κανείς "επαναστάτες" ποικίλων οριζόντων, να κρατήσει ήσυχος σημειώσεις, καμιά φορά και να κλέψει βιβλία χωρίς να καταγγελθεί γι΄αυτό, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.