Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ποια είναι η πραγματική αιτία της φοροδιαφυγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η απάντηση που δίνει το Business Insider.

Το Business Insider του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, επιχειρεί να δώσει την απάντηση στο ερώτημα γιατί είναι τόσο υψηλό στη χώρα μας το ποσοστό της φοροδιαφυγής.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, η Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και ένα από τα κύρια σημεία είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή.

Παρά τα πρωτοσέλιδα, γράφει ο συντάκτης, ότι οι πολύ πλούσιοι θα μπουν στο στόχαστρο των αρχών, υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που δείχνει σε πιο βαθμό η ανώτερη τάξη επαγγελματιών στην Ελλάδα καταφέρνει να μην πληρώνει φόρους.

Το Business Insider επικαλείται έρευνα σύμφωνα με την οποία οι αυτοαπασχολούμενοι Έλληνες ξοδεύουν το 82% του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση χρεών.

Για να έχετε μία τάξη πραγμάτων, η συνήθης πρακτική στα οικονομικά (ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την Ελλάδα) επιτάσσει να μη δανείζει κανείς σε κάποιον του οποίου οι πληρωμές δανείων ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Το 30% είναι το ανώτατο όριο.

Πολλές τράπεζες στη Νότια Ευρώπη έχουν αποκαλύψει στο οικονομικό δίκτυο ότι χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα προσομοίωσης για να υπολογίσουν το πραγματικό εισόδημα ενός επαγγελματία που ζητά δάνειο από την τράπεζα. Για παράδειγμα, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι σύμβουλοι οικονομικών, οι λογιστές.

Σε όλα αυτά τα επαγγέλματα, οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν πάνω από το 100% του εισοδήματός τους για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους. Και όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο, είναι αλήθεια. Οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα πληρώνουν περισσότερα από αυτά που βγάζουν για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων είναι αυτοαπασχολούμενοι, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και φυσικά το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν λοιπόν η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι όντως αποφασισμένοι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, σε αυτούς τους επαγγελματίες πρέπει να επικεντρωθούν, όπως καταλήγει το δημοσίευμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.