Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Από το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται το μέλλον της Τράπεζας Θεμάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν θα προσμετρούνται οι βαθμοί των τριών τάξεων για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται το μέλλον της «Τράπεζας Θεμάτων» καθώς σε ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή θα αποτελέσει παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Τμήμα Παιδείας έχει καταλήξει στο να εξεταστούν τον Ιούνιο του 2015 οι μαθητές τόσο στην Α Λυκείου όσο και στη Β σε θέματα που θα τεθούν από τους διδάσκοντες. Οι μαθητές θα προάγονται με ενδοσχολικές εξετάσεις συνυπολογίζοντας τους προφορικούς βαθμούς των τετραμήνων όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Μια αλλαγή θα έχουμε και στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς δεν θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων αλλά οι βαθμοί των μαθημάτων στα οποία έχουν εξεταστεί πανελλαδικά οι μαθητές.

Με λίγα λόγια ο λεγόμενος Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης, ο 5ος βαθμός, που προκύπτει από τη βαθμολογία προαγωγής των μαθητών σε Α, Β , Γ Λυκείου με την ανάλογη προσαρμογή δεν θα προσμετράται για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απόκτηση λοιπόν του απολυτηρίου όλων των τύπων του Λυκείου αποσυνδέεται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι εξετάσεις θα διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Για τον Ιούνιο του 2015 οι εξετάσεις θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Α και Β’ Λυκείου θα συμμετέχουν στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπ/ση όπως ορίζει ο αντίστοιχος νόμος με τον οποίο ξεκίνησαν τη φοίτηση τους στο λύκειο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μια αναγκαία τροποποίηση που πρέπει να γίνει στο νόμο 4186 έχει να κάνει με τις περιορισμένες επιλογές σχολών των μαθητών. Όπως είναι γνωστό με το νόμο αυτό οι μαθητές θα επιλέγουν τις σχολές ενός μόνο επιστημονικού πεδίου σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που επιλέγουν σχολές από δυο πεδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επικοινωνίας των επιστημονικών πεδίων μεταξύ τους. Η πρόσβαση στις Παιδαγωγικές Επιστήμες να μπορεί να γίνει από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές των Θετικών, Τεχνολογικών και Επιστημών Υγείας από τη Β' αλλά και από τη Γ' ομάδα προσανατολισμού. Με την ίδια λογική να υπάρχει η ίδια δυνατότητα σε απολυτηριούχους της Α' και της Δ' ομάδας προσανατολισμού.

Όπως προειπώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που αποτελεί ένα θεσμό που τον υπερασπίζονται με θέρμη τα δυο κυβερνώντα κόμματα όπως προκύπτει από κατά καιρούς τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Παιδείας όσο και του υφυπουργού.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο κ. Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει τον Ιούλιο από τη Βουλή ότι ««η Τράπεζα Θεμάτων για εμάς θεωρείται ένας πετυχημένος θεσμός. Και όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά με βάση τα στοιχεία. Με αυτήν τη λογική η Τράπεζα Θεμάτων θα συνεχιστεί».

Ο κ. Λοβέρδος σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή είχε δηλώσει ότι «η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα. Ως εκ τούτου, η «Τράπεζα Θεμάτων» αποτελεί εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που είναι προς όφελος όλων των μαθητών».

Η πρώτη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων συνοδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αποτυχίας των μαθητών συγκριτικά με το προηγούμενο σχολικό έτος γεγονός που οφείλεται και στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προαγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ το ποσοστό των μετεξεταστέων έφθασε κατά μέσο όρο το 23.3%. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε με τις αλλαγές που έκανε το καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας καθώς είχαν παρατηρηθεί στρεβλώσεις. Βέβαια δεν λείπουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγές στον τρόπο προαγωγής ώστε να περιοριστεί το ποσοστό των μετεξεταστέων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αφορά πολλούς μαθητές αφού όπως προειπώθηκε από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που στην ουσία μετέτρεψε τις ενδοσχολικές εξετάσεις σε "πανελλαδικές" και η μη προσμέτρηση των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που φέρνει και την κατάργηση του Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εξαρτάται από τις επιδόσεις στις πανελλαδικές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.