Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Μικρότερη των υπολογισμών η θνησιμότητα στις μέλισσες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους αριθμούς σε βόρεια και νότια Ευρώπη.

Η μείωση του αριθμού των μελισσών στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκφράζονταν φόβοι ότι θα είναι, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποιώντας μια έκθεσή της για την υγεία των μελισσών σε 17 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Μπορούμε να ενθαρρυνθούμε από την περιορισμένη θνησιμότητα των μελισσών τον χειμώνα σε αρκετές σημαντικές για την μελισσοκομία χώρες», σημείωσε ο Επίτροπος για θέματα Υγείας της ΕΕ Τόνιο Μποργκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ορισμένα κράτη «εμφανίζουν υψηλή θνησιμότητα των μελισσών τον χειμώνα».

Οι μέλισσες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση των σοδειών και η μείωση του αριθμού τους προκάλεσε τα τελευταία χρόνια ανησυχίες όσον αφορά την οικονομία και τον εφοδιασμό τροφίμων. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε τέσσερα εντομοκτόνα επειδή είχαν βλαβερές συνέπειες στις μέλισσες.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα και διεξήχθη τον χειμώνα του 2012-13, δείχνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους αριθμούς των μελισσών στην βόρεια και στην νότια Ευρώπη.

Ποσοστό χαμηλότερο από το 10% των μελισσών (το οποίο αποτελεί το όριο θνησιμότητας που θεωρείται αποδεκτό) πέθανε κατά την διάρκεια του χειμώνα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των μελισσών, που είναι το όριο πάνω από το οποίο χαρακτηρίζονται μη αποδεκτά τα ποσοστά θνησιμότητας, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν τον χειμώνα στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία, την Εσθονία και την Βρετανία, όπως και το Βέλγιο το οποίο παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας των μελισσών τον χειμώνα (33,6%).

Το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μελισσών καταγράφηκε, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην Λιθουανία (3,5%).

Κατά την έρευνα αυτή εξετάστηκαν σχεδόν 32.000 μελισσοκομικές μονάδες μεταξύ του φθινοπώρου του 2012 και του καλοκαιριού του 2013, αλλά σε αυτήν δεν συμπεριελήφθησαν οι αγριομέλισσες, η κατάσταση των οποίων είναι «πιο ανησυχητική», σύμφωνα με τον Μποργκ.

«Οι αγριομέλισσες είναι ασφαλώς σημαντικοί επικονιαστές σε πολλά περιβάλλοντα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Μια επαναληπτική έρευνα διεξάγεται σήμερα στις 17 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Λετονία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.