Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Πόσο ασφαλείς είναι οι γλυκαντικές ουσίες;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στη μάχη σου ενάντια στα περιττά κιλά.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ίσως αμφιταλαντευόμαστε για το κατά πόσο είναι ασφαλή. Και όμως, μπορείτε να νιώθετε σιγουριά με την ασφάλειά τους για τρεις βασικούς λόγους.

1. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων.

Με βάση τη νομοθεσία τροφίμων τα πρόσθετα τροφίμων είναι συστατικά που προστίθενται σκόπιμα σε τρόφιμα και ροφήματα για συγκεκριμένους τεχνολογικούς σκοπούς.

Ως πρόσθετα λοιπόν τα ολιγοθερμιδκά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη Κ, το κυκλαμικό, το γλυκαντικό από το φυτό στέβια κ.λπ., αξιολογούνται από φορείς αρμόδιους για θέματα ασφάλειας των τροφίμων, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν προκαλούν καμία βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια στον άνθρωπο οι φορείς αυτοί εγκρίνουν τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα.

2. Για κάθε ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό προσδιορίζεται η τιμή ADI.

Οι αρχές ασφάλειας τροφίμων, όπως η EFSA που προαναφέρθηκε, με βάση σχετικές μελέτες προσδιορίζουν μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για κάθε γλυκαντικό.

Η τιμή αυτή, που εκφράζεται σε mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα, αντιστοιχεί στη μέγιστη ποσότητα που μπορεί κάποιος να καταναλώνει καθημερινά και εφόρου ζωής χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του.

Μάλιστα, οι ρυθμιστικές αρχές θέτουν ανώτατα όρια για τη χρήση κάθε γλυκαντικού ανά κατηγορία προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψη μελέτες κατανάλωσης από το γενικό πληθυσμό, από ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, αλλά και από ομάδες που είναι συχνοί καταναλωτές γλυκαντικών υλών, όπως τα άτομα με διαβήτη, ώστε ακόμα και αν κάποιος καταναλώνει ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, να είναι πρακτικά αδύνατο να υπερβεί την τιμή ADI.

Για του λόγου το αληθές, μελέτες πρόσληψης στην Ευρώπη δείχνουν ότι η πρόσληψη των γλυκαντικών είναι πολύ χαμηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές ADI.

3. Η ασφάλεια κάθε πρόσθετου επαναξιολογείται τακτικά.

Ακόμα και μετά την έγκρισή τους τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, επαναξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, και τα όποια νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ενδεικτικά, στα πλαίσια της προγραμματισμένης επαναξιολόγησης όλων των πρόσθετων που εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το Γενάρη του 2009, ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο και η επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης.

Για την ακρίβεια, η EFSA επαναξιολόγησε το σύνολο των μελετών (ακόμα και εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την αρχική της αξιολόγηση, αλλά και δεκάδων νέων μελετών) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη και τα προϊόντα διάσπασής της είναι ασφαλή για τον άνθρωπο στα παρόντα επίπεδα κατανάλωσης.

Κατέληξε επίσης ότι η σημερινή τιμή ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) θεωρείται ασφαλής για το γενικό πληθυσμό, με εξαίρεση βεβαίως τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία, που διαγιγνώσκεται πλέον κατ΄ατη γέννηση (EFSA, 2013).

“Ασφαλή” αποτελέσματα και στον έλεγχο βάρους

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να προσφέρουν γλυκιά γεύση στη δίαιτά μας χωρίς επιπλέον θερμίδες αλλά όχι μόνο!

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας ο διεθνούς φήμης καθηγητής Δρ. Drewnowski κατέρριψε τρεις μύθους σχετικούς με τα γλυκαντικά και επιβεβαίωσε ότι, με βάση τις μελέτες σε ανθρώπινο πληθυσμό, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά:

α) δεν προκαλούν πείνα,
β) δεν οδηγούν σε υπερφαγία και
γ) δεν υπερδιεγείρουν τους γευστικούς υποδοχείς.

Παράλληλα, σε πρόσφατη ομόφωνη απόφασή τους που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Bulletin, έξι κορυφαίοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Δανίας και της Φινλανδίας κατέληξαν ότι, τα γλυκαντικά όχι μόνο δεν αυξάνουν την όρεξη, αλλά, κυρίως, συμβάλλουν στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και τον έλεγχο του βάρους, αποτελούν καλή επιλογή για τα άτομα με διαβήτη και, επιπλέον, είναι και «σύμμαχοι» της οδοντικής υγείας.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.