Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τι φέρνει η τεχνολογία το 2015;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things), που θα διασυνδέει μέσω ίντερνετ όλες τις συσκευές, κερδίζει συνεχώς έδαφος, μαζί με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές, που γίνονται ολοένα πιο φθηνοί και δημιουργικοί. Αυτές είναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που αναδεικνύονται στη μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES του Λας Βέγκας (6 έως 9 Ιανουαρίου).

Το Διαδίδκτυο των Πραγμάτων, φιλοδοξεί να διασυνδέσει από ψυγεία και τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα και φωτεινούς σηματοδότες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung ΒΚ Γιουν υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα «ανοικτό» σύστημα, που θα διευκολύνει την επερχόμενη επανάσταση. Όπως είπε, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων δεν θα «απογειωθεί» πραγματικά, παρά μόνο αν όλες οι εταιρείες υιοθετήσουν «ανοικτές» προδιαγραφές, έτσι ώστε τα μέχρι σήμερα «χαζά» προϊόντα τους να γίνουν «έξυπνα», διασυνδεόμενα μέσω Ίντερνετ.

Προς το παρόν, πάντως, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογική επανάσταση έχει «φρεναριστεί» από την έλλειψη διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ των ξεχωριστών τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, με συνέπεια τα μηχανήματά τους να μην επικοινωνούν με αντίστοιχα άλλων εταιρειών. Ένα άλλο εμπόδιο, όπως είπε ο ΒΚ Γιουν, είναι η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο αυτοματισμού, αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Έξυπνα πετάλια και κράνη για ποδηλάτες

Μεταξύ άλλων καινοτομιών στην έκθεση CES, σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκαν έξυπνα πετάλια που προειδοποιούν πότε ένα ποδήλατο κλάπηκε, καθώς και έξυπνα κράνη που προειδοποιούν τον αναβάτη ότι επίκειται σύγκρουση.

Τα πετάλια, που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική εταιρεία Connected Cycle, διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι -μέσω GPS και σύνδεσης GPRS- μπορούν να στείλουν σήμα για το πού βρίσκεται το ποδήλατο μετά την κλοπή του. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έξι ποδήλατα κλέβονται στην Ευρώπη κάθε λεπτό.

Το κράνος, δημιούργημα της σουηδικής Volvo, προειδοποιεί τον ποδηλάτη πότε τον έχει πλησιάσει ανησυχητικά κάποιο αυτοκίνητο. Μια ανάλογη προειδοποίηση δίνεται και στον οδηγό του αυτοκινήτου Volvo, ακόμη και αν ο ποδηλάτης βρίσκεται στο «τυφλό» σημείο του. Το «έξυπνο» σύστημα μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου και να φρενάρει, αν κρίνει ότι η σύγκρουση είναι πολύ πιθανή. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί ποδηλάτες σκοτώνονται στους δρόμους μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο.

Στην έκθεση CES παρουσιάζονται και άλλες καινοτομίες, όπως νέες ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται από τον χρήστη πάνω στο σώμα του, μια σειρά από φθηνότερους τρισδιάστατους εκτυπωτές για οικιακή χρήση, νέες υβριδικές συσκευές κινητών τηλεφώνων ταμπλετών (phablets), νέα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα για αυτόνομα «έξυπνα» αυτοκίνητα κ.α. Πάνω από 150.000 επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τους περίπου 3.500 εκθέτες στο Λας Βέγκας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.