Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα απίθανα... γκάτζετ των φυλακισμένων!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα πιο έξυπνα και ευφάνταστα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους. Τι καλύτερος τρόπος για να κάνουν χρήση αυτού του «προνομίου» από το να κάνουν χειροτεχνίες: η δημιουργικότητα ανταμείβεται, ειδικά όταν μέσω αυτής διευκολύνεται η διαφυγή. Τα παραδείγματα αυτά μαρτυρούν την αγάπη του ανθρώπου για την ελευθερία.

Ο φωτογράφος Mark Steinmetz κατάφερε και συνέλεξε μερικά από τα πιο έξυπνα σχέδια και γκάτζετ που βρέθηκαν στη κατοχή κρατουμένων τις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα από αυτά μπορεί κανείς να δει την τεχνολογία της εποχής όπως και επίσης και τους άγραφους κανόνες της φυλακής που επιβιώνουν από γενιά σε γενιά. Από όπλα μέχρι εργαλεία απόδρασης, οι τρόφιμοι έχουν μια μακρά παράδοση στο να μετατρέπουν καθημερινές συσκευές σε απίθανες δημιουργικές κατασκευές.

Βελόνα για τατουάζ


 

Φτιαγμένο από την λαβή μιας οδοντόβουρτσας, από ένα κοινό στυλό και ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Βρέθηκε και κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fe» στο Αμβούργο της Γερμανίας. Ο εξοπλισμός των τατουάζ είναι αρκετά συνηθισμένος και δημοφιλής καθώς αποτελεί πηγή εισοδήματος μεταξύ των κρατουμένων

Γκριλ/τοστιέρα


Κρατούμενος από τις φυλακές Ludwigsburg στη Γερμανία κατασκεύασε αυτό το πολλαπλών χρήσεων εργαλείο από σύρμα, μια σπασμένη θερμαινόμενη ράβδο και λίγο αλουμινόχαρτο. Βρέθηκε στο κελί του και κατασχέθηκε κάπου στη δεκαετία του ‘80

Πιστόλι με δυο κάνες


Το όπλο αυτό εντοπίστηκε μαζί με χειροποίητες σφαίρες στις 15 Νοεμβρίου 1984. Τα όπλα κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.

Ραδιοφωνικός πομπός


Κάποτε στη δεκαετία των ‘70s, ένας τρόφιμος των φυλακών Ludwigsburg, έφτιαξε αυτό το ραδιόφωνο το οποίο και έκρυψε μέσα σε μια εγκυκλοπαίδεια.

Καραμπίνα

Κατασκευασμένο από σιδερένια στελέχη κρεβατιού, σωλήνα κουρτίνας και κεφαλές σπίρτων, πυροδοτείται από μια λάμπα και από μπαταρίες. Στις 21 Μαΐου 1984 δύο τρόφιμοι των φυλακών Celle, στη Γερμανία, πήραν έναν δεσμοφύλακα ως όμηρο, και αφού έκαναν επίδειξη ισχύος, κατάφεραν και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Στιλέτο

Είναι άρτια καμουφλαρισμένο μέσα σε έναν ξύλινο σταυρό. Βρέθηκε στο κελί ενός τρόφιμου στις φυλακές Wolfenbüttel κάποια στιγμή μέσα στο 1994. Ο κρατούμενος σκόπευε να το χρησιμοποιήσει για να αποδράσει.

Ραδιοφωνικός σταθμός/ «κοριός»

Κατασκευασμένο από μέρη ενός radio recorder από έναν κρατούμενο στις φυλακές Wolfenbüttel της Γερμανίας. Οι τρόφιμοι τοποθετούσαν τις μικρές αυτές συσκευές στα δωμάτια των φυλακών προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση εξεγέρσεων. Ήταν κατάλληλο και ως μέσο επικοινωνίας.

Οπλοπολυβόλο

Φτιαγμένο από εγχυτήρα γράσου, ελαστική ταινία και ξύλο. Βρέθηκε το 1994 στο κελί φυλακής Wolfenbüttel όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είχαν πληροφορίες για απόδραση.

Σφεντόνα

«Φιλοτεχνήθηκε» από έναν κρατούμενο στο εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής Wolfenbüttel στη Γερμανία. Προφανώς το χρησιμοποιούσαν ως μέσο για να πασάρουν ναρκωτικά ή μηνύματα. Πάντως ο κρατούμενος, πριν κατασχεθεί το 1991, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι αφηρημένης τέχνης

Θερμοσίφωνας

Κατασκευασμένος από λεπίδες ξυραφιών: βρέθηκε σε ένα κελί στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο, της Γερμανίας. Το χρησιμοποιούσαν για την απόσταξη αλκοολούχων ποτών που φυσικά απαγορεύεται στις φυλακές. Το εργαλείο περιλαμβάνει ένα πηνίο βύθισης, έναν σωλήνα από καουτσούκ, και πλαστικό δοχείο για το αλκοόλ.

Πίπα καπνίσματος

Κατασκευασμένο από έναν άδειο σωληνάριο. Κατασχέθηκε στη φυλακή «Santa Fu» στο Αμβούργο και πρόκειται-όσο απίθανο φαίνεται-για πίπα καπνίσματος.

Σιδερογροθιά

Είναι κατασκευασμένη από λίμα που έκλεψαν πιθανότατα από το εργαστήριο μεταλλουργίας της φυλακής.


Κλασικός κόμπος

Φτιαγμένο από σεντόνια και πετσέτες, είναι ίσως ο παραδοσιακότερος τρόπος απόδρασης. Τον Μάιο του 1998 δυο κρατούμενοι από τις φυλακές "Santa Fu» επιχείρησαν να αποδράσουν με τον τρόπο αυτό γλιστρώντας από τον 6ο όροφο. Δυστυχώς για εκείνους, έγιναν αντιληπτοί και επέστρεψαν στα κελιά τους.

Θήκη για ναρκωτικά

Το τεχνητό πόδι αποτέλεσε την ιδανική κρυψώνα για την προώθηση ναρκωτικών ουσιών. Η έμπνευση ανήκει σε κρατούμενο των φυλακών «Santa Fu». Το ιδιαίτερο ωστόσο μέσο μεταφοράς του έγινε αντιληπτό και το 1984 αυτό κατασχέθηκε.

Σκάλα

Κατασκευασμένη από ράφια βιβλιοθήκης. Το 1994 οι τρόφιμοι Gerhard Polak και Raimund
Albert τη χρησιμοποίησαν για να αποδράσουν από τις φυλακές «Santa Fu».

Βαράκι

Κατασκευάστηκε από έναν άγνωστο κρατούμενο των φυλακών Stammheim, στο εργαστήριο μετάλλου της φυλακής. Στα τέλη της δεκαετίας του 80, βρέθηκε κρυμμένο πίσω από τη σκάλα, του εργαστηρίου.

Μαστίγιο

Ένα αντικείμενο που σοκάρει: Κατασκευασμένο από ξυραφάκια και ένα κομμάτι ξύλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.