Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Οφθαλμολογικά check- up που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πρόληψη μιας πάθησης είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία της. Πρέπει να ξέρουμε ότι το 85% των εικόνων που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μας από το εξωτερικό περιβάλλον είναι οι εικόνες. Η όραση ως λειτουργία αναπτύσσεται μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, μαθαίνουμε να βλέπουμε όπως μαθαίνουμε να μιλάμε.

Σύμφωνα με τις συστάσεις τις οποίες έχει κάνει η Αμερικανική Οφθαλμολογική Εταιρεία και το Βασιλικό Κολλέγιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρώτη εξέταση θα πρέπει να γίνεται δυνητικά στη γέννηση ή στον τρίτο μήνα της ζωής. Η δεύτερη στο πρώτο έτος, η επόμενη στο τρίτο έτος και μετά στο πέμπτο έτος ζωής.

Τι μπορεί να προσφέρει ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε κάθε μια από αυτές τις ηλικίες;

Στην νεογνική ηλικία δηλαδή όταν γεννιέται κανείς, προσφέρει μια πρώιμη διάγνωση και άμεση θεραπεία σε παθήσεις όπως είναι ο συγγενής καταρράκτης (αφορά 1 στις 250 γεννήσεις), το συγγενές γλαύκωμα, πολύ σοβαρή πάθηση (αφορά 1 στις 10.000 γεννήσεις), ο συγγενής συγκλίνων στραβισμός (η συχνότητα εμφάνισης είναι το 2% των νεογνών), συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες, οφθαλμολογικά σύνδρομα και το πιο σοβαρό, η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Στης ΗΠΑ που έχουν διάφορες ορισμένες μετρήσεις, βλέπουμε ότι σε 40.000 πρόωρα ετησίως 2.650 έχουν κάποιο σημαντικό βαθμό αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.

Σε παιδιά 1 έτους, η ηλικία αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί ελέγχουμε την κινητικότητα των οφθαλμών, την ύπαρξη του στραβισμού (το ένα μάτι να πηγαίνει προς τα έξω ή προς τα μέσα ή το αντίστροφο), την ύπαρξη μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού και γενικά βλέπουμε την οπτική ικανότητα και την ύπαρξη κληρονομικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς.

Το ίδιο και σε ηλικία των 3 ετών, που εκεί το πιο σημαντικό είναι να προλάβουμε την αμβλυωπία. Η αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι όπως το λέει ο κόσμος είναι συχνή, αφορά το 7% των ανθρώπων και είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η αμβλυωπία αν δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα χρόνια της ζωής (μέχρι 9 ετών) μπορεί να αφήσει μια μόνιμη βλάβη. Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας γίνεται με κλείσιμο του ‘καλού’ ματιού, φυσικά όλα αυτά μπορεί κανείς να τα μάθει από τον οφθαλμίατρο που θα εξετάσει ένα παιδάκι.

Όσο προχωρούν τα χρόνια φτάνουμε στην προσχολική ηλικία, που είναι η ηλικία των 5 ετών όπου γίνεται ένας συνολικός έλεγχος και αν υπάρχει κάποιο διαθλαστικό σφάλμα όπως μυωπία και αστιγματισμό, θα πρέπει να δοθούν τα ανάλογα γυαλιά για να μπορέσει το παιδάκι να έχει μια καλή απόδοση στο σχολείο του. Τα γυαλιά δεν δίνονται για να θεραπεύσουμε, δίνονται για να βοηθήσουμε ώστε το παιδί να έχει μια καλή όραση, μια καλή οπτική οξύτητα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Θεραπευτικές δυνατότητες διαφόρων παθήσεων

Ανάλογα λοιπόν την πάθηση υπάρχει και η αντίστοιχη θεραπεία. Η πρώιμη διάγνωση επιτρέπει φυσικά την ταχύτερη και την καλύτερη θεραπεία. Παραδείγματος χάρη στο συγγενή καταρράκτη χρειάζεται άμεσα επέμβαση, στο συγγενές γλαύκωμα χρειάζεται η άμεση έναρξη μιας θεραπείας με κολλύρια, και αν η θεραπεία με τα κολλύρια δεν πιάσει τότε προχωράμε σε μια επέμβαση. Στο συγγενή συγκλίνων στραβισμό αρχικά χορηγούνται γυαλιά, ή κάνουμε κλείσιμο του καλού ματιού και συνήθως χειρουργείο το οποίο γίνεται μεταξύ του 12ου και 20ου μήνα. Στις οφθαλμικές συγγενείς ανωμαλίες, δίνουμε γυαλιά, κλείσιμο ‘καλού’ ματιού ή επέμβαση κατά περίπτωση πάντα. Στην αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας που είναι μια σοβαρή πάθηση γίνεται μια θεραπεία με laser ή κρυοπηξία. Αν υπάρχει νεογνική επιπεφυκίτιδα, δίνουμε αντιβιοτικά κολλύρια και σπάνια ενδοφλέβια. Όταν έχουμε συγγενή απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, είναι τα παιδάκια που συνεχίζουν να δακρύζουν γιατί δεν έχει ανοίξει ο ρινοδακρυϊκός πόρος, στην αρχή γίνεται αγωγή με κολλύριο, με τοπικό μασάζ και φυσικά μετά τον 6ο μήνα μπορεί να γίνει μια απλή επέμβαση για να ανοίξουμε το ρινοδακρυϊκό πόρο. Ο στραβισμός σε μεγαλύτερα παιδιά γίνεται αντιμετώπιση με γυαλιά, κλείνουμε το ‘καλό’ μάτι και φυσικά υπάρχει και η χειρουργική επέμβαση. Η αμβλυωπία όπως αναφέραμε και νωρίτερα αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο του ‘καλού’ ματιού και καμιά φορά μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και κάποια κολλύρια. Τέλος, στη μυωπία ή στο στραβισμό.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.