Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πληρώνουν, για να πάρουν καθαρό αέρα οι Κινέζοι...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Κάθε ημέρα, όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, ελέγχω την εφαρμογή στο κινητό μου, που με ενημερώνει για την ποιότητα αέρα, όπως καταγράφεται από την αμερικανική πρεσβεία που διαθέτει μετρητές και βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου»... Κάπως έτσι ξεκινά μία τυπική ημέρα ενός κατοίκου στο κέντρο του Πεκίνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times».



Άλλωστε, η καθημερινότητα των Κινέζων σε όλη τη χώρα περιλαμβάνει απαραιτήτως μάσκες, περιορισμένη κυκλοφορία στους δρόμους και φίλτρα σε εξαεριστήρες και κλιματιστικά.

Οι φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες Κινέζους στην επαρχία Ζενγκσού να φορούν μάσκες και να αναπνέουν αέρα μέσα από σακούλες ήταν κάτι πρωτόγνωρο και έκαναν το γύρο του κόσμου.

Η Ζενγκσού είναι μία από τις χειρότερες πόλεις της χώρας σε επίπεδο ατμοσφαιρικής μόλυνσης και βρίσκεται 10η στη λίστα της Greenpeace με τις πιο μολυσμένες πόλεις του 2013.

Η εκδήλωση...καθαρής ανάσας ήταν μέρος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και οργάνωσε η «Laojun Mountain Natural Reserve Development Co.». Η εταιρεία έφερε 2.000 φιάλες και 40 σακούλες με εγκλωβισμένο αέρα από το βουνό Λαοτζούν το οποίο φημίζεται για τις δασώδεις περιοχές και φυσικά τον καθαρό αέρα που κρύβει.

Η επιχείρηση «συσκευασμένου καθαρού αέρα» ευδοκιμεί στη χώρα, καθώς ουκ ολίγοι επιχειρηματίες πλουτίζουν, προωθώντας σακούλες, μπουκάλια και δοχεία με καθαρό αέρα σε χαμηλές τιμές (0,50 λεπτά του ευρώ), ωστόσο η Δύση αντιμετωπίζει ως αστείο την πρωτότυπη λύση για τη θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση που μαστίζει την Κίνα.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δεν αστειεύτηκε καθόλου, όταν τον περασμένο μήνα, στο ετήσιο Λαϊκό Κογκρέσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μαζικής κατασκευής μπουκαλιών με οξυγόνο.

Τους τελευταίους μήνες, οι Αρχές έχουν εκδώσει ουκ ολίγες προειδοποιητικές ανακοινώσεις για τα επίπεδα τοξικότητας της ατμόσφαιρας που φτάνουν ακόμη και 4.000% περισσότερο από το κανονικό.

Μπορεί οι κινεζικές πόλεις να βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό ρύπανσης, ωστόσο το όρος Λαοτζούν, απ' όπου η εταιρεία ισχυρίζεται ότι συνέλεξε τον αέρα, αποτελεί ένα από τους «πνεύμονες» της χώρας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.