Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τα χέλια παραλύουν τα θύματά τους εξ αποστάσεως

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ελέγχουν τη λεία τους με «ριπές» υψηλής τάσης.

Το ηλεκτρικό σοκ που προκαλούν τα χέλια στα θύματά τους, επιφέρει κάτι περισσότερο από μια… ζαλάδα, υποστηρίζουν ερευνητές.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, τα χέλια χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά όργανά τους για να ελέγχουν από απόσταση τα ψάρια που έχουν βάλει «στόχο».

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί ανακάλυψε, ότι οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που προέρχονται από τα χέλια, παραλύουν τους μύες των θηραμάτων τους.

Με αυτόν τον τρόπο, τα χέλια μπορούν να πιάσουν πιο εύκολα την τροφή τους, είτε ακινητοποιώντας τα ψάρια-θύματα, είτε κάνοντάς τα να αναπηδήσουν και έτσι να «αποκαλύψουν» την κρυψώνα τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Kenneth Catania, έστησε ένα μικρό ενυδρείο-αρένα για να μελετήσει τις ικανότητες των χελιών στο κυνήγι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ο ερευνητής τοποθέτησε ένα χέλι και ένα ψάρι στο ενυδρείο. Όταν το χέλι εντόπισε τη λεία του, απελευθέρωσε κύματα ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία ακινητοποίησαν το ψάρι.

Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν, ότι το ηλεκτρικό φορτίο που απελευθερώνει το χέλι ενεργοποιεί αμέσως τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες του θύματος.

«Όταν οι παλμοί του χελιού επιβραδυνθούν -όταν το χέλι κουραστεί και πλησιάζει το τέλος της επίθεσης του- παρατηρούμε μεμονωμένες συσπάσεις στο ψάρι-θύμα με μια σύσπαση για κάθε παλμό. Αυτό μας δείχνει ότι το χέλι μπορεί να ελέγχει από απόσταση τους μύες του θύματός του» εξήγησε ο ερευνητής.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.