Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Τρόποι απώλειας βάρους χωρίς να μετράμε τις θερμίδες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πόσοι και πόσοι ''ειδήμονες'' υγείας πλασάρουν δίαιτες ισχυριζόμενοι ότι μόνο οι "κακές" θερμίδες προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά μήπως τελικά δεν υπάρχουν ''καλές'' και ''κακές'' θερμίδες;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η μείωση του σωματικού βάρους, επιτυγχάνεται με θερμιδικό έλλειμμα και μόνο! Δηλαδή αύξηση ενεργειακής δαπάνης ή μείωση της ενεργειακής πρόσληψης.

Δίαιτες , δίαιτες, δίαιτες... !

Πολλές δημοφιλείς δίαιτες ισχυρίζονται ότι εφόσον ακολουθείς ορισμένους κανόνες, μπορείς να φας όση ποσότητα φαγητού θέλεις και να χάσεις βάρος. Συνήθως, οι «κανόνες» αυτοί απαιτούν την κατάργηση ορισμένων τροφών ή ομάδες τροφίμων (όπως υδατάνθρακες, ή ζάχαρη, ή κρέας, ή γαλακτοκομικά ή δημητριακά) από τη διατροφή σας.

Για παράδειγμα :

• Μειώνετε την κατανάλωση υδατανθράκων άρα προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.
• Μειώνετε την κατανάλωση λίπους άρα προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.
• Μειώνετε την κατανάλωση σε επεξεργασμένα τρόφιμα άρα προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.
• Δεν τρώτε ποτέ μετά τις 8 το βράδυ άρα αναγκαστικά προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα είναι να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και ως δια μαγείας να μειώνετε και το βάρος σας.

Υπάρχει κατάλληλη δίαιτα;

Είτε εφαρμόζετε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, δίαιτες αποτοξίνωσης, δίαιτα λόγω δυσανεξίας ''υποτίθεται'' , δίαιτα των μονάδων, χημική δίαιτα κλπ. Δεν είναι αποτελεσματικές επειδή απορρίπτεται από το διαιτολόγιο σας ομάδες τροφίμων ή επειδή κάνετε σωστούς συνδυασμούς τροφίμων αλλά επειδή δημιουργείται στον οργανισμό σας θερμιδικό έλλειμμα ακόμη και όταν δεν περιορίζετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Μάλιστα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο περιοδικό New England Journal of Medicine, έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά χωρίς περιορισμό στην προσλαμβανόμενη ποσότητα, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων τους σε περίπου ίδιο ποσοστό με τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και με όριο θερμίδων.

Συμπέρασμα

Όταν υπάρχει περιορισμένη ποικιλία τροφίμων προς κατανάλωση, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ'ότι όταν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Οι θερμίδες μετριούνται, αλλά μην τις μετράτε!

Η επιτυχής απώλεια βάρους απαιτεί την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετράτε σχολαστικά τις θερμίδες.Παρακάτω θα βρείτε τρόπους να χάσετε βάρος χωρίς να υπολογίζετε τις θερμίδες και χωρίς να πεινάτε:

Περιόρισε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων

Παρά το γεγονός ότι πολλά άτομα έχουν επιτυχία από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η μακροχρόνια συντήρηση αυτού του αποτελέσματος αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Μια παραλλαγή της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως αναψυκτικά, γλυκά και ζάχαρη. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση άσπρου ψωμιού άλλα και όλα τα αρτοσκευάσματα που γίνονται με λευκό αλεύρι γιατί εκτός του ότι έχουν χαμηλή διατροφική αξία, αυξάνουν σημαντικά και την όρεξή σας. Εάν μπορέσετε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων θα μειώσετε χωρίς να το καταλάβετε την πρόσληψη θερμίδων, άρα θα χάνετε κιλά!

Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη και λαχανικά

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια έχουν περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξη, οδηγώντας έτσι σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Η Πρωτεΐνη σε συνδυασμό με τα λαχανικά, αποτελούν μια εξαιρετικά χορταστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή.

Καταναλώστε μια ποικιλία τροφίμων

Εκτός από την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και άπαχης πρωτεΐνης όπως αναφέρω παραπάνω, εντάξετε στην διατροφή σας ω3 λιπαρά οξέα αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως καρύδια, ελαιόλαδο κλπ. Κάνοντας κάποια από τις δημοφιλείς δίαιτες που σας περιορίζουν την ποικιλία τροφίμων, στερείτε από τον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από τηγανιτά φαγητά, σνακ και fast food, καλό είναι να τα περιορίσετε για το λόγο ότι επηρεάζουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Φάτε μόνο όταν πεινάτε!

Πολλές από τις θερμίδες που καταναλώνετε δεν είναι λόγο πείνας αλλά λόγω πλήξης, συναισθηματικής φόρτισης ή απλά συνήθειας.Όταν δεν πεινάτε άλλο, αφήστε κάτω το πιρούνι και σταματήστε να τρώτε, όσες μπουκιές κι αν έχουν μείνει στο πιάτο σας. Τέλος εάν νομίζετε ότι πεινάτε όλη την ώρα, δοκιμάστε την επόμενη φορά να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με το πραγματικό αίσθημα της πείνας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.