Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

12 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα λόγια ενός γονέα μπορούν πραγματικά να βλάψουν ένα παιδί.

Κι αυτό επειδή σε στιγμές θυμού και απογοήτευσης, έχουμε την τάση να λέμε πράγματα που δεν τα εννοούμε ή να μην έχουμε προσέξει ότι γύρω μας υπάρχουν παιδιά. Υπάρχουν για παράδειγμα μερικοί άνθρωποι που η αγαπημένη τους λέξη είναι εκείνη με τα 6 γράμματα και προκαλεί γέλιο στα παιδιά. Υπάρχουν όμως κι άλλες λιγότερο χιουμοριστικές φράσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά να κλάψουν, να μειώσουν την αυτοπεποίθηση τους ή και ενδεχομένως να καταστρέψουν τη σχέση τους με τον έναν γονέα. Αν και υπάρχουν πολλά που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά, εδώ είναι μερικές φράσεις που θα πρέπει να σταματήσετε να λέτε στα παιδιά σας.

Άφησε με εμένα να το κάνω
Είναι φυσικό να θέλετε να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας για να προστατέψετε το παιδί αλλά και η υπερπροστασία δεν κάνει καλό. Έτσι δεν θα μάθει ποτέ να κάνει σωστά τα πράγματα ή με τον τρόπο που θέλετε εσείς να τα κάνει.

Μην κλαις
Το κλάμα είναι κι αυτό ένα ξέσπασμα και τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν πρόκειται για την έκφραση των συναισθημάτων τους. Λέγοντας στο παιδί σας να μην ρίξει ούτε ένα δάκρυ σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτό, ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό.

Γιατί δεν μπορείς να είσαι λίγο πιο ή σαν
Τίποτα δεν κάνει ένα παιδί να αισθάνεται χειρότερα από το να ακούσει ότι δεν είναι τόσο καλός/καλή όσο ο αδερφός τους ή κάποιος συμμαθητής του. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να γιορτάζετε τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το φας αυτό;
Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για το φαγητό και τις συνήθεις που καλό είναι να ακολουθεί στη διατροφή τους. Όχι λοιπόν στα επικριτικά σχόλια. Η επιλογή των λέξεων έχει μεγάλη σημασία και κάνουν τη διαφορά.

Περίμενε μέχρι να έρθει ο/η στο σπίτι και θα δεις
Ούτε η μαμά, ούτε ο μπαμπάς αλλά και κανένας άλλος δεν είναι ο μπαμπούλας. Σε αυτή τη φράση υπάρχουν δύο λάθος πράγματα. Πρώτον δείχνετε έτσι ότι δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και περιμένετε από κάποιον άλλον να διευθετηθεί το θέμα και δεύτερον δείχνετε ότι η τιμωρία θα αργήσει να έρθει με αποτέλεσμα το παιδί να το ξανακάνει.

Μια χαρά είσαι
Για εμάς, μια μελανιά ή μια γρατζουνιά δεν έχει σημασία, αλλά για ένα παιδί μπορεί να είναι επώδυνη εμπειρία. Φροντίστε απλά να δίνετε ένα φιλάκι στο «βαβά» τους, χωρίς φυσικά να υπερβάλετε κι εσείς από την πλευρά τους.

Το υπόσχομαι
Αν δεν τηρήσετε μια υπόσχεση που έχετε δώσει σε ένα παιδάκι γκρεμίζεται ολόκληρη η σχέση εμπιστοσύνης που έχετε χτίσει μεταξύ σας. Έτσι, όταν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή ακόμα και για κάτι ασήμαντο που έχει όμως μεγάλη σημασία για το παιδί σας πείτε «Θα προσπαθήσω γι΄αυτό.»

Ο... είναι ηλίθιος
Αν δεν θέλετε το παιδί σας να κατονομάζει τους φίλους του ηλίθιους τότε μάλλον δεν πρέπει ούτε εσείς να χρησιμοποιείτε αυτή την λέξη. Δεν χρειάζεται ασφαλώς να αναφέρουμε ότι τα προβλήματα με τον/την σύντροφό σας πρέπει να τα λύνετε μεταξύ σας και να αφήνετε τα παιδιά έξω από όλο αυτό.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι
Όταν το λέτε αυτό δεν αλλάζει κάτι και ούτε το παιδί σα θα σταματήσει να φοβάται. Αντ 'αυτού, μιλήστε του για τον φόβο του και προσπαθήστε μέσα από την συζήτηση να το βοηθήσετε.

Επειδή το λέω εγώ
Αυτή είναι μια φράση κλισέ για πολλούς γονείς. Χωρίς εξήγηση ή επίπληξη για κανένα λόγο το παιδί σας δεν θα σταματήσει να κάνει αυτό που εσείς του απαγορεύετε.

Εύχομαι να κάνεις παιδιά σαν κι εσένα
Εμείς μπορεί να κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους το λέτε, ένα παιδάκι όμως μπορεί να σκεφτεί ότι θα θέλατε να έχετε κάποιο άλλο παιδί στην θέση του.

Σκάσε
Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι αγένεια σε όποιον και να το πείτε, πόσο μάλλον στο ίδιο σας το παιδί.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.