Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πώς θα δημιουργήσετε μόνοι σας ένα time lapse βίντεο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντυπωσιακά πλάνα με μόνα εφόδια smartphone, τρίποδο και πρόγραμμα μοντάζ.
Time lapse είναι η δυνατότητα της εικόνας να κάνει το χρόνο να τρέχει με ταχύτητα. Στην πραγματικότητα φυσικά πρόκειται απλά για μία τεχνική φωτογράφισης που επιτρέπει μεγάλα χρονικά διαστήματα ακόμα και ημερών, να συμπυκνώνεται σε μορφή βίντεο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά.

Η τεχνική έχει ευρέως χρησιμοποιηθεί στον κινηματογράφο και σε ντοκιμαντέρ ως ειδικό εφέ, αλλά η χρήση του είναι πολύ σοβαρότερη όταν έχει να κάνει με την καταγραφή μεγάλης διάρκειας πειραμάτων ή στην αποτύπωσης της εξέλιξης μεγάλων τεχνικών έργων.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας των φωτογραφικών μηχανών, αλλά κυρίως των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, το time lapse είναι μία τεχνική η οποία γίνεται μόδα και εργαλείο στα χέρια των απανταχού φαν της φωτογραφίας και του βίντεο που με απλό εξοπλισμό και φαντασία δημιουργούν τέχνη σχεδόν από το πουθενά.

Αντί λοιπόν εδώ να εστιάσουμε στην υψηλή τέχνη με τη χρήση πολύπλοκων εξαρτημάτων και υψηλών επιδόσεων φωτογραφικών μηχανών, θα μιλήσουμε για τον απλούστερο τρόπο να πετύχουμε λήψης time lapse με τη χρήση ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου, ενός τριποδιού και ενός προγράμματος μοντάζ βίντεο στο κινητό τηλέφωνο.

Τα τελευταίας γενιάς «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, όχι μόνο διαθέτουν εξαιρετικές δυνατότητες φωτογραφικών μηχανών με πολύ καλή ποιότητα εικόνας, αλλά διαθέτουν ήδη δυνατότητα φωτογράφησης time lapse στον προγραμματισμό τους.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι δεκάδες τα προγράμματα, είτε δωρεάν, είτε με πληρωμή που μπορείτε να κατεβάσετε γι' αυτή τη δουλειά. Αρκετά από αυτά έχουν αυτόματες ρυθμίσεις για τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις λήψεις ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα θέλετε να συμπυκνώσετε. Διαφορετικά ένα χρονικά διάστημα μεγαλύτερο από 5 δευτερόλεπτα και λίγος πειραματισμός θα σας δώσει το αποτέλεσμα που θέλετε.

Το τρίποδο είναι βασικό αξεσουάρ ώστε να κρατά το κινητό τηλέφωνο και κατά συνέπεια το κάδρο που έχετε επιλέξει σταθερό. Υπολογίστε ότι ανάλογα με τη ρύθμιση που έχετε βάλει στα χρονικά διαστήματα λήψης των φωτογραφιών μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά ή ακόμα και κάποιες ώρες για να μαζέψετε υλικό μερικών δευτερολέπτων ή λεπτών, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Το βίντεο που δημιούργησε και σας παρουσιάζει το
newsbeast.gr δημιουργήθηκε με ένα smartphone, ένα μικρό τρίποδο και ένα πρόγραμμα μοντάζ.

Επιλέξαμε γνωστά και κεντρικά σημεία του κέντρου των Αθηνών, εύκολα αναγνωρίσιμα και εστιάσαμε στα κινούμενα αντικείμενα. Ανθρώπους και αυτοκίνητα που είναι ένα από πλέον συνηθισμένα θέματα σε τέτοια βίντεο. Προσθέσαμε λίγο από τα κινούμενα σύννεφα του αττικού ουρανού και voila. Με το πρόγραμμα μοντάζ, βάλαμε στη σειρά που θέλαμε τα πλάνα μας, προσθέσαμε ένα μουσικό θέμα και είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι η παρουσία ενός σταθερού αντικειμένου ανάμεσα στα κινούμενα δίνει μία ιδιαίτερη νότα στο πλάνο σας.

Τα όρια στο time lapse στην ουσία τα βάζει η φαντασία του δημιουργού. Τα θέματα είναι δεκάδες και ξεκινούν από τη δύση ή την ανατολή του ήλιου. Τα σύννεφα, την κίνηση στου δρόμους, μέχρι και την διαδρομή ενός μοναχικού σαλιγκαριού. Διάθεση να υπάρχει.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία τεχνική το αποτέλεσμα της οποίας θα ενθουσιάσει και εσάς και τους φίλους σας.












Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.