Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Συμβουλές για να σου μένουν λεφτά από το μισθό σου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα από τα πιο κοινά και συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά και παγκοσμίως, είναι η διαχείριση των χρημάτων και των καταθέσεων. Μιλήσαμε με οικονομολόγο για να συλλέξουμε για εσάς πληροφορίες σχετικά με το πως να μάθουμε να αποταμιεύουμε και να χρησιμοποιούμε συνετά τα χρήματα μας. Είναι από τα χειρότερα συναισθήματα να ξεμένεις μέσα στο μήνα και να μην μπορείς να κινηθείς καθώς το υπόλοιπο του λογαριασμού σας είναι αρνητικό. Οι μισθοί πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξέλιξη της ζωής μας και για την προσωπική μας κατάρτιση. Κάθε δεκαετία της ενήλικης ζωής έχει και τις δικές της υποχρεώσεις οπότε μέσω των ερωτήσεων μας προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε όλους τους προβληματισμούς που μπορεί να απασχολούν μία σύγχρονη γυναίκα και όχι μόνο.

Ερώτηση: Δεν θέλω να αγχώνομαι άλλο για τα λεφτά. Ποιο είναι το πιο έξυπνο πράγμα που μπορώ να κάνω αυτό το χρόνο για να γίνει κάτι το διαφορετικό;

Απάντηση: Φτιάξτε ένα πλάνο δράσης. Σε κάθε περίπτωση που επιβάλλεται να κατακτήσεις ένα δύσκολο στόχο, η πρώτη κίνηση από την πλευρά μας πρέπει να είναι πάντα η δημιουργία ενός σχεδίου. Αρχίστε αποφασίζοντας που θέλετε να βρίσκεστε μετά από 5 χρόνια - Θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι; Να κάνετε παιδί; Να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο;

Υπολογίστε και αποφασίστε πόσα χρειάζεται να ξοδέψετε για να πετύχετε το στόχο σας αλλά και πότε. Μετά διαιρέστε το σε μηνιαίες δαπάνες. Όπως για παράδειγμα, εάν πρέπει να δώσετε 50000 ευρώ για το στεγαστικό σας δάνειο - υπολογίστε τότε 800 ευρώ το μήνα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μπορείς να κατακτήσεις όλα τα όνειρά και τους στόχους σου αρκεί να προετοιμαστείς σωστά.

Ερώτηση: Είμαι έτοιμη να οργανώσω τα οικονομικά μου μία και καλή. Τί θα μου προτείνατε;

Απάντηση: Με πολλούς διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, χρέη, λογαριασμούς σπιτιού και αποδείξεις σε όλα τα συρτάρια, το να νιώθει κανείς πραγματικά οργανωμένος είναι πολύ δύσκολο στις μέρες που ζούμε. Προσωπικά εγώ διοργανώνω την «οικονομική μου ζωή» όπως και την κοινωνική μου. Προτείνω να προγραμματίσετε σε κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα ή ακόμα και στο κινητό σας υπενθυμίσεις για τα πάντα έτσι ώστε να μην χάσετε καμία σημαντική μέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να πληρώνουμε στην ώρα τους, τους λογαριασμούς καθώς μετά θα επηρεαστεί όλος ο προϋπολογισμός που πραγματοποιήσατε.

Ερώτηση: Δεν καταλαβαίνω πως ξοδεύω το μισθό μου κάθε μήνα. Πώς μπορώ να οργανωθώ καλύτερα;

Απάντηση: Ο αγαπημένος μας και πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης του μηνιαίου μισθού είναι το σύστημα των 50/20/30 και εξηγούμε:

Το 50% του μισθού σας θα πρέπει να το ξοδεύετε στα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Εδώ ανήκουν όλα τα απαραίτητα έξοδα που χρειάζεστε για να συνεχίσει ομαλά η ζωή σας. Το ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο, μεταφορικά έξοδα, τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, λογαριασμοί και κοινόχρηστα.

Το 20% του μισθού σας να το ξοδεύετε στις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Εδώ ανήκουν όλα τα έξοδα που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε οικονομικούς στόχους όπως η πληρωμή των δόσεων για δάνεια, καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς κ.α.

Το 30% του μισθού σας να το ξοδεύετε στο λεγόμενο LIFESTYLE (Προσωπική Ζωή)

Εδώ υπολογίζετε ότι έχει απομείνει και αυτό το ξοδεύετε για την προσωπική και κοινωνική σας ζωή. Όπως γεύματα σε εστιατόρια, αγορές ρούχων και όχι μόνο αλλά και έξοδα για τις μικρές χαρές της καθημερινότητας.

Ερώτηση: Εγώ και ο σύζυγος μου περιμένουμε το πρώτο μας παιδί. Είναι δυνατόν να παραιτηθώ και να βρίσκομαι στο σπίτι δίπλα στο παιδί μου;

Απάντηση: Το να αφήνεις μία full – time δουλειά για να ασχοληθείς με τα οικιακά και την ανατροφή του παιδιού είναι μία πολύ μεγάλη και σημαντική αλλαγή, τόσο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά μιλώντας. Για πολλούς αυτό αποτελεί το απόλυτο όνειρο αλλά θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν το ανακοινώσετε στο αφεντικό σας. Πρώτα από όλα, έχετε αποταμιεύσει αρκετά στην τράπεζα σας; Δεύτερον, πόσο θα μειωθούν τα καθημερινά σας έξοδα καθώς δεν θα πηγαίνετε στη δουλειά κάθε μέρα (όχι μεταφορικά έξοδα, όχι έξοδα για νταντά κ.α);

Η καλύτερη μας συμβουλή είναι να θέσετε μία δοκιμαστική περίοδο η οποία θα προϋποθέτει πως κάθε ευρώ του μηνιαίου σας μισθού θα μπαίνει κατευθείαν σε έναν λογαριασμό αποταμίευσης για να ελέγξετε εάν μπορείτε να επιβιώσετε με όλα τα τρέχοντα έξοδα του σπιτιού με έναν μισθό, αυτόν του συζύγου σας. Μετά από 2, 3 μήνες αποφασίζετε!

Ερώτηση: Σκεφτόμαστε με το σύντροφο μου να δημιουργήσουμε ένα κοινό «πορτοφόλι»; Είναι καλή ιδέα; Πώς μπορούμε να το προχωρήσουμε;

Απάντηση: Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται προσοχή. Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω είναι να δημιουργήσετε ένα σύστημα έτσι ώστε να συνεισφέρετε το ίδιο ανεξάρτητα από τον μισθό που παίρνει ο καθένας σας. Δημιουργήστε έναν κοινό λογαριασμό αλλά διατηρήστε και έναν προσωπικό. Θα πρέπει να προσθέτετε ίσα ποσοστά καταθέσεων, όπως για παράδειγμα εάν ο μισθός σας είναι 1000 ευρώ το μήνα και του συζύγου σας 1500 ευρώ – και οι δύο βάζετε το 50% οπότε εσύ 500 ευρώ και το άλλο σας μισό 750 ευρώ. Το σύνολο των κοινών χρημάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λογαριασμούς του σπιτιού, ενοίκιο, τρόφιμα και ταξίδια που πηγαίνετε μαζί. Ότι περισσεύει είναι δικά σας χρήματα και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αγοράσετε ένα υπέροχο δώρο στον άνδρα ή την γυναίκα που αγαπάτε. Είναι σημαντικό ακόμα και εάν ενώσετε τις ζωές σας να έχετε μία αίσθηση ότι έχετε και τα δικά σας χρήματα και διατηρείτε την ανεξαρτησία σας!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.