Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Θεσμοθέτηση μέτρων προστασίας για την περιοχή Natura «Θίνες Κυπαρισσίας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέες δράσεις από το ΥΠΕΚΑ.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την περιοχή «Θίνες Κυπαρισσίας» και το είδος προτεραιότητας Caretta caretta, έχουν ληφθεί, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ύστερα και από την ολοκλήρωση και υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό, τη ρύθμιση και τον καθορισμό όρων προστασίας και μέτρων διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη υποβληθεί στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών» για τις περιοχές Θίνες, το παραλιακό δάσος Ζαχάρως, τη λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος, τη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Κυπαρισσίας και το Νεοχώρι ως «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας», ενώ προβλέπεται επίσης ο καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.

Επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, ότι το σχέδιο ΠΔ αναφέρεται σε συνολικά 3 προστατευόμενες περιοχές και καλύπτει 72,3 χλμ. ακτογραμμής. Στο σχέδιο ΠΔ, τίθενται αυστηρότατοι όροι και περιορισμοί για την προστασία των περιοχών αυτών και για πρώτη φορά επιβάλλονται ανώτατα όρια στις εκμεταλλεύσεις που συνολικά μπορούν να αναπτυχθούν επί της παραλίας (ξαπλώστρες, ομπρέλες κλπ.).

Χαρακτηριστικά, σημειώνεται, ότι με το σχέδιο ΠΔ επιβάλλεται καθεστώς προστασίας σημαντικά αυστηρότερο από αυτό που ισχύει στην αντίστοιχη προστατευόμενη περιοχή της Ζακύνθου.

Μάλιστα, έως την έκδοση του ΠΔ, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες.

Υπενθυμίζεται, ότι για την τουριστική περίοδο 2014, ίσχυσε η από 8-5-2014 απόφαση της γενικής γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία καθόριζε συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ

«Θίνες Κυπαρισσίας» για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, κατ' αναλογία με προγενέστερες αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης από το ΥΠΕΚΑ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική απαντητική επιστολή της ΓΓ ΥΠΕΚΑ, στην οποία περιγράφονταν τα προσωρινά μέτρα και το, τότε υπό διαμόρφωση σχέδιο ΠΔ, σημείωνε, ότι «τα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή σας είναι θετικά και η Επιτροπή ενθαρρύνει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν όλα αυτά, το ταχύτερο δυνατόν», ενώ επίσης ανέφερε ότι «με ευχαρίστηση σημειώνουμε τις πρόσφατες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να επιτευχθεί πλήρης συμμόρφωση με όλες σχετικές υποχρεώσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως εκ τούτου, το υπουργείο εκτιμά ότι με την επίσημη υιοθέτηση του ΠΔ, η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα σταματήσει.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Αρχέλων», η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα προστασίας της χελώνας Caretta caretta, ο πληθυσμός της θαλάσσιας χελώνας παρουσιάζει διαχρονικά σταθερή αύξηση στην περιοχή. Από τις περίπου 240 φωλιές που είχαν καταγραφεί το 2002, ο αριθμός αυξήθηκε σε περισσότερες από 840 φωλιές το 2012, και έφτασε τις 1.450 φωλιές το 2013, δηλαδή περισσότερες από 100.000 νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες.

Τέλος, υπογραμμίζεται, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ΠΔ είναι απολύτως συμβατό με τις πρόνοιες τις σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 92/43 και τις συστάσεις της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.