Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ο ιός Έμπολα μπορεί να ζει στο σπέρμα των ασθενών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο ΠΟΥ συνιστά αποχή έως και 3 μήνες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Ο ιός Έμπολα μπορεί να ζει στο σπέρμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι στο αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.

Οι άντρες ασθενείς που αναρρώνουν από τον ιό, πρέπει να αποφεύγουν τις ερωτικές επαφές έως και τρεις μήνες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω του σπέρματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι, παρότι δεν έχει καταγραφεί σεξουαλική μετάδοση του συγκεκριμένου ιού, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ζωντανός ιός μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα έως και 82 ημέρες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.

Σε τέσσερις μελέτης που ερεύνησαν την επιμονή του ιού στα σπερματικά υγρά ασθενών από ανάρρωση (συνολικά 43 ασθενείς), τρεις άντρες που είχαν αναρρώσει από τον ιό αναφέρθηκε ότι είχαν ζωντανό ιό στο σπέρμα τους 40, 61 και 82 ημέρες, αντίστοιχα, μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.



«Εξαιτίας της πιθανότητας σεξουαλικής μετάδοσης του ιού κατά το διάστημα αυτό, οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να φροντίζουν για την προσωπική τους υγιεινή μετά τον αυνανισμό και, είτε να απέχουν από το σεξ (συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού έρωτα) για τρεις μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ή να χρησιμοποιούν μέσα προφύλαξης, αν η αποχή δεν είναι δυνατή» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Ο ιός Έμπολα έχει μολύνει σχεδόν 16.000 ανθρώπους στην τελευταία επιδημία, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.