Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι φυτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιά και εγκεφαλικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετικές επιπτώσεις από την αντικατάσταση των ζωικών τροφίμων.
Οι άνθρωποι που είναι σε μεγάλο βαθμό φυτοφάγοι (αλλά όχι κατ’ ανάγκη αποκλειστικά), τρώνε δηλαδή περισσότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης, κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους τρώνε κατά προτίμηση τροφές ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η Ιωάννα Τζουλάκη), με επικεφαλής την επιδημιολόγο Καμίλ Λασάλ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 451.250 Ευρωπαίων από δέκα χώρες.

Οι συμμετέχοντες ήσαν ηλικίας 35 έως 70 ετών, χωρίς κάποια χρόνια πάθηση και παρακολουθήθηκαν επί 12 έτη κατά μέσο όρο. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολουθούσαν μια περισσότερο φυτοφαγική διατροφή (τουλάχιστον το 70% όσων έτρωγαν, ήταν φυτικής προέλευσης), είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σε σχέση με όσους ήσαν οι λιγότερο φυτοφάγοι (το φαγητό τους που ήταν φυτικής προέλευσης, δεν ξεπερνούσε το 45% της συνολικής διατροφής τους).

«Αντί κανείς να αποφεύγει δραστικά τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, το να υποκαταστήσει απλώς ένα μέρος από το κρέας που τρώει, με φυτικής προέλευσης τροφές, μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και χρήσιμο τρόπο για να μειώσει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα», δήλωσε η Καμίλ Λασάλ.

Η Ιωάννα Τζουλάκη αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Pierce το 1997. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την Επιδημιολογία Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2006. Στη συνέχεια εξελέγη λέκτορας στην Επιδημιολογία και Βιοστατιστική στην Ιατρική Σχολή του Imperial College του Λονδίνου. Σήμερα είναι επίσης επίκουρη καθηγήτρια Υγιεινής (με έμφαση στην επιδημιολογία) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.