Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Με τριμερή συμφωνία ο καθορισμός αριθμού μετεγγραφών και εισακτέων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα τεθούν κριτήρια ώστε να μη λαμβάνονται αυθαίρετες αποφάσεις.

Με τριμερή συμφωνία των ΑΕΙ-ΑΔΙΠ- Υπουργείου Παιδείας θα καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων για τον αριθμό των εισακτέων.

Ο υπουργός Παιδείας στην αρχική του εισήγηση το Νοέμβριο είχε προτείνει ο αριθμός των εισακτέων να καθορίζεται από τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αφού ζητηθεί και η γνώμη της ΑΔΙΠ. Ωστόσο ομάδα εργασίας, που είχε συγκροτηθεί στα πλαίσια των δυο οργάνων πρότεινε ο αριθμός των εισακτέων να ορίζεται μετά από απόφαση ΑΕΙ-ΑΔΙΠ – Υπουργείου Παιδείας.

Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος πρότεινε να υπάρχουν κριτήρια, ώστε να μην λαμβάνονται αυθαίρετες αποφάσεις. «Κάθε τι που θα προτείνει να το θεμελιώνει σε κάποια κριτήρια, για να μην υποστούμε τη μομφή της αυθαιρεσίας, ότι κοιτάξαμε τα πράγματα με το μάτι και αποφασίσαμε κρίνοντας με έναν τρόπο μη ορθολογικό» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Για τον καθορισμό των κριτηρίων στα οποία θα στηριχτούν ΑΕΙ-ΑΔΙΠ-ΥΠΑΙΘ ο κ. Λοβέρδος έθεσε και χρονοδιάγραμμα καθώς ζήτησε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα καθορίσει τα κριτήρια και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με προθεσμία μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο ωστόσο από τα λεγόμενα του υπουργού προκύπτει ότι ο νέος τρόπος καθορισμού των εισακτέων ίσως να μην εφαρμοστεί από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Χαρακτηριστικά ο υπουργός δήλωσε ότι « αφού πάμε λίγο πίσω, προλαβαίνουμε το επόμενο ακαδημαϊκό έτος; Δεν το ξέρω, θεωρώ πως δυσκολευόμαστε. Και άρα ή κάποιοι ριζοσπάστες θα πουν εξ ημών προχωράμε και το προλαβαίνουμε ή κάποιοι νουνεχείς θα επιβάλουν τη γνώμη τους και θα πουν καλύτερα ας πάμε από το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος».

Όσον αφορά τις μετεγγραφές ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το θέμα του αριθμού των εισακτέων, αφορά και το θέμα των μετεγγραφών. Ο υπουργός δεν πιστεύει στην κατάργησή τους αλλά ότι ο αριθμός και ο τρόπος τους θα καθορίζεται με την ίδια την απόφαση της ΑΔΙΠ , του ΥΠΑΙΘ, και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πάντως μέσα από τη συνεδρίαση δόθηκε ένα αριθμητικό δεδομένο για τις μετεγγραφές που απ΄ ότι φαίνεται θα αποτελούν το 15% των εισακτέων.

Για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές απαιτούνται Υπουργικές Αποφάσεις που να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης για ακόμη μια φορά τόνισε ότι στόχος ήταν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για μετεγγραφές και αριθμό εισακτέων από το Σεπτέμβριο του 2015 αλλά θα δεχθεί τη λογική να εφαρμοστούν το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος. «Για να μην έχουμε βιασύνες , άρα τσαπατσουλιά και άρα προβλήματα» όπως ανέφερε.

Στο θέμα των διαγραφών δήλωσε ότι «εμείς δώσαμε δύο εξεταστικές περιόδους πλήρεις. Αυτό έγινε με Νόμο. Η δεύτερη εξεταστική περίοδος είναι του Φεβρουαρίου. Αυτό είναι μία ευκαιρία για όσους έχουν προσπαθήσει. Για τους υπόλοιπους δεν τίθεται θέμα. Έχουν ήδη διαγραφεί. Και η έλλειψη διαπιστωτικών πράξεων δεν αλλοιώνει τίποτα. Δεν μπορεί να δοθεί πτυχίο χωρίς να συνυπολογίζεται το κριτήριο του Νόμου.

Άρα ο επόμενος νομοθέτης θα κλιθεί να κρίνει εάν πρέπει να δώσει και μία επιπλέον περίοδο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.