Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Βιβλίο ελληνικής ιστορίας: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν", δεν κλάπηκαν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σάλο έχει προκάλεσε η αποκάλυψη για την αναφορά στο βιβλίο Ιστορία της Τέχνης Γ’ ΓΕΛ περί «μεταφοράς» και όχι κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έγλιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της ελληνικής γλυπτικής», αναφέρεται στο επίμαχο απόσπασμα στο σχολικό εγχειρίδιο του βιβλίου στο κεφάλαιο της γλυπτικής.
Οι συγγραφείς του εγχειριδίου προχωρούν σε δυο πολύ κρίσιμα λεκτικά ατοπήματα. Πρώτον κάνουν λόγο για «μεταφορά» και όχι για υφαρπαγή, ενώ με τρόπο ισοπεδωτικό αναφέρονται γενικά και αόριστα σε «μάρμαρα» σαν να επρόκειτο για οικοδομικά υλικά και όχι σε γλυπτό διάκοσμο και μάλιστα απαράμιλλης αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υπογραμμίζοντας ότι «Είναι αδιανόητο, να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν". Αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουράκη, ο οποίος είναι ο συντονιστής Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής δήλωσε: «Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι "καλύτερα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο διότι τα βλέπει περισσότερος κόσμος" υιοθετεί το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ' Λυκείου, το οποίο αναφέρει : "Όμως με την μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής"».

«Είναι αδιανόητο, να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα "μεταφέρθηκαν". Τα Γλυπτά του Παρθενώνα - τα οποία δεν είναι σκέτα "μάρμαρα" αλλά έργα γλυπτικής τέχνης ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας-αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη "μεταφορά" τους και εν κατακλείδι εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μεταχειρίστηκε σαν προσωπικά του λάφυρα.

Είναι πράγματι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα διδάξουμε στους μαθητές μας το σεβασμό στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Έτσι θα διαχειριστούμε τον Πολιτισμό μας; Με τέτοια κείμενα που διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα και τις παραμέτρους τους θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο;»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί το υπουργείο Παιδείας «να διορθώσει άμεσα την συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία πληγώνει την ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών και υπονομεύει σημαντικά το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα απόσπασμα από παλιό βιβλίο μαθήματος επιλογής του Λυκείου, το οποίο είχε εγκριθεί και τυπωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το οποίο δεν είχε ποτέ τύχει ευρείας αποδοχής από τους μαθητές, ως μάθημα επιλογής. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Παιδείας θα αποσυρθεί στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς από το πρόγραμμα σπουδών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.