Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Οι λιγότεροι φίλοι μας κάνουν λιγότερο… μόνους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχουμε πιο λίγους στενούς φίλους, όμως καλύτερη διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται, ότι αν δεν έχουν πολλούς φίλους θα καταλήξουν μόνοι όταν γεράσουν.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα υποστηρίζει, ότι οι λιγότεροι φίλοι μας κάνουν λιγότερο… μοναχικούς.

Η έρευνα μελέτησε τις φιλίες σχεδόν 400.000 φοιτητών και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι παρότι ο αριθμός των στενών φίλων έχει σημειώσει πτώση κατά τα τελευταία 25 χρόνια, δεν έχει συμβεί το ίδιο με το αίσθημα της απομόνωσης.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν, ότι η σύγχρονη τεχνολογία και η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους -η οποία έχει οδηγήσει στη μείωση των διαπροσωπικών επαφών- ευθύνεται γι΄ αυτήν την αλλαγή.

Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία, δείχνει ότι η μοναξιά που νιώθουν οι φοιτητές σημείωσε πτώση ανάμεσα στα έτη 1978-2009.

Παρομοίως, η μοναξιά που νιώθουν οι μαθητές στο γυμνάσιο και λύκειο, έχει επίσης μειωθεί ανάμεσα στο 1991 και 2012.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να εξαρτώνται λιγότερο από τις οικογένειές τους και χρειάζονται περισσότερα εξειδικευμένες δεξιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερο ενδιαφέρον για κοινωνική στήριξη και περισσότερη αυτάρκεια» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr David Clark, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

«Με τον καιρό οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο ατομικιστές, πιο εξωστρεφείς και έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Η τάση που σχετίζεται με τη μοναξιά μπορεί να οφείλεται στον εκσυγχρονισμό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς ερευνών, οι οποίες έχουν δείξει ότι η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα των φιλικών δεσμών που συνάπτουν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι νιώθουν ολοένα και λιγότερη μοναξιά.

Σύμφωνα με τον Dr Clark, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε άλλες χώρες–εκτός των ΗΠΑ- προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο εκσυγχρονισμός είναι η «ρίζα» της αιτίας των παρατηρούμενων ευρημάτων.

«Αν και άλλοι πολιτισμοί εμφανίζουν το ίδιο μοτίβο μειωμένης μοναχικότητας λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τότε αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την άποψη, ότι για τη νέα αυτή τάση ευθύνεται ο εκσυγχρονισμός».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.