Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Ελ Γκρέκο «ζωντανεύει» στην Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πίνακες που «μια ολόκληρη μέρα μπορείς να σταθείς μπροστά τους», εκθέσεις με έργα και ντοκουμέντα για τον Ελ Γκρέκο, τον σπουδαίο Έλληνα από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη και τέλος στο Τολέδο, επανακαθόρισε τα όρια, τη λογική και τον τρόπο της εικαστικής δημιουργίας, φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του έτους Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση «ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» (13/11-1/3), ενώ στο κτίριο της Οδού Πειραιώς θα πραγματοποιηθούν η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» (21/11-1/3), καθώς και το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ο Γκρέκο από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη, στο Τολέδο».



Στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την έκθεση «ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο», μιας σπουδαίας σύλληψης έκθεση που παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών των τελευταίων δεκαπέντε ετών περίπου, για τους ανθρώπους που καθόρισαν, βοήθησαν, ανέδειξαν τον Ελ Γκρέκο στο Τολέδο.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ζούσε σχεδόν σε συνθήκες απομόνωσης όμως χάρη σε φίλους, πελάτες, πάτρωνες κατόρθωσε να θριαμβεύσει.

«Η έκθεση αυτή αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν γίνονται πολλές τέτοιες εκθέσεις στον κόσμο» διευκρίνισε ο Άγγελος Δεληβοριάς. Καθόλου τυχαία, την έκθεση εγκαινιάζει η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η οποία θα ανοίξει και τις εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «El Greco from Crete, to Venice, to Rome, to Toledo» που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς με ομιλίες κορυφαίων ανά τον κόσμο ειδικών για το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.