Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Είσαστε καλύτεροι από τους Αμερικανούς στις επιστήμες;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάντε το τεστ και δείτε τις απαντήσεις που ακολουθούν!

Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation) στις ΗΠΑ δημοσίευσε στοιχεία για τη σχέση των Αμερικανών με βασικές επιστημονικές έννοιες.

Από τα αποτελέσματα φάνηκε, ότι ο μέσος Αμερικανός μάλλον δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με τις βασικές επιστημονικές γνώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα policymic.com, ένας στους τέσσερις είναι πεπεισμένος ότι ο Ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη!

Εμείς πώς θα τα πηγαίναμε άραγε σε ένα τέτοιο τεστ;

Απαντήστε στις παρακάτω δέκα ερωτήσεις -χωρίς να κλέψετε- και δείτε πόσο καλά τα πήγατε, αφού ελέγξετε τις σωστές απαντήσεις που δίνονται στη συνέχεια:

Σωστό ή λάθος;

1. Το κέντρο της Γης είναι πολύ ζεστό.

2. Οι ήπειροι μετακινούνται εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

3. Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο.

4. Η ραδιενέργεια είναι τεχνητή.

5. Τα ηλεκτρόνια είναι μικρότερα από τα άτομα.

6. Τα λέιζερ λειτουργούν με ηχητικά κύματα.

7. Το Σύμπαν ξεκίνησε με μια μεγάλη έκρηξη.

8. Τα γονίδια του πατέρα καθορίζουν αν ένα παιδί θα γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι.

9. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο ιούς, όσο και βακτήρια.

10. Ο άνθρωπος, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, εξελίχθηκε από προηγούμενα είδη ζώων.

Απαντήσεις:

1. Σωστό: Το κέντρο της Γης -ο πυρήνας της- είναι πάρα πολύ ζεστό. Η θερμοκρασία φτάνει τους 6.000 βαθμούς Κελσίου. Η ανακάλυψη του εσωτερικού πυρήνας της Γης αποδίδεται στην Dr. Inge Lehmann, η οποία ήταν σεισμολόγος τη δεκαετία του 1920.

Περίπου το 16% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

2. Σωστό: Στις αρχές του 1900 ο Alfred Wegener παρατήρησε ότι οι ακτές του Ατλαντικού έμοιαζαν να «ταιριάζουν σαν παζλ». Αυτό τον οδήγησε σε μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως όλες οι χερσαίες εκτάσεις της Γης να ήταν κάποια στιγμή ενωμένες. Αργότερα, οι μελέτες του Henry Hess στους πυθμένες των ωκεανών, στήριξαν τη ιδέα του Wegner για την Πανγαία.

Περίπου το 17% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

3. Σωστό: Η ανακάλυψη αυτή αποδίδεται στον Κοπέρνικο, όμως τον ισχυρισμό αυτό είχε κάνει πρώτος το 200 π.Χ. ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός.

Περίπου το 26% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

4. Λάθος: Η ραδιενέργεια είναι το φαινόμενο της εκπομπής σωματιδίων ή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τους πυρήνες ορισμένων χημικών στοιχείων. Ραδιενεργά υλικά υπάρχουν παντού γύρω μας και πάντοτε υπήρχαν. Οι άνθρωποι έχουν επίσης φτιάξει μερικά, όπως το χημικό στοιχείο αϊνσταΐνιο (Einsteinium).

Η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε από τον Henri Becquerel στα τέλη του 1800 κατά λάθος, όταν εκείνος μελετούσε το φαινόμενο του φωσφορισμού.

Περίπου το 28% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

5. Σωστό: Η ανακάλυψη των υποατομικών σωματιδίων ήταν ομαδική προσπάθεια. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ ήταν η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs. Τα ηλεκτρόνια ανακαλύφθηκαν στα τέλη του 1800 από τον J.J. Thomson και ακριβώς επειδή είναι υποατομικά σωματίδια, είναι ασφαλές να πει κανείς ότι είναι μικρότερα από ένα άτομο.

Περίπου το 47% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

6. Λάθος: Το πρώτο λέιζερ κατασκευάστηκε το 1960 από τον Theodore Maiman.

Περίπου το 53% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

7. Σωστό: Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang) έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1920, όταν ο Georges LeMaitre έθεσε το θεωρητικό υπόβαθρο βασιζόμενος στη θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ωστόσο, δεν είχε στοιχεία για να αποδείξει τη θεωρία του, μόνο το μαθηματικό μοντέλο που αποδείκνυε ότι ήταν πιθανό, έτσι οι περισσότεροι επιστήμονες της εποχής του τον αγνόησαν.

Προς τα τέλη του 1920 ο Edward Hubble παρατήρησε ότι οι γαλαξίες που βρίσκονταν πιο μακριά απομακρύνονταν γρηγορότερα από εκείνους που βρίσκονταν πιο κοντά, υποστηρίζοντας την ιδέα του διαστελλόμενου Σύμπαντος.

Περίπου το 61% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

8. Σωστό: Το 1902 ο γενετιστής Walter Sutton ανακάλυψε τα χρωμοσώματα των φύλων. Φυσικά, το φύλο δεν καθορίζεται σε όλα τα ζώα με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό. Ο E.B. Wilson ανακάλυψε δύο σημαντικούς μηχανισμούς καθορισμού του φύλου, που βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα είδη.

Περίπου το 37% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

9. Λάθος: Ο Dmitri Ivanovsky ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την ύπαρξη των μολυσματικών παραγόντων το 1892, καθώς προσπαθούσε να λύσει το «μυστήριο» γύρω από τα μολυσμένα καπνά της Ουκρανίας. Επειδή οι ιοί εισέρχονται σε κύτταρα-ξενιστές, δεν είναι σε θέση να δεχθούν επίθεση από φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι τα δικά σας κύτταρα έχουν γίνει στόχος προς καταστροφή.

Περίπου το 49% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.

10. Σωστό: Οι ιδέες γύρω από την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους άρχισαν να εμφανίζονται από το 1700 από τον Georges-Louis Leclerc, όμως τελικά πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις με το έργο «Περί της Καταγωγής των Ειδών» του Δαρβίνου. Ο ίδιος γνωρίζοντας ότι οι απόψεις του θα προκαλούσαν μεγάλο σάλο, κράτησε τα ευρήματά του κρυφά για πάνω από 20 χρόνια. Τα δημοσίευσε μόνο επειδή στα ίδια συμπεράσματα είχε καταλήξει και ο Alfred Russel Wallace, ο οποίος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει τη μελέτη του.

Περίπου το 59% των Αμερικανών απάντησε λάθος σε αυτήν την ερώτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.