Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Μετατόπιση σπονδύλου και πόνοι στη μέση: Τι πρέπει να κάνεις;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης με την οποία οι σπόνδυλοι γλιστρούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω σε σχέση με την επόμενο σπόνδυλο. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, καθώς και μια στένωση του σπονδυλικού σωλήνα (κεντρική σπονδυλική στένωση) ή συμπίεση των νευρικών ριζών έξοδο.

Τύποι σπονδυλολίσθησης:

Η δυσπλαστική προκαλείται από ένα ελάττωμα στο σχηματισμό του μέρους του σπονδύλου που ονομάζεται η έκφανση που του επιτρέπει να γλιστρήσει προς τα εμπρός. Αυτή είναι μια κατάσταση που ο ασθενής γεννιέται με (εκ γενετής) .

Στην ίσθμια σπονδυλολίσθηση, υπάρχει ένα ελάττωμα σε ένα τμήμα του σπονδύλου που ονομάζεται pars interarticularis. Εάν υπάρχει ένα ελάττωμα χωρίς ολίσθηση, ο ασθενής έχει σπονδυλόλυση .Η ίσθμια σπονδυλολίσθηση μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και είναι πιο συχνή σε αθλητές.

Η εκφυλιστική συμβαίνει λόγω αρθριτικών αλλαγών στις αρθρώσεις των σπονδύλων λόγω της εκφύλισης του χόνδρου. Εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Η τραυματική οφείλεται σε άμεσο τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα κάταγμα, που επιτρέπει το εμπρόσθιο τμήμα του σπονδύλου να γλιστρήσει προς τα εμπρός σε σχέση με το πίσω τμήμα του σπονδύλου.

Η παθολογική οφείλεται σε ελάττωμα του οστού που προκαλείται από την ανωμαλία οστών, όπως από ένα όγκο

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό ανάλογων προβλημάτων στην πλάτη. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα τραύματα ή υπερεκτάσεις του κάτω μέρους της πλάτης και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα της σπονδυλολίσθησης είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη. Αυτό είναι γίνεται συχνά χειρότερο μετά την άσκηση, ιδίως με την επέκταση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα πόδια λόγω της συμπίεσης των νεύρων. Σοβαρή συμπίεση των νεύρων μπορεί να προκαλέσει απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να δούμε ορατά σημάδια της σπονδυλολίσθησης εξετάζοντας έναν ασθενή. Οι ασθενείς έχουν πόνους στην πλάτη και στα πόδια. Μπορεί επίσης να έχουν μυϊκούς σπασμούς, ή σφίξιμο στους οπίσθιους μηριαίους. Η πάθηση είναι εύκολο να διαγνωσθεί με απλές ακτινογραφίες.

Εάν ο ασθενής έχει παράπονα από τον πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα πόδια, συμπληρωματικές μελέτες μπορούν να παραγγελθούν. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από στένωση ή στένωση του χώρου για τις ρίζες των νεύρων στα πόδια. Μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό συμπίεσης των νεύρων που σχετίζονται με την σπονδυλολίσθηση.

Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία για σπονδυλολίσθηση είναι συντηρητική και γίνεται με βάση τα συμπτώματα. Ένα σύντομο χρονικό διάστημα ανάπαυσης και η αποφυγή δραστηριοτήτων, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων. Οι φυσικοθεραπείες καθώς και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, μειώνοντας τη φλεγμονή των μυών και των νεύρων. Οι ασθενείς με μούδιασμα, πόνο και φαγούρα στα πόδια μπορεί να ωφεληθούν από μια ένεση κορτιζόνης.

Για τους ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης βασίζεται στον τύπο της σπονδυλολίσθησης.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.