Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρώιμοι άνθρωποι επέζησαν της τελευταίας εποχής των παγετώνων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οστά 37.000 ετών έχουν το ίδιο βιολογικό υπόβαθρο με σύγχρονους Ευρωπαίους.

Οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στην Ευρώπη κατάφεραν να επιβιώσουν από την τελευταία εποχή των παγετώνων, μια άγρια αλλαγή στο κλίμα που επηρέασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηπείρου, καλύπτοντάς τη με ένα παχύ στρώμα πάγου.

Ερευνητές ανέλυσαν τη γενετική σύσταση απολιθωμένων οστών ενός ανθρώπου, ο οποίος έζησε πριν από 37.000 χρόνια σε μια περιοχή της (σημερινής) δυτικής Ρωσίας και διαπίστωσαν, ότι το DNA του είναι παρόμοιο με αυτό των σύγχρονων Ευρωπαίων.

Το απολιθωμένο οστό της κνήμης βρέθηκε κοντά στο χωριό Kostenki στον ποταμό Ντον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για το δεύτερο αρχαιότερο, πλήρες γονιδίωμα ενός ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου, του Homo sapiens.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, τα ευρήματα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης είχε επηρεαστεί από μια πολύ σημαντική κλιματική αλλαγή.

«Επί 30.000 χρόνια τα στρώματα πάγου ‘έρχονταν κι έφευγαν’. Σε κάποια φάση κάλυπταν τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Ευρώπης. Παλιοί πολιτισμοί εξαφανίστηκαν και αναδύθηκαν καινούριοι» ανέφερε η Marta Mirazon Lahr -μία εκ των συγγραφέων της μελέτης- από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι δεν προέκυψαν κάποια καινούρια γονίδια και πως οι αλλαγές συντελέστηκαν επάνω στο ίδιο βιολογικό υπόβαθρο» πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent.

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες έδωσαν τη θέση τους σε ένα πολιτισμό που βασιζόταν στη γεωργία, πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Τότε άρχισε να αλλάζει σημαντικά η δομή του πληθυσμού που ζούσε στην Ευρώπη, υποστηρίζουν ακόμη οι ερευνητές.

Το DNA που βρέθηκε στον άντρα από την περιοχή Kostenki –σύμφωνα με τους ερευνητές- ήταν παρόμοιο με αυτό ενός σκελετού 24.000 ετών, που είχε εντοπιστεί στην κεντρική Σιβηρία, σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της Μεσολιθικής περιόδου και σε ανθρώπους που ζουν στη σημερινή Σιβηρία και κάποια άλλα μέρη της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.